November 17, 2020

16.11.2020: Апеляційний суд скасував заочний арешт Януковича за розстріл Майдану

  • Апеляційний суд скасував заочний арешт Януковича за розстріл Майдану.
  • Опозиція та активісти прагнуть скасувати "карантин вихідного дня" у Верховній Раді та в адмінсуді.

В Україні

  • За інформацією українських ЗМІ, Верховна Рада цього тижня не розглядатиме законопроєкти про Конституційний суд. Проте, за твердженням низки депутатів, парламент спробує прийняти законопроєкт спікера Разумкова про електронні декларації, а незабаром робоча група працюватиме над гармонізацією антикорупційного законодавства. НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура після рішення Конституційного суду закрили 65 кримінальних проваджень за фактом надання чиновниками неправдивої інформації в деклараціях.
    Глава комітету з питань економічного розвитку, депутат від партії "Слуга народу" Наталуха заявив, що наступного тижня планує винести на друге читання законопроєкт про локалізацію продукції, який викликав вкрай негативну реакцію міжнародних партнерів.
    На думку голови профільного парламентського комітету Гетманцева, бюджет наступного року до 1 грудня ухвалено не буде, а його заступник Железняк прогнозує прийняття документу 3 грудня.
  • Київський апеляційний суд скасував рішення про заочний арешт колишнього президента Януковича за розстріл активістів Майдану 18–20 лютого 2014 р.
  • За інформацією Держстату, ВВП України в III кварталі знизився в річному вимірі на 3,5 % після падіння на 11.4 % в II кварталі.
  • Торгівля на міжбанку йде вкрай мляво, обсяги угод – мінімальні. Нацбанк у торгах участі не бере: 28,11 ₴/$, 33,24 ₴/€ (+0,03 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у понеділок зареєстровано майже 12 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 159 хворих. Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що в разі скасування обмежень інфікування може сягнути 30 тис. випадків на день. За словами директора Національної служби здоров’я Віленського, на оплату послуг лікарень, які залучені до лікування пацієнтів, хворих на коронавірус, до кінця року не вистачає 5,6 млрд грн. Бюджетний комітет Верховної Ради погодив виділення 2 млрд грн на придбання тестів та обладнання лікарень киснем, а також на субвенцію місцевим бюджетам для протидії епідемії. У парламенті зареєстровано постанову про скасування "карантину вихідного дня". Заст. голови Верховної Ради Кондратюк заявила, що Кабмін своїм рішенням штовхає багатьох громадян у безвихідь, однак стверджує, що місцева влада не має права ігнорувати постанову уряду. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що внаслідок "карантину" мобільність населення зменшилася в суботу на 19 %, у неділю – на 27 %, а ефект цих заходів буде видно за 2–3 тижні. Шмигаль заявив, що уряд працює над створенням механізмів компенсації втрат бізнесу.
    За інформацією  Київського метрополітену, пасажиропотік проти минулого року впав на 40 %.
    До окружного адмінсуду Києва подано 3 позови про скасування "карантину вихідного дня".
    За даними сайту Worldometers, темпи поширення коронавірусу у світі незначно збільшилися – упродовж доби отримано 504 тис. ствердних тестів, померли 7,3 тис. осіб. Американська компанія Moderna повідомила про завершення розроблення вакцини, із заявленою ефективністю майже 95 %. Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус уважає, що поява вакцини не зупинить поширення інфекції. За його словами, необхідність у додаткових карантинних обмежень триватиме й надалі.
    Уряд Німеччини відмовився посилювати карантинні обмеження, що чинні до кінця листопада.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї в Гнутовому, на схід від Маріуполя. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

No comments:

Post a Comment