November 12, 2020

11.11.2020: Кабмін скасував "адаптивний карантин" та запровадив "карантин вихідного дня"

Кабмін скасував "адаптивний карантин" та запровадив "карантин вихідного дня"

  • Кабмін скасував "адаптивний карантин" та запровадив "карантин вихідного дня".
  • На Донбасі поранено ще одного українського бійця.
  • Рейтинги "Слуги народу" стрімко падають.
  • США планують посилити санкції проти компаній, що беруть участь у проєкті "Північний потік-2".

В Україні

  • Кабмін ухвалив план розвитку мереж 5G. За твердженням чиновників, оператори зможуть купити ліцензію на ці частоти вже за рік-півтора.
  • Центральна виборча комісія досі не встановила результати місцевих виборів у багатьох регіонах та населених пунктах, оскільки на низці дільниць триває перерахунок голосів, а в судах оскаржуються результати.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг погодила тариф на транспортування електроенергії держкомпанією Укренерго на 2021 рік на 28,9 % – з 31 коп./кВт•год до 50 коп./кВт•год для компенсації виплат за "зеленими" тарифами.
  • Глава НБУ Шевченко, який проводить переговори у Вашингтоні з представниками МВФ, повідомив, що місія може приїхати до Києва до кінця поточного року "після вирішення низки питань, що турбують експертів фонду: рішення Конституційного суду щодо неконституційності закону про боротьбу з корупцією, ухвалення бюджету наступного року та погодження принципів роботи НБУ.
  • Повідомлення про введення "карантину вихідного дня" призвело до незначного зростання курсу долара, навіть попри вихідний день у США. Обсяги продажу валюти на торгах, як і раніше, мінімальні, тому попит і пропозиція швидко прийшли до рівноваги, й у втручанні Нацбанку потреби не було. Курс встановлено на позначці 28,16 ₴/$ (+0,04 грн), 33,14 ₴/€ (-0,06 грн), 3,68 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило про понад 11 тис. випадків зараження коронавірусом на добу й 198 смертей від ускладнень. Кабмін ухвалив рішення про скасування "адаптивного карантину" та запровадження "карантину вихідного дня", починаючи з 0 годин суботи. Термін дії такого карантину встановлено до 30 листопада, проте чиновники уряду в коментарях ЗМІ заявили, що він триватиме, як мінімум, до кінця року. У вихідні дні буде дозволено роботу тільки продуктових магазинів, аптек, заправок та транспорту. Заклади громадського харчування працюватимуть тільки на винос. Мережа будівельних супермаркетів "Епіцентр" оголосила, що працюватиме й у вихідні. Як привід використовуватиметься продаж у них продуктів та медичних препаратів. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що 895 млн грн із "коронавірусного" фонду буде спрямовано до місцевих бюджетів для забезпечення лікарень киснем, через скорочення коштів, які виділено на будівництво та ремонт доріг. Степанов наполягає на запровадженні повного карантину терміном 3 тижні.
    Мер Львова Садовий вважає дурістю оголошення "карантину вихідного дня" та відмовляється виконувати рішення уряду, який, за його словами, не планує виплачувати людям компенсації за втрату роботи та засобів до існування. Біля будівлі Кабміну відбулася маніфестація підприємців, які протестують проти "карантину вихідного дня".
    Глава Верховної Ради Разумков оголосив, що заразився коронавірусом.
    Європейська бізнес-асоціація вважає, що бізнес може не витримати посилення карантину, який принесе набагато більше шкоди, ніж користі. ЄБА констатувала у влади брак плану виходу із ситуації та небажання обговорювати ці проблеми з бізнесом.
    У світі в середу зафіксовано 613 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 10,1 тис. осіб.
    За даними рейтингового агентства Moody's, лише Китаю вдалося уникнути падіння ВВП. Економіка всіх інших провідних країн "просіла" дуже істотно. Ситуація й надалі гіршатиме, після оголошення країнами повторних локдаунів. За підсумками поточного року експерти агентства прогнозують падіння ВВП країн "великої двадцятки" на 4,6 %.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли українські війська з мінометів під Водяним на схід від Маріуполя, з гранатометів – у Пісках на околиці Донецька, зі стрілецької зброї – у Кам’янці неподалік від Авдіївки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу дістав поранень український боєць.
  • За повідомленням української делегації на мінських переговорах, тристороння контактна група в середу обговорила "план Кравчука", а також підтримала пропозицію ОБСЄ щодо проведення наради політичної підгрупи з питання виборів в ОРДЛО. Українські представники запропонували створити "зелені коридори" для маломобільних громадян для проходження КПВВ та обрати нові ділянки для "гуманітарного" розмінування уздовж лінії бойових дій. Кравчук закликав завершити обмін утримуваними особами до кінця року й підтвердив готовність України до зустрічі на вищому рівні в рамках "нормандської четвірки".

Україна та світ

  • У проєкті закону про військовий бюджет США на 2021 року передбачено запровадження санкцій проти страхових та сертифікаційних компаній, що працюють із російськими кораблями, які беруть участь у будівництві російського газогону "Північний потік-2".

Тренди

  • Рейтинги президентської партії "Слуга народу" й надалі стрімко падають. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, у парламентському рейтингу партія Зеленського опустилася на 3 місце, пропустивши вперед "Опозиційний блок – За життя" і "Європейську солідарність". За твердженням соціологів, шанс проходження до Верховної Ради мають ще 3 партії – "Батьківщина", "Сила й честь", а також Радикальна партія.

No comments:

Post a Comment