October 22, 2020

21.10.2020: "Слуга народу" профінансує "опитування" Зеленського в день виборів

"Слуга народу" профінансує "опитування" Зеленського в день виборів

  • "Слуга народу" профінансує "опитування" Зеленського в день виборів.
  • Заст. глави НБУ Рожкову позбавили низки  повноважень.
  • В Україні — максимум заражень із початку карантину.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон, який відновлює видавання батькам "пакета малюка" після народження дитини. Кабмін зобов’язано ухвалити постанову, яка дає змогу з 1 липня 2021 р отримати батькам за їхнім бажанням грошову компенсацію в розмірі вартості "пакета".
    Також підписано закон про розвідку, який був одним із вимог НАТО щодо гармонізації законодавства. Розвідувальні підрозділи матимуть Міністерство оборони, Держприкордонслужба та Служба зовнішньої розвідки.
    Парламентський комітет з оборони та національної безпеки рекомендував Верховній Раді прийняти закон про СБУ, який є одним із законів із пакета НАТО.
    Зеленський підписав укази про заміну начальників управлінь СБУ в 3 областях — в АР Крим, Сумській та Волинській обл., а також про інші кадрові зміни в службі.
  • Центральна виборча комісія попередила, що підрахунок голосів на місцевих виборах затягнеться через карантинні обмеження.
    Партія "Слуга народу" оголосила, що профінансує "опитування" Зеленського власним коштом, через укладення договору із соціологічною компанією. Партія повідомила, що "опитування" відбуватиметься за межами виборчих дільниць, хоча Зеленський заявив, що громадяни мають відповісти на його питання під час голосування. Один із виборців подав до адмінсуду Івано-Франківської обл. позов про визнання "опитування" незаконним та заборону його проведення. Депутат від "Європейської солідарності" Климпуш-Цинцадзе звернулася в поліцію зі скаргою на те, що "опитування" є прихованою агітацією за "Слугу народу" в день виборів.
    Депутат від партії "Слуга народу" Грищенко зареєструвала проєкт постанови про скасування 2 туру виборів через карантин, керівництво партії відмежувався від цієї ініціативи.
  • Суд у справі про вбивство журналіста Шеремета відмовився змінити запобіжний захід 3 обвинуваченим та викликати на допит президента Зеленського, міністра внутрішніх справ Авакова й колишнього генпрокурора Рябошапку, які влаштували пресконференцію після арешту підозрюваних. Під судом сталися зіткнення активістів із поліцією.
  • Кабмін створив робочу групу для координації переговорів зі МВФ. Прем’єр-міністр Шмигаль оголосив, що всі засідання з 26 жовтня відбуватимуться тільки в онлайн-режимі.
  • Глава представництва ЄС Маасікас заявив, що з 2014 р Єврокомісія надала фінансову допомогу Україні для проведення реформ на суму €15 млрд.
  • Рейтингове агентство Fitch підтвердило рейтинг усіх чотирьох українських держбанків на рівні "В" зі стабільним прогнозом. Рейтинг "B" означає істотно недостатній рівень кредитоспроможності.
  • Правління Нацбанку позбавило першого заст. глави Рожкову всіх повноважень із контролю та регулювання банківської сфери, передавши її функції голові регулятора Шевченко.
  • Середа закінчилася позитивно для гривні. Пропозиція весь день перевищувала попит, кілька банків продавали валюту для викупу ОВДП, які було розміщено Мінфіном напередодні, проте обсяги торгів були недостатні для купівлі валюти Нацбанком. Курс встановлено на позначці 28,27 ₴/$ (-0,19 грн), 33,53 ₴/€ (+0,03 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,03 грн). Голова ради НБУ Данилишин уважає, що фундаментальних передумов для послаблення гривні немає.

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ повідомили про понад 7 тис. ствердних тестів на коронавірус упродовж доби. померли — 116 людей. Більшість експертів пов’язують різке зростання кількості інфікованих зі збільшенням обсягів тестування. У столичних лікарнях наклали на себе руки ще 2 хворих на коронавірус. На думку низки експертів, причиною їхньої смерті міг стати агресивний інформаційний вплив на психіку загиблих із боку влади та ЗМІ.
    МОЗ відкинув можливість закупівлі російської вакцини від коронавірусу.
    У світі в середу зафіксовано 437 тис. випадків зараження, померли — 6,8 тис. осіб. Показово, що в країнах, які запровадили жорсткі карантинні обмеження, так і не досягнуто зниження кількості заражень, що свідчить про недоцільність тотального "маскового режиму". В Іспанії зареєстровано вже 1 млн випадків зараження, уряд розглядає варіант оголошення повторного локдауна. Влада Римського регіону Італії оголосила нічну комендантську годину.
    У Бразилії помер доброволець – учасників випробувань вакцини компанії AstraZeneca, яку планували закупити для всіх країн ЄС чиновники Єврокомісії. Глава Європейської Ради Мішель анонсував екстрену зустріч усіх глав держав Союзу.
    Міністерство освіти оголосило, що школярі 1–4 класів повернуться до занять після канікул, щодо можливості очного навчання решти школярів — рішення прийматиметься залежно від епідеміологічної ситуації.

Війна

  • На Донбасі — жодного дня без обстрілів. Окупанти порушили режим припинення вогню — обстріляли українські війська зі стрілецької зброї і гранатометів у Лебединському — на приморській ділянці фронту, в Авдіївці, а також у Новолуганському на Світлодарському водосховищі та в населеному пункті Артема в Станично-Луганському районі. У Мар’їнці та Авдіївці в районі Донецька українськими військами було придушено спробу ведення авіарозвідки за допомоги безпілотника російського виробництва "Орлан-10". За зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій минулої доби втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • За твердженням прессекретаря російського президента Пєскова, Росія планує побудувати в Криму установки для опріснення води для розв’язання проблеми водопостачання. Проблеми з водою на окупованому півострові стали хронічними внаслідок перекриття Україною постачання води з Дніпра Північно-Кримським каналом.
  • Влада Угорщини підтримала висловлювання свого держсекретаря Потапі під час його візиту до українського Закарпаття. Він заявив, що Угорщина підтримує економічний розвиток регіону, навчання в школах угорською мовою та культурно-оздоровчі програми в регіоні. МЗС України розцінив ці висловлювання, як політичну агітацію на місцевих виборах.

No comments:

Post a Comment