October 21, 2020

20.10.2020: Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради

Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради

  • Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради.
  • В Україні – антирекорд інфікування коронавірусів.
  • США розширили санкції проти "Північного потоку-2".

В Україні

  • Президент Зеленський виступив із посланням до Верховної Ради, яка зібралася вперше після оголошення карантину 3 тижні тому.
    На думку низки експертів, його виступ був передвиборчим, він говорив тільки про досягнення, і намагався замовчати проблеми, які стоять перед країною.
    За словами Зеленського, Україна подовжить співпрацю з фінансовими донорами – МВФ, Світовим банком та ЄБРР. Зеленський назвав своїм досягненням режим припинення вогню на Донбасі, проте, навіть у день виступу, на фронті було поранено українського бійця. За його словами, Україна й надалі реалізовуватиме програми з впровадження стандартів НАТО та робитиме кроки для зміцнення партнерства з Альянсом. Він стверджує, що безвізовому режиму з ЄС нічого не загрожує та похвалився, що завдяки його зусиллям на Україну стали дивитися інакше, а втома від неї скінчилася.
    Він заявив, що від легалізації грального бізнесу до бюджету  надійде до 5 млрд грн, а приватизація спиртзаводів збільшить надходження в 8 разів.
    Зеленський заявив, що підконтрольним територіям Донбасу треба надати "особливі економічні умови", оскільки вони є найбільш постраждалими від російської агресії. За його словами, уряд уже розробляє стратегії розвитку Донецької та Луганської областей. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) понад 45 % респондентів категорично проти створення вільної економічної зони на Донбасі, а 33 % – підтримують цю пропозицію.
    Президент оголосив, що "велике будівництво" не закінчиться після місцевих виборів, а, навпаки, розгорнеться ще масштабніше. Він заявив, що має намір до кінця каденції завершити будівництво сучасних стадіонів у всіх регіонах.
    Зеленський заявив, що уряд уже зробив повноцінний аудит держави та пообіцяв представити його результати за 2 тижні, після виборів.
    За його словами, він не розуміє, чому досі не сидять корупціонери, хоча це питання він ставить на всіх нарадах. За опитуванням КМІС, більшість респондентів вважають найбільш залученими до корупції попереднього президента Порошенка та його політсилу. Наступними в антирейтингу йдуть Тимошенко, Медведчук, Бойко та сам Зеленський.
    Зеленський оголосив, що очікує від виборців відповіді на 5 запитань "опитування", який він анонсував минулого тижня. За результатами соцопитування КМІС, 55 % респондентів готові взяти участь в "опитуванні" Зеленського, 43 % – довірятимуть його результатами, 40 % – категорично не довірятимуть. Майже половина респондентів вважає "опитування" передвиборчою технологією. Досі ні Зеленський, ні його партія не оголосили джерела фінансування цього заходу, а також "громадську організацію", яка буде його проводити.
    Депутати всіх фракцій різко розкритикували виступ Зеленського, назвавши його передвиборчим популізмом, звинувативши його у відриві від реальності та приписуванні собі успіхів попередників.
    Верховна Рада ухвалила постанову, якою закликала президента створити та очолити національний штаб протидії біологічним загрозам, а також зобов’язала уряд виділити кошти на фінансування медичної галузі.
    У парламенті депутатами 3 фракцій, зокрема, президентської, зареєстровано постанову про звільнення міністра економіки Петрашка.
  • Центральна виборча комісія призначила новий склад Івано-Франківської територіальної комісії, членів якої у вівторок було звільнено за порушення виборчого законодавства.
    Три чверті учасників опитування групи "Рейтинг" вважають, що на виборах будуть влаштовані масштабні фальсифікації. Згідно з цими ж результатами, усього 5 партій долають 5 % бар’єр. Лідером є "Слуга народу", за яку мають намір проголосувати 16,7 % респондентів, далі йдуть "ОПЗЖ" (13,5 %) та "Європейська солідарність" (13,2 %). Замикають п’ятірку "Батьківщина" (8,6 %) і "За майбутнє" (7,4 %).
    Соцмережа Facebook видалила сторінку опозиційного політика Деркача, якого Держдепартамент США прямо назвав російським шпигуном. Деркач заявив, що подібні дії власників соцмережі є втручанням у виборчий процес.
    Приблизно 100 депутатів зі "Слуги народу" виїхали на Донбас на 2 дні, як напередодні анонсував президент Зеленський. Заст. глави фракції Кравчук стверджує, що поїздка не є передвиборчою.
  • Міністерство оборони оголосило, що до кінця поточного року закупить нові ракетні комплекси "Нептун" та встановить їх на узбережжі Чорного та Азовського морів. Росія заявила, що створення Україною двох нових військово-морських баз на чорноморському узбережжі матиме негативні наслідки для безпеки регіону.
  • Фонд держмайна оголосив про продаж ще одного спиртзаводу – Артемівського. Чиновники повідомили, що під час аукціону ціна заводу зросла з 29,7 до 50 млн грн.
  • Генштаб повідомив, що родичам усіх курсантів та льотчиків, які загинули в авіакатастрофі під Харковом, одноразові компенсації вже виплачено.
  • Нафтогаз скасував розміщення єврооблігацій на $300 млн без пояснення причин.
  • СБУ оголосила, що не відкривала кримінальне провадження за фактом порушень на понад 200 млрд грн, які було виявлено під час аудиту компанії.
  • Конституційний суд відповів на закиди депутатів партії "Слуга народу" щодо зміни процедури розгляду конституційності закону про незаконне збагачення, що ці питання є виключно компетенцією суду.
  • Генпрокурор Венедиктова стверджує, що незалежність прокурорів – під загрозою через дискримінацію в оплаті праці.
  • Офіс генпрокурора повідомив про підозру колишньому главі Держфіскальної служби Верланову, який скасував податкове повідомлення на 2,3 млрд грн "одному з найбільших металургійних комбінатів", задля одержання неправомірної вигоди.
  • Суд у справі про розстріл активістів Майдану оголосив у розшук 3 співробітників спецпідрозділу "Беркут" переданих ОРДЛО під час обміну в грудні 2019 г. 2 "беркутівців" повернулися назад на контрольовану територію й беруть участь у процес,і як обвинувачувані.
  • Слідчі Держбюро розслідувань повідомили про підозру колишньому заступникові міністра оборони в справі про закупівлю неякісних бронежилетів, які не мали заявлених захисних властивостей та могли призвести до травм, поранень та загибелі бійців.
  • Колишній співвласник Приватбанку Боголюбов подав ще 4 позови проти Мінфіну та НБУ щодо незаконності націоналізації банку у 2016 р.
  • За повідомленням НБУ, 10 банків із 79 порушують нормативи щодо розміру кредитного ризику й валютної позиції.
  • Мінфін знову підвищив ставки прибутковості за 3-місячними ОВДП – із 7,2 % до 7,3 %, і за 12-місячними – з 10,0 % до 10,3 %. Це дало змогу продати держзобов’язання на 5,66 млрд грн – майже стільки ж, скільки й минулого тижня (6 млрд грн). Також були продані держзобов’язання в доларах – на $ 52,7 млн. Залучення коштів до бюджету обходиться платникам податків усе дорожче, проте покупці не готові брати ОВДП із меншою прибутковістю, що продемонструвало провалення аукціонів у вересні. Також, за інформацією НБУ, з початку року скоротилися вкладення до ОВДП нерезидентів – на 36,5 млрд грн до 79,3 млрд грн і приватних осіб – на 1,7 млрд грн до 7,9 млрд грн. В останній день сплати податків експортери, Нафтогаз тощо, змушені були продавати валюту. Проте, на відміну від минулих місяців, її все-таки було недостатньо, тому всі виставлені лоти було розкуплено насамперед нерезидентами, і НБУ знову не вдалося поповнити резерви. Курс встановлено на позначці 28,37 ₴/$ (-0,01 грн), 33,50 ₴/€ (+0,07 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Київ

  • Київська міська адміністрація повідомила про отримання 50 автобусів білоруського виробництва, які куплено в лізинг. До кінця року Мінський автозавод поставить ще 150 автобусів.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, темпи зараження коронавірусом у світі знову зросли – упродовж доби заразилися 381 тис. людей, померли – 6,1 тис. МОЗ України повідомив про різке зростання кількості інфікованих – у вівторок добу ствердні  тести отримано для 6,7 тис. осіб, померли – 141.
    Міністр охорони здоров’я Степанов під час звіту перед Верховною Радою похвалився, що уряду вдалося створити "одну з найефективніших форм адаптивного карантину" в Європі й закликав депутатів якомога швидше прийняти законопроєкт про збільшення штрафів за порушення самоізоляції. Він повідомив, що міністерство виділило 1,5 млрд грн для закупівлі експрес-тестів з огляду на 1 млн тестів на місяць, для проведення позалабораторних досліджень сімейними лікарями, мобільними бригадами та лікарнями. Степанов заявив, що в разі зростання кількості заражень понад 20 тис. на добу лікарі самостійно прийматимуть рішення щодо тих, кого потрібно лікувати.
    Уповноважена з прав людини Денисова вважає, що на неконтрольованій території Донбасу хворих на коронавірус мінімум у 2 рази більше, ніж повідомляє "влада республік".
    Білорусь планує тимчасово зупинити автобусне сполучення до України, Польщі та Литву через погіршення епідемічної ситуації.

Війна

  • На Донбасі під час "перемир’я" внаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Окупанти вийшли обстріл зі стрілецької зброї та гранатометів в Авдіївці, а також у Майорську на околиці Горлівки й у Світлодарську в районі водосховища. На приморській ділянці фронту в Павлополі ВСУ придушили засобами радіоелектронної боротьби безпілотник, яким окупанти намагалися вести авіарозвідку.

Україна та світ

  • Заст. міністра закордонних справ Єнін заявив за підсумками переговорів з Іраном, що уряд країни запевнив, що прагне якнайшвидше досягти результатів розслідування знищення авіалайнера МАУ в небі над Тегераном у січні, а також притягнути до відповідальності винних і виплатити компенсацію родичам загиблих.
  • Держдепартамент США розширив санкції щодо російського газогону "Північний потік-2", включивши до списку компанії, які можуть надавати фінансування чи послуги для модернізації або установки обладнання на судна, які беруть участь у будівництві.
  • США висловили готовність до негайних переговорів із Росією щодо скорочення стратегічних ядерних озброєнь. Росія напередодні заявила про готовність заморозити свій ядерний арсенал.
  • Єврокомісія почала розслідування щодо урядів Кіпру та Мальти, які видавали "золоті" паспорти в обмін на інвестиції. Зокрема, саме в такий спосіб отримали паспорти Кіпру (і ЄС) українські олігархи Коломойський та Григоришин.
  • У Білорусі судом визнаний екстремістським канал соцмережі "Telegram" NEXTA. Президент Лукашенко заявив, що студенти, що беруть участь у масових маніфестаціях проти фальсифікації президентських виборів, "перебісяться" й повернуться до навчання. Лукашенко призначив нових ректорів 3 найбільших вишів, студенти яких беруть активну участь у протестах. Він заявив, що в разі його відставки опозиція може "розірвати" його прихильників на шматки.

Тренди

  • Глава Податкової служби Любченко заявив, що в разі зняття мораторію на перевірки бізнесу, насамперед буде перевірено підприємства з річним обігом понад $50 млн, а також "з групи ризику", які проводять "нереальні операції".


No comments:

Post a Comment