October 16, 2020

15.10.2020: Зеленський підписав указ про передавання 2 млн га землі до комунальної власності

Зеленський підписав указ про передавання 2 млн га землі до комунальної власності

  • Зеленський підписав указ про передавання 2 млн га землі до комунальної власності.
  • Вже 8 обласних центрів – у «червоній» карантинній зоні.
  • На думку експертів, "опитування" Зеленського порушує Конституцію.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про передавання 2 млн га державних земель до комунальної власність. За його словами, держава повертає землю людям, продаж цих земель заборонено, а територіальні громади отримуватимуть доходи від оренди.
  • Зеленський призначив головою Чернігівської облдержадміністрації Коваленко – 29-річну дружину начальника Генштабу Хомчака, що обіймала посаду заст. глави президентського офісу, колишню депутатку від "Слуги народу" та радника кількох міністрів.
  • Офіс президента оголосив усі запитання "опитування", яке Зеленський анонсував напередодні: створення на Донбасі "вільної економічної зони", легалізація медичного вживання марихуани (канабісу), скорочення кількості депутатів Верховної Ради до 300, вирішення питання щодо деокупацію Донбасу та Криму на підставі Будапештського меморандуму , а також довічне ув'язнення чиновників за корупцію в особливо великих розмірах. Заст. глави президентської фракції парламенту Кравчук заявила, що опитування проводитиме "громадська організація", а фінансуватиме – якісь "меценати". Експерти та журналісти наголошують, що цим "опитуванням" Зеленський перевищує повноваження, які йому надано Конституцією та порушує законодавство про вибори. На їхню думку, "опитування" має бути зірв\ано, а його організаторів та виконавців – притягнуто до кримінальної відповідальності. Для влади важливий саме факт, що "опитування" відбулося, незалежно від його результатів, які неможливо проконтролювати. Подібне же "опитування" щодо незалежності від України було влаштовано донбаськими "республіками" у 2014 році. Фактично, це є порушенням Конституції, спробою узурпації влади та руйнування суверенітету країни.
  • Прес-служба Нафтогазу повідомила, що через борги за газ, що вже спожито 63 підприємствами теплокомуненерго може бути зірвано початок опалювального сезону в 45 населених пунктах, а найгірше за газ розраховуються підприємства Луганської обл., які сплатили трохи понад 50%.
  • Антимонопольний комітет оштрафував на 4 млн грн Ідея Банк за неправдиву рекламу щодо кредитів під 0%.
  • Практично всю пропозицію долара на міжбанку викупили нерезиденти через Сітібанк. Нацбанк в торгах участі не брав. Зниження курсу євро зумовлено зриванням переговорів щодо нової угоду ЄС з Великою Британії. Курс встановлено на позначці 28,34 ₴/$ (+0,02 грн), 33,18 ₴/€ (-0,21 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ зафіксували упродовж доби майже 6 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 106 хворих. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оновила список карантинних зон та оголосила "червоною" зоною вже 8 обласних центрів, Харків тощо. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що до послаблення карантину не готова жодна з областей. Київ, як і тиждень тому, залишається в "помаранчевій" зоні. Глава Харківської обладміністрації Кучер заявив, що Харків лише частково виконуватиме карантинні обмеження й не планує зупинення громадського транспорту. Київська міська адміністрація відмовилася виконувати вказівки міністерства освіти щодо розпочинання шкільних канікул із 15 жовтня, та розпустить дітей по домівках лише 21 жовтня. Міністр охорони здоров'я Степанов заявив, що для підтвердження діагнозу захворювання на коронавірус не обов'язково отримання позитивних результатів ПЛР-тестів – достатньо й клінічних ознак. Він також анонсував отримання 18 тис. доз препарату Ремдесівір, буде також закуплено й доданий до протоколу лікування препарат-імуноглобулін Біовен. Для захисту груп ризику заплановано закупівлю 100 тис. доз препарату від сезонного грипу.
    За даними сайту Worldometers, у світі в четвер інфікування коронавірусом сягнуло 397 тис.осіб, Водночас смертність лишилася на попередньому рівні - 6 тис.

Війна

  • Окупанти на Донбасі обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів в Авдіївці, а також на півночі Луганської обл. – в Причепилівці та Новотошківському. На приморській ділянці фронту українські війська подавили розвідувальний безпілотник окупантів засобами радіоелектронної боротьби. Втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна і світ

  • Росія вийшла з тристоронніх консультацій з Нідерландами і Австралією у рамках судового процесу в Гаазі про знищення малайзійського авіалайнера рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 р у відповідь на подання Нідерландами позову до Європейського суду з прав людини.
  • Посол України в США Єльченко заявив, що стосунки між країнами зміцнюватимуться незалежно від результату президентських виборів.


No comments:

Post a Comment