October 14, 2020

13.10.2020: Зеленський оголосив про проведення "консультативного опитування" в день виборів

 

Зеленський оголосив про проведення "консультативного опитування" в день виборів

  • Зеленський оголосив про проведення "консультативного опитування" в день виборів.
  • Кабмін подовжив "адаптивний карантин" до 31 грудня.
  • Держфіскальна служба засекретила результати аудиту Нафтогазу.

В Україні

  • Президент Зеленський оголосив про проведення в день виборів якогось "консультативного опитування", до якого планує включити 5 запитань, "які обговорюються на вулиці, на кухнях та в інтернеті". Які саме ці питання, Зеленський пообіцяв оголосити пізніше. Журналісти та користувачі соцмереж звернули увагу, що президент звернувся до населення на "ти", що принижує багатьох громадян. Експерти підкреслюють, що подібне "опитування" суперечить Конституції, не має законодавчого підґрунтя, а кошти на його проведення не закладено до бюджету. Центральна виборча комісія про "опитуванні" нічого не знає. Офіс президента був змушений визнати, що "опитування" "не матиме прямих юридичних наслідків". Водночас незрозуміло, де саме "команда Зеленського" збирається проводити "опитування", оскільки присутність сторонніх осіб на виборчих дільницях заборонено законом, а будь-які дії за межами дільниць у день виборів, крім екзит-полів – розцінюється, як прихована агітація.
  • Держфіскальна служба засекретила результати аудиту Нафтогазу, нібито через те, що він є матеріалом досудового розслідування.
  • Експерти МВФ пом’якшили прогноз падіння української економіки у 2020 р із 8,2 % до 7,2 %, а наступного року планують зростання ВВП до 3 %.
  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП на суму 6 млрд грн після того, як істотно підвищив прибутковість за довготерміновими 22-місячними та 38-місячними облігаціями. Основними покупцями ОВДП як і раніше є держбанки, нерезиденти поступово продають на вторинному ринку раніше куплені облігації та виводять кошти після погашення, не вкладаючи їх у нові покупки.
  • На валютному ринку ситуація досить стабільна, коливання незначні. Більшість угод було закрито до обіду, після чого пропозиція різко зменшилася, а підприємства, які мали отримати валюту зі США після вихідного дня, не встигли або не захотіли виставити її на торги. Курс зафіксовано на позначці 28,32 ₴/$ (+0,07 грн), 33,39 ₴/€ (+0,05 грн), 3,68 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що впродовж доби тести на коронавірус дали позитивні результати в майже в 5,6 тис. осіб, померли від ускладнень 107 хворих. Глава парламентського комітету з охорони здоров’я Радуцький заявив, що на нараді в президента Зеленського було прийнято рішення про посилення відповідальності за порушення карантину підприємцями. Законопроєкт про збільшення штрафів буде внесено до Верховної Ради наступного тижня. Кабмін прийняв рішення про подовження "адаптивного карантину" до 31 грудня, а критерієм віднесення населеного пункту чи регіону до "червоної" карантинній зоні визначено понад 320 нових випадків інфікування на 100 тис. осіб протягом 14 днів. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про намір довести рівень тестування до 75 тис. на добу до кінця року, через збільшення закупівель тестів та супутнього обладнання, а також навчання медперсоналу. Прем’єр-міністр Шмигаль не виключає переведення шкіл на дистанційне навчання після закінчення канікул.
    У світі, за даними сайту Worldometers, заразилися 313 тис. людей, померли – 5 тис. З моменту оголошення пандемії померли понад 1 млн осіб, а всього з початку року – понад 46 млн. Отже, смертність від коронавірусу становить трохи понад 2,3 %.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Пісках на околиці Донецька, у Зайцевому неподалік Горлівки, а також на півночі Луганської обл. в районі траси Р-66 "Бахмутка" – в Орєховому та Золотому. На приморській ділянці фронту було припинено спроби окупантів влаштувати авіарозвідку з використанням БПЛА. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "неприцільними", тому армія у відповідь вогонь не відкривала, втрат серед військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Завершився візит до України президента Польщі Дуди. Президент Зеленський оголосив про підписання угоди між керівництвом польських та українських портів. Він повідомив про допуск польських компаній до участі в інфраструктурних проєктах в Україні та про плани щодо збільшення кількості пропускних пунктів на кордоні. Зеленський заявив, що досяг із Дудою домовленості про зняття з порядку денного питань історичної пам’яті, які, за його словами, є політичними. Дуда заявив, що підтримує Україну в прагненні приєднатися до ЄС.
  • Президент Зеленський планує відвідати Туреччину з 15 до 17 жовтня. Під час візиту анонсовано підписання рамкової військової угоди між двома країнами, яку напередодні схвалив Кабмін.
  • Україну переобрано до Ради ООН із прав людини на 2021–2023 рр.

Тренди

  • Президента Зеленського під час візиту до Великої Британії було запрошено на бесіду з головою розвідувального відомства MI–6 Муром. За інформацією ЗМІ, на зустрічі не був присутній глава президентського Офісу Єрмак, що може свідчити про недовіру британської влади до оточення Зеленського, яке прямо або побічно працює на Росію.
  • За інформацією ЗМІ, закон, який запобігає виплату майже 10 млрд грн колишнім співвласникам ПриватБанку олігархам Суркісам, застряг у Верховній Раді й не пройшов обговорення в жодному з профільних комітетів. Також фактично зупинено діяльність тимчасової слідчої комісії, яка розслідує розкрадання коштів у Приватбанку, оскільки це питання зачіпає багатьох можновладців, а також лояльних владі олігархів. Водночас виплати Суркісам заморожено, а кошті на ці цілі в бюджеті 2021 р не закладено.

No comments:

Post a Comment