November 21, 2020

20.11.2020: В. о. міністра енергетики Буславець призначено заступником міністра

В. о. міністра енергетики Буславець призначено заступником міністра

  • В. о. міністра енергетики Буславець призначено заступником міністра.
  • АМКУ підозрює Нафтогаз у монополізмі.
  • Україна приєдналася до санкцій ЄС проти Білорусі та Придністров’я.

В Україні

  • Кабмін звільнив в. о. міністра енергетики Буславець та призначив на цю посаду її першого заступника Бойка. Буславець, яку залишили на посаді заст. міністра, звинувачують у лобіюванні рішень на користь компаній олігарха Ахметова.
  • Компанії "зеленої" енергетики, одним із найбільших власників яких є Ахметов, планують подати позов до суду на держпідприємство "Гарантований покупець" задля отримання оплати в розмірі майже 1 млрд грн за "зелений тариф", який у рази вищий за звичайний.
  • Судді апеляційного суду пояснили рішення про скасування заочного арешту колишнього президента Януковича тим, що прокуратура не надала доказів його включення до бази міжнародного розшуку. Януковича було виключено з неї у 2017 р, оскільки керівництво Інтерполу визнало висунуті проти нього звинувачення політичними. Також, з 2017 р прокуратура не відправила заявку на його включення до бази даних розшукуваних осіб. Генпрокуратура в травні 2019 року видала постанову про повторне оголошення Януковича в міжнародний розшук. Офіс генпрокурора стверджує, що колишній президент не може повернутися в Україну, оскільки видано ще один ордер на його заочний арешт.
  • Антимонопольний комітет виявив ознаки використання Нафтогазом та його дочірніми підприємствами монопольного становища на ринку реалізації газу.
  • Торги в п’ятницю пройшли нервово. Вранці котирування долара швидко зростали під тиском попиту нерезидентів. Після того, як усі лоти було викуплено, долар подешевшав і курс опустився до рівня ранкових котирувань. Нацбанк у торгах участі не брав – як і впродовж цього тижня, надлишку валюти та гривні на малооб’ємному ринку не було. Курс на понеділок встановлено на позначці 28,36 ₴/$ (+0,10 грн), 33,64 ₴/€ (+0,19 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у п’ятницю кількість інфікованих коронавірусом проти четверга практично не змінилася – ствердні тести здобули майже 14,6 тис. осіб, померли – 215. Практично не змінилася ситуація й у світі – за даними сайту Worldometers, у п’ятницю заразилися майже 660 тис. осіб, померли – 11 тис.
    МОЗ вніс до "червоного" списку 44 країни, рівень інфікування в яких вище, ніж в Україні. У "зеленому списку" – Росія, Туреччина, Єгипет.
    Українська влада поки не наважуються на зупинення економіки, щоразу називаючи все більшу граничну кількість тих, що заразився, як підставу для запровадження жорсткого карантину. Водночас керівництво країни оминає вимогу закону про оголошення режиму надзвичайного стану, що має бути підставою для запровадження подібних заходів.
    Глава Нацполіції Клименко оголосив, що співробітники патрульної служби не будуть негайно штрафувати осіб, що не носять маски в громадських місцях, а спочатку робитимуть попередження.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному, Пищовику, Павлополі, а також в Авдіївці, у її околицях – у Кам’янці та в районі Горлівки – у Шумах. У Водяному окупанти здійснили дистанційне мінування "сірої зони" протипіхотними мінами. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій армія втрат не зазнала.
  • Міністерство в справах тимчасово окупованих територій вимагає називати Крим не "анексованим", а "тимчасово окупованим", як визнано світовою спільнотою.

Україна та світ

  • Україна й ще 6 європейських країн приєдналися до санкцій ЄС проти білоруських чиновників та президента Лукашенка. Також Україна підтримала санкції ЄС щодо "керівництва" самопроголошеної "Придніпровської республіки".
  • Президент Зеленський звернувся до Венеціанської комісії із проханням допомогти в урегулюванні кризи, спричиненої  рішенням Конституційного суду.


No comments:

Post a Comment