October 15, 2020

14.10.2020: ТКГ оголосила про готовність відкрити ще 2 КПВВ у Луганській обл

ТКГ оголосила про готовність відкрити ще 2 КПВВ у Луганській обл

  • ТКГ оголосила про готовність відкрити ще 2 КПВВ у Луганській обл.
  • Учасники маршу в центрі Києва зажадали прийняття закону про боротьбу з колаборантами.
  • Зеленський опублікував перше запитання свого "опитування".

В Україні

  • У Києві на честь Дня захисника України відбувся патріотичний марш. Учасники акції під Офісом президента зажадали прийняття закону про боротьбу з колабораціонізмом, закриття проросійських телеканалів, а також звільнення генпрокурора Венедиктової, яка й надалі застосовує практику переслідування патріотів та відмови від боротьби з російською "п’ятою колоною". За інформацією Нацполіції, марш відбувся без порушень. Зеленського та глави його Офісу на момент проведення акції в будівлі не було.
  • Президент Зеленський оприлюднив перше запитання анонсованого у вівторок "опитування" – чи доцільне довічне ув’язнення, як покарання за корупцію в особливо великому розмірі. Глава парламенту Разумков уважає, що "опитування" може проводитися за межами дільниць, а додаткових коштів на його проведення до бюджету не закладено. Центральна виборча комісія в "опитуванні" брати участі не буде. Тому головні питання, які виникають у зв’язку з "опитуванням" – чиїм коштом воно буде проводитися, та чи не є воно порушенням закону про вибори. Разумков заявив, що Верховна Рада може вже в листопаді ухвалити закон про народовладдя через проведення референдумів, який було подано президентом Зеленським. Характерно, що здебільшого положення закону збігаються з пропозиціями проросійського політика Медведчука, які його рух "Український вибір" просував у 2012–2014 рр. За словами Разумкова, "опитування" Зеленського не може бути репетицією референдуму, як наголошують представники президентської партії та Офісу Зеленського.

Пандемія коронавірусу

  • У вихідний день МОЗ зафіксував 5 тис. нових інфікованих коронавірусом, померли від ускладнень 73 особи. У середньому впродовж доби в країні у 2020 р вмирає 1,7 тис. людей. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що вартість 1 дози вакцини від коронавірусу для України складе приблизно $37, а російську вакцину уряд закуповувати не планує, оскільки вона не пройшла клінічних випробувань.
    В усьому світу зафіксовано 381 тис. випадків зараження, померли 6 тис. осіб. Про різке зростання кількості інфікованих заявили уряди Італії та Австрії. Бельгійська влада заявила про істотне зростання смертності від коронавірусу. Президент Франції Макрон оголосив запровадження комендантської години з 21 вечора до 6 ранку в 8 найбільших містах країни, у Парижі тощо. Німецькі експерти погіршили прогноз падіння економіки країни через епідемію – до 5,4 % ВВП у 2020 р та прогнозують, що, у найкращому випадку, покажчики повернуться на докризовий рівень лише наприкінці 2021 р.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що впродовж добу окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Новомихайлівці – в околицях Донецька, в Авдіївці, а також у Причепилівці та Новотошківському в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед українських вояків немає.
  • Президент Зеленський у День захисника України відвідав Центр морських операцій на Донбасі.
  • У середу відбулося чергова відеоконференція Тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, на якій обговорювалися питання щодо визначення нових зон розмінування та відкриття 2 КПВВ у Луганській обл. – у Щасті та Золотому. Українська делегація надала списки для обміну утримуваними особами та полоненими, "республіки" пропозиції проігнорували.

Україна та світ

  • МЗС Білорусі вручив ноту українському послу за "недружній крок" із боку України – указу президента Зеленського про надання пільг для білоруських ІТ-фахівців, що виявили бажання працювати в Україні.

No comments:

Post a Comment