October 20, 2020

19.10.2020: Зеленський погрожує новим локдауном

Зеленський погрожує новим локдауном

  • Зеленський погрожує новим локдауном.
  • Суд зобов’язав автора книги про Стуса вилучити з неї інформацію про Медведчука.
  • Іран готовий виплатити однакову компенсацію родичам жертв збитого над Тегераном авіалайнера МАУ.

В Україні

  • Глава парламенту Разумков заявив, що бюджет у першому читанні буде розглянуто лише на початку листопада, оскільки профільний комітет не зміг зібратися для його обговорення. Він також висловився проти "ударного" ухвалення бюджету протягом ночі, що вже стало традицією для українського парламенту.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що за програмою "доступних кредитів" під 5–7–9 % річних уже видано 4,3 тис. позик на суму 10,4 млрд грн (в середньому – 2,4 млн грн на одного позичальника). З них 7,7 млрд грн витрачено на погашення та обслуговування раніше взятих кредитів.
  • Президент Зеленський доручив прем’єр-міністрові Шмигаль організувати із залученням Антимонопольного комітету конкурентний ринок електроенергії на "Бурштинському енергоострові", власником усіх електростанцій якого є олігарх Ахметов. До моменту призначення до органів влади Шмигаль був директором Бурштинської ТЕС.
  • Нафтогаз планує емітувати 7-річні єврооблігації на суму приблизно $300 млн під 9,0–9,25 % річних. Більшу частину коштів керівництво компанії планує витратити на викуп облігацій із прибутковістю 7 % річних із терміном погашення у 2022–2024 рр.
  • Глава Податкової служби Любченко заявив, що за останні 3 роки "шановні люди" вивели з країни з використанням офшорних схем $22,4 млрд, з яких $ 10 млрд – як дивіденди.
  • Центральна виборча комісія звільнила весь склад Івано-Франківської територіальної комісії за порушення виборчого кодексу.
  • Дарницький суд Києва зобов’язав автора книги про репресованого поета Стуса видалити з неї інформацію про кума президента РФ Путіна, главу політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука. Після рішення суду книгу було розкуплено у звичайних та онлайн-магазинах протягом години. Книга заснована на реальних фактах – інформації про переслідування дисидентів, яку розсекретило СБУ. Видавництво має намір оскаржити рішення суду та оголосило про намір надрукувати ще один наклад. Офіс президента "взяв до відома" рішення суду та оголосив, що незалежність судової влади під сумнів не ставить.
  • За інформацією видання "Українська правда" власники Запорізького автозаводу обійшли ембарго на імпорт із Росії через  влаштування великовузлового складання автомобілів Renault, які виробляє Московський автозавод.
  • Верховний суд передав до суду першої інстанції для повторного розгляду позов сім’ї олігархів Суркісів, які зажадали повернення своїх депозитів, що було конвертовано в капітал під час націоналізації Приватбанку.
  • Нацбанк надав чергові короткострокові кредити рефінансування ще 3 банкам на суму майже 0,5 млрд грн під 6 % річних.
  • Період бюджетних платежів не став приводом до зміцнення гривні. Виставлену на продаж експортерами валюту швидко розкупили, після чого долар відновив зростання. Нацбанку знову не вдалося поповнити резерви – обсяги торгів на міжбанку вкрай незначні. Курс гривні встановлено на позначці 28,38 ₴/$ (+0,01 грн), 33,43 ₴/€ (+0,13 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, у світі в понеділок заразилися коронавірусом 338 тис. людей, померли – 4,3 тис. В Україні, за інформацією МОЗ, заразилися 5,4 тис. осіб, померли – 113. Президент Зеленський на нараді з релігійними лідерами закликав їх сприяти припиненню поширення інфекції та заявив, що готовий повторно запровадити жорсткий карантин у разі, якщо кількість нових випадків інфікування перевищить 9,5 тис. на добу.
    Заст. міністра охорони здоров’я Микитчак закликала роботодавців перевести працівників, за можливості, на віддалений режим та впровадити позмінну роботу через погіршення епідеміологічної ситуації. За повідомленням Офісу президента, Кабмін планує розгорнути шпиталі в немедичних установах Києва, Одеси та Донецької обл. Головний санлікар Ляшко заявив, що подібні заходи заплановані за зростання кількості тих, що заразилися до 11–15 тис. на добу.
    Жителі Сміли Черкаської обл. влаштували мітинг проти карантинних обмежень після внесення міста до "червоного" списку. Міська рада Чернівців вирішила відновити роботу дитячих садків, попри включення міста до “червоної" зони. Укрзалізниця виступає проти зупинення пасажирського сполучення, оскільки це призведе "до вкрай негативних наслідків для національної економіки".
    Глава Європейського центробанку Лагард заявила, що прогноз падіння економіки єврозони у 2020 р на 5 % вже застарів, а реальне скорочення ВВП після посилення карантину в більшості країн може скласти від 8 до 12 %. Польський уряд планує відкрити польовий шпиталь на національному стадіоні у Варшаві, а також в об’єктах інфраструктури великих міст. Уряд Словенії оголосив режим епідемії на всій території країни, ввів заборону на переміщення громадян між регіонами й комендантську годину в нічний час доби. Посилено карантин у декількох регіонах Іспанії. Уряд Ірландії повторно зупиняє на 6 тижнів всю економіку з 21 жовтня. Влада Німеччини, Ірландії та Італії запустили систему взаємодії мобільних додатків для добровільного відстеження контактів і ланцюжків зараження у Європі.
    Президент США назвав "ідіотом" головного лікаря-інфекціоніста США Фаучі та заявив, що в разі, виконання всіх його настанов, кількість жертв коронавірусу збільшилася б у рази. Федеральне агентство США з надзвичайних ситуацій викинуло апарати штучної вентиляції легенів, які передала навесні Росія як "гуманітарну допомогу" через їхню непридатність.

Війна

  • Упродовж доби українські війська на Донбасі було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Луганському на узбережжі Світлодарського водосховища. В Авдіївці припинено спробу ведення окупантами авіарозвідки з використанням безпілотників. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців немає. Підрозділи ДСНС і надалі проводять розмінування прифронтовій території.

Україна та світ

  • Польський уряд планує значно полегшити отримання іноземцями дозволу на проживання через внесення змін до імміграційного законодавства.
  • Уряд Ірану оголосив про готовність виплатити однакові, незалежно від громадянства, компенсації родичам усіх жертв катастрофи авіалайнера компанії МАУ, збитого ракетами в небі над Тегераном у січні цього року.



No comments:

Post a Comment