October 17, 2020

16.10.2020: Глава Держгеокадастру оголосив, що за роки незалежності було вкрадено 5 млн га держземель

Глава Держгеокадастру оголосив, що за роки незалежності було вкрадено 5 млн га держземель

  • Глава Держгеокадастру оголосив, що за роки незалежності було вкрадено 5 млн га держземель.
  • Бюджет у першому читанні 20 жовтня прийнято не буде.

В Україні

  • Профільний комітет Верховної Ради не зміг зібратися на засідання для затвердження проєкту бюджету через брак кворуму, тому голосування в сесійній залі з першого читання відкладено.
  • Глава Держгеокадастру Лещенко заявив, що після передавання 2 млн га землі сільгосппризначення територіальним громадам, у розпорядженні держави лишається 0,75 млн га. За його твердженням, "за роки незалежності" з державної власності було виведено понад 5 млн га землі з використанням механізму безоплатної приватизації.
  • Чиновники Нафтогазу стверджують, що фінансову звітність компанії складено на підставі міжнародних стандартів фінзвітності. Водночас колишній виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив, що в компанії та її наглядовій раді немає жодного фахівця з цього питання.
  • Ще одному фігуранту розслідування вбивства активістки Гандзюк – Павловському, суд призначив умовний термін – 2 роки тюремного ув’язнення – за співпрацю зі слідством. Павловський залишається в СІЗО, оскільки є підозрюваним в іншому кримінальному провадженні.
  • Скасовано засідання Ради НБУ, на якому, нібито, мало бути прийняте рішення про звільнення першого заступника глави регулятора Рожкової.
  • Попри початок періоду бюджетних платежів, курс долара подовжив зростання на малооб’ємному ринку під впливом великих покупок валюти нерезидентами через Сітібанк. НБУ зміг заспокоїти ринок – для цього йому знадобилося продати лише $1 млн. Це була єдиний упродовж тижня продаж валюти регулятором. Курс зафіксовано на позначці 28,36 ₴/$ (+0,03 грн), 33,30 ₴/€ (-0,12 грн), 3,63 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Темпи інфікування коронавірусом у світі швидко зростають. У п’ятницю зафіксовано понад 413 тис. нових випадків. Водночас загальна смертність залишається на колишньому рівні – приблизно 6 тис. випадків на добу. В Україні Міністерство охорони здоров’я повідомило про новий "рекорд" кількості тих, що заразилися – 6,4 тис., померли – 109 осіб.
    Європейська бізнес-асоціація попередила владу, що малі та середні підприємства можуть не витримати повторного зупинення економіки.
    Головний санлікар Ляшко заявив, що приватні лабораторії проводитимуть обробку тестів, які не встигли виконати державні, і для цього з ними має бути укладено договори щодо закупівлі послуг за спрощеною процедурою. Міністр Степанов оголосив, що уряд розгортання мобільних шпиталів поки не планує, а більшість регіонів "червоної" зони не збираються зупиняти громадський транспорт. За його словами, задля того, щоби хворі на самоізоляції змогли проголосувати, вони для голосування вдома мусять наступного тижня до 20:00 п’ятниці подати заяву до дільничої виборчої комісії, яку підтверджено довідкою медустанови.
    Про своє зараження оголосили скандальний депутат від "Слуги народу" Тищенко та міністр розвитку громад та територій Чернишов.
    ЄС опублікував мапу розподілу Європи на карантинні зони, яку можуть використовувати уряди для запровадження обмежень на перетин кордонів. До “зеленої” увійшли майже вся територія Фінляндії та Норвегії, частина земель Німеччини, крайній південь Італії, значна частина території Греції. До "жовтої" – країни Балтії, Італія, Німеччина, Швеція, Північна Македонія. Усі інші території та країни – у "червоній" зоні, кількість заражень за останні 2 тижні в яких перевищує 150, або мають понад 4 % позитивних тестів, якщо кількість нових випадків – понад 50 на 100 тис. осіб.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про два обстріли окупантами позицій українських військ у Донецькій обл. – у Водяному на схід від Маріуполя й у Мар’їнці на околиці Донецька. Також у Водяному окупанти здійснили мінування територій перед українськими позиціями з протитанкового гранатомета. ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков заявив, що рішення про розведення військ на Донбасі ще на 4 ділянках, а також про розмінування 19 додаткових ділянок "практично готове", хоча ще не погоджено через позицію російської делегації.
  • Президент Зеленський заявив, що війну на Донбасі можна завершити протягом дня, якщо Росія займе відповідну позицію й поверне території, що захопила.

Україна та світ

  • Посол Німеччини в Україні Фельдгаузен уважає, що Росія змінила тактику на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. Російська делегація намагається переконати всіх, що не є стороною конфлікту, а лише гарантом виконання "республіками" прийнятих рішень.
  • Швейцарія, слідом за ЄС, запровадила санкції проти юридичних та фізичних осіб, які брали участь у будівництві моста через Керченську протоку.
  • Росія переказала білоруському уряду перший транш кредиту в розмірі $0,5 млрд з узгодженої президентами Путіним та Лукашенком суми у $1,5 млрд. Кандидат у президенти Тіхановська висловила українській владі подяку за позицію щодо виборів у країні й оголосила, що планує відвідати Київ. Вона закликала білоруських громадян проголосувати проти "конституційної реформи" Лукашенка.
  • Під час відвідин Туреччини президент Зеленський так і не підписав угоду про зону вільної торгівлі між двома країнами, "оскільки це дасть змогу знизити ризики". Торговий представник України Качка заявив, що країни "впритул наблизилися" до укладення цієї угоди. Зеленський оголосив, що Україна зацікавлена ​​у спільному виробництві безпілотників.

Тренди

  • Чиновники НБУ попередили, що мораторій на стягнення боргу за валютною іпотекою закінчується у квітні 2021 р, тому банкам та позичальникам варто розпочати переговори вже наразі.
  • Міністерство цифрової трансформації оголосило, що більшість аеропортів уже приймають електронні паспорти в додатку "Дія".
  • Радник президента з економічних питань Устенко заявив, що уряд сподівається на отримання другого траншу кредиту МВФ наприкінці поточного або на початку наступного року, співпраця з Фондом триває, однак керівництво Фонду очікує розв’язання "певних технічних питань", зокрема, – прийняття бюджету на наступний рік.
  • На думку більшості експертів, питання, які президент Зеленський має намір внести на "опитування" – невдала спроба піару перед виборами, оскільки вони вже є його компетенцію, згідно з Конституцією, а скорочення кількості депутатів до 300 прямо випливає з результатів референдуму 2001 року. Згідно з результатами опитування групи "Рейтинг", ініціативу Зеленського щодо проведення "опитування" частково або повністю підтримують лише 42 % респондентів. Заст. голови парламентської фракції "Слуга народу" Кравчук заявила, що Зеленський може особисто профінансувати "опитування". Зеленський звернувся до громадян, щоби вони написали йому теми наступних "опитувань".


No comments:

Post a Comment