October 13, 2020

12.10.2020: Дуда й Зеленський домовилися про розширення співпраці

Дуда й Зеленський домовилися про розширення співпраці

  • Дуда й Зеленський домовилися про розширення співпраці.
  • Зеленський заявив, що піде у відставку, якщо не досягне миру на Донбасі.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про електронну роздрібну торгівлю медпрепаратами та ліками, про звільнення переселенців від сплати туристичного збору та податку на нерухомість, яка розташована на тимчасово окупованій території Донбасу, а також про зміни до Бюджетного кодексу щодо перерозподілу доходів на користь територіальних громад для завершення реформи децентралізації влади.
    Він також призначив уповноваженим Антимонопольного комітету співробітника СБУ Горобця, який керував одним із відділів боротьбі з економічними злочинами та входив до колегії Фонду держмайна.
  • Міністерство розвитку громад та територій опублікувало атлас із новим районним поділом країни, який у липні схвалила Верховна Рада.
  • Міністерство економіки заявило про уповільнення темпів падіння ВВП за підсумками 8 місяців 2020 р до 5,8 %. На кінець липня темпи скорочення ВВП склали 6,2 %.
  • Нацбанк на аукціоні видав кредити рефінансування під 6 % річних Універсал Банку – 1 млрд грн, банку "Кредит-Дніпро" – 0.89 млрд грн, ПУМБу – 0,8 млрд грн, Альфа-банку – 0,64 млрд грн, Кредобанку – 0, 6 млрд грн та Укрексімбанку – 0,34 млрд грн. З травня НБУ влаштував уже 21 аукціон та видав кредити рефінансування на суму 21,4 млрд грн.
  • У понеділок у США – вихідний день, тому більшість компаній братимуть участь у торгах лише у вівторок. Угоди укладалися переважно в євро та рублях, відчувався певний дефіцит долара, який закрив Укргазбанк продажами валюти Нафтогазу. Офіційний курс встановлено на позначці 28,25 ₴/$ (+0,04 грн), 33,34 ₴/€ (+0,06 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,01 грн). Упродовж тижня для підтримання курсу НБУ продав лише $8,7 млн ​​в умовах скорочення попиту та зменшення обсягу торгів. За даними Нацбанку, у вересні чисті міжнародні резерви НБУ (без урахування запозичень від МВФ) скоротилися на 11,3 % з $17,8 млрд до $15,8 млрд, а з початку року – залишилися на тому ж рівні.

Пандемія коронавірусу

  • У світі зафіксовано зниження темпів інфікування на коронавірус та смертності – у понеділок отримано 275 тис. позитивних тестів, померли 3,7 тис. людей. МОЗ зафіксував 5,1 тис. випадків зараження коронавірусом і 107 смертей від ускладнень. Міністр охорони здоров’я Степанов запропонував повністю скасувати масові заходи в "червоній" зоні, а в "зеленій" – обмежити кількість учасників до 50 осіб. Міністерство освіти та науки рекомендувало перевести ВНЗ та технікуми на дистанційне навчання і звільнити гуртожитки з 15 жовтня до 15 листопада. Міністерство охорони здоров’я повідомило про розроблення нових українських тестів на антиген, які виявляють "шматки" вірусу. Тести дають змогу отримати результат за 1,5–2 години й коштуватимуть 45 грн. Головний санлікар Ляшко заявив, що МОЗ учергове має намір змінити критерії включення населених пунктів та районів до "червоної" зоні. За його словами, таким критерієм буде 320 інфікованих на "певну кількість" населення.

Війна

  • На Донбасі поступово зростає кількість порушень окупантами режиму припинення вогню. Штаб операції об’єднаних сил зафіксував упродовж добу 7 обстрілів зі стрілецької зброї та гранатометів – в Авдіївці, Майорську в околицях Горлівки, у Новолуганському на Світлодарському водосховищі, у Комишувасі в районі Попасної, а також в Орєховому – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Триває візит в Україну президента Польщі Дуди, який зустрівся в Києві з президентом Зеленським. У спільній заяві йдеться про розширення двосторонніх взаємин в економіці, культурі, військовій сфері, розв’язанні конфліктних питань щодо жертв репресій та захисту інтересів національних меншин. Лідер Польщі заявив про намір приєднатися до платформи деокупацію Криму, а також підтримав поглиблення зв’язків України з ЄС, та її приєднання до польської ініціативи транспортного коридору "Тримор’я". Підписано договір про доступ польських компаній до українських об’єктів приватизації.
  • У столиці Білорусі Мінську відбувся ще один "марш пенсіонерів" проти фальсифікацій на президентських вибору, який знову розігнали спецпідрозділи зі застосуванням сльозогінного газу. МВС країни оголосило, що не виключає застосування спецзасобів та бойової зброї проти мітингувальників. Кандидат у президенти Тіхановська заявила, що режим застосуванням насильства переступив чергову межу. Єврокомісар із закордонних справ Боррель заявив, що ЄС планує включити президента Лукашенка до санкційного списку через небажання почати діалог з опозицією.
  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що РФ допоможе Україні в розв’язанні проблеми "Південного Сходу", проте питання про повернення Криму на порядку денному не стоїть.
  • Міністри закордонних справ країн-членів ЄС ухвалили рішення про запровадження санкцій проти Росії через отруєння опозиціонера Навального.

Тренди

  • Президент Зеленський стверджує, що заступник глави його Офісу Татаров не брав участі в переслідуванні активістів Майдану та розгоні масових акцій, хоча адвокати сімей "Небесної сотні" заявляють про протилежне, на підставі наявних у них документів.
  • В інтерв’ю ведучому програми HardTalk каналу BBC він фактично підтвердив, що дав завдання генпрокурору Венедиктовій "почати посадки корупціонерів" насамперед його попередника Порошенка. Зеленський також заявив, що не тримається за місце й готовий піти у відставку в разі, якщо йому не вдасться досягти миру на Донбасі.
  • За даними журналістів-розслідувачів проєкту Bihus.info, партію проросійського відеоблогера Шарія фінансують власники мережі заправок БРСМ-нафта. Мережа, за інформацією ЗМІ, належить колишньому міністру екології Злочевському, учаснику скандалу із сином колишнього віцепрезидента США Байдена.

No comments:

Post a Comment