October 12, 2020

11.10.2020: Зеленський запропонував збільшити штрафи за недотримання маскового режиму

Зеленський запропонував збільшити штрафи за недотримання маскового режиму

  • Зеленський запропонував збільшити штрафи за недотримання маскового режиму.
  • Школи підуть на карантин з 15 жовтня, а ВНЗ переведуть на дистанційне навчання.

В Україні

  • Печерський районний суд відмовив меру Черкас Бондаренку в позові до президента Зеленського про захист честі, гідності та ділової репутації. Зеленський назвав Бондаренка "бандитом", який дозволив скасувати карантин у місті раніше, ніж у всій країні, дії мера – "популізмом" та заявив, що проти нього відкрито 19 кримінальних проваджень.
    Центральна виборча комісія оголосила, що ідентифікація виборців під час голосування на виборчих дільницях здійснюватиметься через пред’явлення паперових паспортів або ID-карт, оскільки в комісіях бракує сканерів для зчитування даних додатку "Дія". Також для встановлення особи виборець мусить зняти маску.
  • МВС планує спростити процес реєстрації автомобілів, для чого впровадити сервіс із вибору номерів у будь-якому з уповноважених центрів, з подальшим їхнім виготовленням у ліцензованих компаній.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в неділю чиновники МОЗ зафіксували 4,4 тис. позитивних тестів на коронавірус, що набагато нижче, ніж у попередні дні.На нараді в президента Зеленського було ухвалено рішення про збільшення штрафів за недотримання карантинних обмежень у будівлях, громадських місцях та транспорті. Чиновники запропонували обмежити роботу закладів громадського харчування в "червоній" та "помаранчевої" зонах, почати канікули в школах з 15 жовтня, а студентів перевести на дистанційне навчання. З понеділка запроваджено нове зонування країни за ступенем епідеміологічної небезпеки. Київ віднесено до "помаранчевої зони". Глава комітету Верховної Ради з охорони здоров’я Радуцький повідомив про плани влади збільшити кількість тестів із 30–35 тис. до 50 тис. на добу, облаштувати відомчі лікарні до приймання хворих на коронавірус, збільшити запаси засобів індивідуального захисту та медпрепаратів, розв’язати проблему із забезпеченням лікувальних установ киснем, залучити до роботи в інфекційних відділеннях студентів вишів та інтернів, а також підготувати розгортання шпиталів у Києві, Одесі та Маріуполі у великих громадських будівлях. У Києві такою будівлею може стати Палац спорту.
    Збільшення кількості тестів неминуче призведе до зростання зафіксованих випадків зараження та погіршить статистику. На думку низки експертів, це може свідчити про підготовку до запровадження в країні режиму надзвичайного стану та скасування місцевих виборів, які мають відбутися 25 жовтня.
    За даними сайту Worldometers, у неділю у світі зафіксовано 278 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 3,8 тис. людей.
    Збільшення кількості тестів неминуче призведе до зростання зафіксованих випадків зараження і погіршить статистику. На думку ряду експертів, це може послужити підготовкою до введення в країні режиму надзвичайного стану і скасування місцевих виборів, намічених на 25 жовтня.
    Соцмережа Twitter позначила повідомлення президента США Трампа щодо набуття ним імунітету до коронавірусу та його безпеки для оточення, як таке що "вводить в оману".

Війна

  • На Донбасі окупанти все частіше порушують режим припинення вогню. Українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Ломакиному на схід від Маріуполя, у Мар’їнці на околиці Донецька, в Авдіївці, а також в околицях Горлівки – у Зайцевому та Майорську. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були “неприцільними", втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Розпочався візит до України президента Польщі Дуди. У неділю він відвідав меморіал на честь знищених НКВС польських ув’язнених у Биківні під Києвом.
  • Уряд Росії виділив 5 млрд руб на створення та реконструкцію об’єктів водопостачання в Криму, який страждає від посухи внаслідок припинення постачання води з материка Північно-Кримським каналом після окупації півострова.
  • У Закавказзі тривають бої в Нагірному Карабасі. Перемир’я, про яке було домовлено на переговорах, відразу ж було порушено. Вірменські війська обстріляли ракетами велике азербайджанське місто Гянджа. "Президент" самопроголошеної "республіки" пригрозив оголошенням війни Азербайджану, якщо наступ триватиме й надалі.
  • У Білорусі вже півтора місяця не припиняються масові акції протесту проти фальсифікацій на президентських виборах. Під час маршів у всій країні силові структури затримали приблизно 600 осіб, зокрема, – кілька десятків журналістів. Для розгону маніфестантів було застосовано водомети та світлошумові гранати, багатьох учасників маршів жорстоко побито. Кандидат у президенти Тіхановська назвала масові затримання новим етапом насильства над білоруським народом. Президент Лукашенко в суботу зустрівся в СІЗО з кількома політв’язнями, після чого на свободу були відпущено двох із них.

Тренди

  • За словами заст. голови Верховної Ради Стефанчука, депутати не встигнуть скасувати перехід на "зимовий час". На думку низки експертів та журналістів, керівництво парламенту оголосило про перерву в сесійних засіданнях через карантин, оскільки "команда Зеленського" не в змозі зібрати достатню кількість голосів за потрібні їм законопроєкти, а фракція "Слуги народу" фактично розвалилася на декілька груп, які контролюють різні олігархи.
  • Венеціанська комісія розглянула український законопроєкт про реформу судової системи та наполягає на внесенні до нього положень щодо термінового очищення Вищої ради правосуддя на основі критеріїв доброчесності під контролем міжнародних спостерігачів, оскільки саме цей орган є головним захисником корупції в судах. Ці ж вимоги підтримують і міжнародні донори України, зокрема, МВФ.
  • У проєкті бюджету 2021 року чиновники запропонували скасувати мораторій на проведення перевірок бізнесу й банківську таємницю, переглянути механізм сплати ПДВ, а також підвищити податки, акцизи, рентні платежі та екологічний збір, попри те, що це суперечить Податковому кодексу, оскільки порушує принцип стабільності податкового законодавства.

No comments:

Post a Comment