November 20, 2020

19.11.2020: Кузьмін зобов’язав ДБР відкрити справу про "держпереворот" взимку 2014 р

Кузьмін зобов’язав ДБР відкрити справу про "держпереворот" взимку 2014 р

  • Кузьмін зобов’язав ДБР відкрити справу про "держпереворот" взимку 2014 р.
  • Мінкульт оголосив переможця конкурсу на створення великого державного герба.
  • Уряд планує оголосити повний локдаун за місяць.

В Україні

  • Міністерство культури оголосило переможця конкурсу на створення великого державного герба України. На думку багатьох експертів та громадян ескіз є набором несумісних символів і справжнім несмаком. За прийняття його, як офіційного символу держави, потрібно понад 300 голосів депутатів.
  • За результатами соцдослідження компанії InfoSapiens, у жовтні індекс споживчих настроїв громадян України впав на 9,2 пунктів до 62,4 пунктів. Водночас також скотилися додолу оцінка поточної ситуації та індекс економічних очікувань. Максимального значення впродовж останніх років – приблизно 100 пунктів – індекси сягнули в липні 2019 р.
  • Напередодні річниці "революції гідності" депутат від партії "Опозиційна платформи – За життя" колишній заст. генпрокурора Кузьмін рішенням суду зобов’язав Держбюро розслідувань відкрити кримінальне провадження за фактом "держперевороту" в лютому 2014 року та викликати на допит політиків, що очолювали Майдан.
  • Нацполіція під керівництвом прокуратури Києва провела обшуки в музеї Майдану, керівництво якого підозрюють у розкраданні 100 млн грн бюджетних коштів разом із приватним підприємством, що виконувало роботи.
  • За інформацією НБУ, в III кварталі прибуток держбанків впала на 20 % проти аналогічного періоду минулого року і склав 24,5 млрд грн. Понад 50 % прибутку банківської системи забезпечив Приватбанк (21,3 млрд грн). Укрексімбанк, якому Нацбанк видав 5-річний кредит рефінансування на суму понад 10 млрд грн, за підсумками кварталу показав збитки 2,2 млрд грн.
  • Курс долара швидко зростає внаслідок скуповування валюти нерезидентами, що позбавляються гривневих ОВДП. Нацбанк у торгах участі не брав, розрив між попитом та пропозицією закрив Укргазбанк, який продавав валютний виторг Нафтогазу. Курс на п’ятницю встановлено на позначці 28,26 ₴/$ (+0,13 грн), 33,44 ₴/€ (+0,07 грн), 3,70 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ зафіксував черговий максимум заражень на коронавірус із моменту оголошення карантину – ствердні тести отримали майже 14,6 тис. осіб, померли – 229. У світі, за даними сайту Worldometers, швидкість поширення епідемії не зменшується – у четвер зареєстровано 650 тис. випадків інфікування, померли – 10,7 тис. хворих.
    Президент Зеленський підписав закон про право поліції штрафувати на місці без рішення суду осіб, що не носять маски в громадських місцях. За заявою мера Івано-Франківська Марцінківа, Кабмін планує повністю зупинити економіку на 2–3 тижні, починаючи із середини грудня.Головний санлікар Ляшко заявив, що вартість дози вакцини для українців складатиме $7, а країна потребує понад 15 млн доз. У рамках ініціативи COVAX Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна може безоплатно отримати вакцину для 20 % населення.
    МОЗ розраховує на отримання вакцини в I кварталі наступного року, проте влада ЄС планує розпочати реєстрацію вакцин лише в грудні 2020 р.
    Влада Чехії оголосила режим надзвичайного стану в країні терміном на 3 тижні.

Війна

  • Оборонців Мар’їнки на околиці Донецька обстріляв снайпер, в Авдіївці українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів, у Шумах в околицях Горлівки – зі стрілецької зброї. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій дістав поранень український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Президент Зеленський влаштував відеоконференцію з послами країн "великої сімки" щодо ситуації, що склалася після скандальних рішень Конституційного суду. Зеленський запевнив послів, що глава НАБУ Ситник посаду не втратить. Посли підтвердили вимогу до української влади щодо необхідності чесного та прозорого конкурсу на посади суддів Конституційного суду та якнайшвидшого відновлення кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях депутатів, чиновників та суддів.
  • Міністр закордонних справ Кулеба озвучив пропозиції Офісу президента про призначення послом до США колишнього міністра фінансів Маркарової. Необхідність термінової заміни посла експерти пов’язують із критичною ситуацією з державними фінансами, яку неможливо буде вирішити без відновлення Міжнародним валютним фондом програми кредитування stand-by. Політологи та дипломати вказують, що взаємини зі США не вичерпуються лише фінансовими питаннями та вважають призначення Маркарової помилкою.
  • Новообраний президент Молдови Санду заявила, що Крим був і надалі залишатиметься частиною України. Вона нагадала керівництву України, що політика "м’якого прямого діалогу" для реінтегрування самопроголошеної Придністровської республіки успіху не мала.

Тренди

  • Президент Зеленський у відповідь на петицію щодо здешевлення розмитнення автомобілів пообіцяв сприяти роботі депутатів та Кабміну в робочій групі з підготовки відповідного законопроєкту.
  • Президент Європейської бізнес асоціації Фіала заявив, що з березня українська влада повернула на 180 градусів економічний курс країни, а Зеленський повністю відмовився від принципів, які було ним проголошено під час передвиборчої президентської кампанії.
  • За результатами опитування групи "Рейтинг", рівень недовіри до президента Зеленського перевищив 52 %, хоча й рівень довіри досить високий – 46 %. Найменший рівень недовіри в спікера парламенту Разумкова – 36 %, проте довіряють йому всього 32 %. Рівень довіри до прем’єр-міністра Шмигаля – 18 %, недовіри – 54 %.



No comments:

Post a Comment