October 19, 2020

18.10.2020: З понеділка набув чинності новий поділ країни на карантинні зони

З понеділка набув чинності новий поділ країни на карантинні зони

  • З понеділка набув чинності новий поділ країни на карантинні зони.
  • Депутати від "Слуги народу" називають "опитування" Зеленського законним.

В Україні

  • Борги держпідприємства "Гарантований покупець" сягнули 30 млрд грн. Виробникам "зеленої" електроенергії компанія заборгувала 23 млрд грн, борг перед Енергоатомом та Укргідроенерго за електроенергію для населення складає майже 7 млрд грн. Джерелом погашення заборгованості призначено підприємство Укренерго, яке для сплати боргів буде змушене підняти тарифи на транспортування.
  • За твердженням глави НБУ Шевченко, державний "Укргазбанк", який він очолював до серпня, є найближчим кандидатом на часткову приватизацію. Він заявив, що українська банківська система продемонструвала стійкість в умовах епідемії та падіння ВВП.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, у світі в неділю зафіксовано 324 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 3,9 тис. осіб. У 2020 р у середньому на добу у світі від різних причин помирають 162 тис. людей. МОЗ України повідомив про 4,7 тис. Інфікованих, померли – 66 хворих. З понеділка набуло чинності рішення комісії Кабміну з техногенно-екологічної безпеки про розподіл країни на карантинні зони. Укрзалізниця припинила продаж квитків зі станцій Івано-Франківськ, Тернопіль та Хмельницький, які включено до "червоної" зони.
    За словами міністра охорони здоров’я Степанова, 3/4 померлих від ускладнень коронавірусу – особи віком понад 65 років.
    Різке зростання кількості тих, що заразилися зафіксовано в Італії та Чехії. Поліція затримала понад 150 учасників мітингу проти карантину в Празі. Швейцарія посилює карантинні обмеження – запроваджено обов’язкове носіння масок у громадських місцях, не можна збиратися групами понад 15 осіб. Страховики Німеччини повідомили, що лікування одного хворого обходиться їм у €10,7 тис.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська під Авдіївкою зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу об’єднаних сил, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Депутат від "Слуги народу" Качура запропонував долучити "депутатів різних фракцій" до складу переговорної групи зі встановлення миру на Донбасі замість колишнього прем’єр-міністра Фокіна, звільненого зі скандалом після заяв, що знімають із Росії відповідальність за війну.

Україна та світ

  • У Білорусі понад 2 місяці тривають масові протести проти фальсифікації результатів президентських виборів. Для розгону чергового "Партизанського маршу" опозиції спецпідрозділи МВС використовували світло-шумові гранати та стріляли в повітря, затримано майже 200 мітингувальників. Норвезький депутат висунув кандидатами на здобуття Нобелівської премії миру білоруських опозиціонерів Тіхановську, Колесникову та Цепкало.
  • Азербайджан веде успішний наступ у Нагірному Карабасі. У відповідь на фактичну відмову азербайджанської влади від переговорів щодо перемир’я президент Вірменії Саркісян заявив про готовність визнати незалежність самопроголошеної республіки.

Тренди

  • Заст. голови комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування, депутат від партії "Слуга народу" Качура заявив, що парламент мусить врахувати відповіді виборців на "опитування" Зеленського, яке, за його твердженням, "повністю відповідає законодавству". Кандидат у мери Києва від президентської партії Верещук закликала припинити "політичну істерику" навколо "опитування" й заявила, що воно буде добровільним, після того, як виборці залишать дільницю. Очевидно, що закон про референдум, прийнятий у першому читанні ще влітку, не має підтримки, навіть у монобільшості, тому Зеленський змушений проводити незаконне "опитування" замість референдуму, навіть за умови повного контролю над Центральною виборчою комісією. Качура пообіцяв, що закон буде прийнято до кінця року, після того, як будуть враховані зауваження Венеціанської комісії.

No comments:

Post a Comment