November 09, 2020

08.11.2020: Кравчук запропонував провести амністію в ОРДЛО після виборів

Кравчук запропонував провести амністію в ОРДЛО після виборів

  • Кравчук запропонував провести амністію в ОРДЛО після виборів.
  • В Україні не залишилося "жовтих" та "зелених" карантинних зон.
  • Кернес став мером Харкова заочно.

В Україні

  • Харківська територіальна виборча комісія зареєструвала обраного мера Харкова Кернеса на підставі заяви, яку було підписано електронним підписом. В Інтернет та соцмережах поширюється інформація щодо смерті Кернеса, його ніхто не бачив уже протягом декількох тижнів після того, як він захворів на коронавірус.
  • Суддя-доповідач Конституційного суду в справі про неконституційність "земельної реформи" Зеленського Сліденко заявив про пограбування його будинку й назвав ці дії тиском на суд. Глава суду Тупицький стверджує, що в нападі на будинок Сліденка брали участь співробітники Нацагентства з питань запобігання корупції, які вибивали двері.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, у світі впродовж доби заразилися коронавірусом набагато менше людей, ніж у попередні 2 доби – 472 тис., померли також менше – 5,8 тис. МОЗ України повідомив про 8,6 тис. ствердних тестів упродовж доби, померли – 115 осіб.
    Комісія Кабміну з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оголосила з понеділка новий розподіл країни на карантинні "зони". "Зелених" та "жовтих" зон більше немає, Київ, як і раніше, – у "помаранчевій". МОЗ запропонував уряду запровадити "жорсткий карантин" на вихідні з можливістю роботи тільки продуктових магазинів, аптек, транспорту та автозаправок, нібито для того, щоби розірвати ланцюжки поширення інфекції. Подібні заходи в інших країнах довели, що вони тільки збільшують кількість контактів у робочі дні. До подібних же наслідків призводить і запровадження комендантської години. Низка депутатів Верховної Ради запропонували провести тотальне тестування населення, як це було зроблено в Словаччині. Водночас темпи поширення інфекції в Україні набагато вищі, а населення – набагато більше, що призведе до ще більшого спалаху захворюваності під час тестування.
    У німецькому Лейпцигу відбулася масова маніфестація противників коронавірусних обмежень, сталися зіткнення з поліцією. Влада Латвії запроваджує з 9 листопада режим надзвичайної ситуації з різким посиленням обмежень.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про обстріл позицій українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному, на приморській ділянці фронту. За офіційним зведенням, втрат серед українських бійців не було. За твердженням української делегації на мінських переговорах, причина смерті бійця, який загинув у суботу в Луганській обл., – "небойова", "можливо, це є самогубством".
  • Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчук в інтерв’ю російському інформагентству ТАСС заявив, що чинну послідовність виконання мінських домовленостей не може бути реалізовано, а він у своєму плані вказав черговість, яка дасть змогу запустити мирний процес. Кравчук виключив можливість закріплення в українській Конституції особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей". За словами Кравчука, законопроєкт про амністію буде винесено на розгляд Верховної Ради після проведення "місцевих виборів" в ОРДЛО. Кравчук уважає, що вибори мають проводитися за мажоритарною системою, але після відновлення контролю України над територією ОРДЛО та ділянкою кордону з Росією.
  • Штаб операції об’єднаних сил оголосив про відкриття всіх пунктів пропуску на окуповану територію з 8:00 10 листопада, зокрема, – 2 нових у Луганській обл. – у Золотому та Щасті. Пропуск громадян здійснюватиметься з контролем температури й у масках. Громадяни мусять погодитися на самоізоляцію із застосуванням додатку "Дія".

Україна та світ

  • У багатьох містах США проходять демонстрації на підтримку президента Трампа. Їхні учасники заявляють, що представник Демократичної партії Байден переміг через фальсифікації. Штаб Байдена направив запит до наглядового управління американської адміністрації про визнання його новообраним президентом. Директор управління заявила, що Байдена колегією виборців президентом поки не оголошено.
  • У Білорусі відбулися багатотисячні акції протесту проти фальсифікацій на президентських виборах у всіх великих містах. За даними правозахисників, силові підрозділи застосували для розгону маніфестацій водомети та сльозогінний газ, затримано понад 1 тис. протестувальників. У репресіях беруть участь "тітушки" в балаклавах.
  • Президент Азербайджану Алієв заявив про заняття збройними силами країни стратегічного населеного пункту Шуша в Нагірному Карабасі. Вірменія стверджує, що бої за місто ще тривають. За повідомленнями місцевих ЗМІ, із Нагірного Карабаху до Вірменії почалася втеча населення.

No comments:

Post a Comment