November 10, 2020

09.11.2020: Зеленський заразився коронавірусом

Зеленський заразився коронавірусом

  • Зеленський заразився коронавірусом.
  • В Україні зросли ціни на соціальні продукти та комунальні тарифи.
  • Азербайджан, Вірменія та Росія підписали угоду про введення російських миротворців до Нагірного Карабаху.
  • Phizer та BiioNTec оголосили про успішні випробування вакцини від коронавірусу.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" оголосила, що результати "опитування" президента Зеленського вже підраховано і їх буде опубліковано після оголошення результатів місцевих виборів.
  • Переможцем виборів до Верховної Ради за мажоритарним округом у Чернігівській обл. оголошено представника партії "Слуга народу" Гунька.
  • Засідання Конституційного суду щодо конституційності відкриття ринку землі було зірвано неявкою 3 суддів. На думку низки експертів, зривання засідання є результатом зусиль представника президента в суді Веніславського та команди президента, які спрямовано на дискредитацію суду.
  • За даними Держстату, споживчі ціни в жовтні зросли на 1 % проти вересня, а в річному вимірі – зросли з 2,3 % до 2,6 %. Найбільше подорожчання – на цукор та яйця – на 23 %, олію соняшникову – на 7 %, тарифи на газ – на 18 % й на опалення – майже на 4 %.
  • Верховний суд відхилив касаційну скаргу Кабміну щодо визнання законною конвертацію в капітал депозитів компанії "Реватіс", що належить родині олігархів Суркісів, під час націоналізації Приватбанку.
  • Глава НБУ Шевченко вилетів до США на переговори зі МВФ та іншими міжнародними донорами. За твердженням глави профільного парламентського комітету Гетманцева, чиновників МВФ турбує стан публічних фінансів України, а для подовження співпраці вони зажадали прийняття Верховною Радою реального збалансованого бюджету.
  • На малооб’ємному ринку коливання курсу були мінімальними, у втручанні Нацбанку потреби не було: 28,11 ₴/$ (-0,03 грн), 33,39 ₴/€ (-0,03 грн), 3,70 ₴/10 руб (+ 0,08 грн).

Пандемія коронавірусу

  • 9 листопада МОЗ повідомив про 10,8 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли від ускладнень – 191 хворий. Прессекретар президента Зеленського повідомила, що він та глава його Офісу Єрмак заразилися коронавірусом. Багато користувачів соцмереж висловили бурхливу радість через інфікування Зеленського. Також заразилися міністр оборони Таран та глава Мінфіну Марченко. МОЗ стверджує, що в лікарнях 8 областей, які виділено для розміщення хворих на коронавірус, заповнені вже понад 70 % ліжок.
    Головний санлікар Ляшко оголосив про заборону всіх планових операцій та шпиталізацій, починаючи з понеділка, а також про запровадження "карантину вихідного дня" вже найближчим часом. Міністр Степанов заявив, що тривалість такого карантину залежатиме від епідеміологічної ситуації. Пропозицію щодо посилення карантину у вихідні підтримав і президент Зеленський. На думку більшості економістів, "карантин вихідного дня" не врятує економіку від обвалення, а сферу громадського харчування, культури та послуг буде практично повністю знищено.
    За даними сайту Worldometers, у світі заразилися коронавірусом 482 тис. осіб, померли – 6,7 тис.
    Компанії Pfizer та BioNTec оголосили про завершення розроблення вакцини від коронавірусу з ефективністю 90 %. Вакцинація має проводитися двічі, для транспортування та зберігання вакцини необхідні наднизькі температури. Світові фондові та фінансові ринки відреагували на повідомлення бурхливим зростанням котирувань.
    Японія готується провести наступного року Олімпійські ігри, які було скасовано через спалах епідемії коронавірусу. Починаючи з березня, на олімпійських об’єктах буде проведено тестові змагання.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про обстріл зі стрілецької зброї позицій українських військ на приморській ділянці фронту – у Водяному. За твердженням командування, обстріли були "неприцільними", втрат серед українських вояків немає.
  • Речник української делегації на мінських переговорах блогер Арестович заявив, що вибори в ОРДЛО можуть відбутися навіть за умови неповного контролю України над територією та ділянкою державного кордону з РФ. Він також оголосив, що до нової підгрупи на переговорах щодо передавання Україні контролю над кордоном можуть увійти представники Держприкордонслужби та депутати Верховної Ради. Арестович стверджує, що метою "плану Кравчука" є пропозиція Путіну закінчити війну на Донбасі, яка дасть змогу йому "зберегти обличчя".

Україна та світ

  • Азербайджан збив над прикордонною з Вірменією територією російський військовий вертоліт. Екіпаж загинув, уряд країни висловило готовність компенсувати збитки. Прем’єр-міністр Вірменії, президенти Росії та Азербайджану підписали угоду про припинення війни в Нагірному Карабасі. Росія негайно ввела до самопроголошеної республіки "миротворчі сили" та бронетехніку терміном на 5 років із можливою пролонгацією мандата. Президент Вірменії Саргсян заявив, що дізнався про підписання угоди зі ЗМІ. До будівлі уряду країни увірвалися кілька сотень активістів, які вважають підписану угоду здаванням національних інтересів. Росія здобула військовий форпост у регіоні, а Азербайджан повернув майже всі території, втрачені наприкінці 80-х рр минулого століття. Прем’єр-міністр Вірменії Пашинян заявив, що іншого виходу із ситуації після успішного наступу азербайджанських військ у нього не було.

Тренди

  • МОЗ погодив підвищення норм випромінювання базових станцій мобільних операторів у 10 разів з 10 до 100 мкВт/см². У Європі ці параметри сягають 500–1000 мкВт/см². Мобільні оператори наполягають на поступовому підвищенні норм випромінювання до європейських, що дасть змогу збільшити покриття та якість зв’язку. Наказ може набути чинності протягом 2 тижнів, після погодження з іншими відомствами.
  • Українська аграрна асоціація виступає категорично проти законопроєкту про держрегулювання цін на зернові культури.
  • За результатами опитування іноземних інвесторів, яке було проведено наприкінці жовтня Європейською Бізнес Асоціацією, інвесткомпанією Dragon Capital та ГО "Центр економічної стратегії", майже 48 % респондентів заявили, що інвестиційна привабливість України знижується, а 42 % – не вбачають істотних змін в інвестиційному кліматі. Головною проблемою респонденти назвали недовіру до судової системи, також важливими проблемами є системна корупція, монополізація ринків та захоплення влади олігархами, а також занадто складне й законодавство, що швидко й непередбачувано змінюється.



No comments:

Post a Comment