September 29, 2020

28.12.2020: Почався суд над обвинуваченими у вбивстві журналіста Шеремета

Почався суд над обвинуваченими у вбивстві журналіста Шеремета

  • Почався суд над обвинуваченими у вбивстві журналіста Шеремета.
  • Парламент планує ухвалити бюджет у першому читанні 20 жовтня.

В Україні

  • Президент Зеленський провів засідання Нацради з питань антикорупційної політики, де було представлено ​​антикорупційну стратегію влади на 2020–2024 рр. Прем’єр-міністр Шмигаль попросив депутатів Верховної Ради затвердити стратегію якнайшвидше – законопроєкт уже передано до парламенту. Засідання відбулося за рік після останнього, після жорсткої критики антикорупційних організацій.
  • Глава Верховної Ради Разумков уважає, що законопроєкт про бюджет на 2021 року буде ухвалено в першому читанні 20 жовтня.
  • Поліція відкрила понад 120 кримінальних проваджень щодо порушень виборчого процесу. Спостерігачі фіксують масову реєстрацію однопрізвищників рейтингових кандидатів. За словами спікера Верховної Ради Разумкова, до виборів ухвалити закон про заборону реєстрації "клонів" неможливо.
  • У Шевченківському суді Києва відкрився процес над обвинуваченими у вбивстві журналіста Шеремета, які не визнають свою провину. Суд обрав присяжних, відмовився відпустити під особисте зобов’язання головного підозрюваного – військовослужбовця Антоненка, а прокурори зачитали текст обвинувачення. Слухання продовжаться 8 жовтня.
  • За даними Держстату, середня зарплата в серпні знизилася на 2,6 % проти липня і зросла на 6 % проти серпня минулого року.
  • На міжбанку Нацбанк виставив долари на продаж за курсом вище середнього, позначивши верхню межу, понад якою котирування так і не піднялися. Обсяг торгів був досить значним, основним продавцем валюти був Укргазбанк, нерезиденти активно її скуповували через Сітібанк. Офіційний курс встановлено на позначці 28,31 ₴/$ (+0,04 грн), 33,04 ₴/€ (+0,16 грн), 3,60 ₴/10 руб (-0,03 грн). Заст. глави НБУ Гелетій заперечує наявність таємних домовленостей щодо підвищення курсу долара до 30 грн.

Пандемія коронавірусу

  • У світі зафіксовано істотне зменшення кількості заражень коронавірусом, а також смертності – у понеділок позитивні тести отримали 230 тис. людей, померли – 3,8 тис. Водночас Міністерство охорони здоров’я України констатує зростання кількості інфікованих та смертей – упродовж доби заразилися 3, 6 тис. осіб, померли – 69. Експерти пов’язують зростання показників захворюваності та смертності в Україні зі збільшенням кількості тестів.
    Заборона на в’їзд до України іноземців, яку було оголошено Кабміном у серпні до 28 вересня, втратила чинність.

Війна

  • На Донбасі штаб операції об’єднаних сил зафіксував 5 порушень режиму припинення вогню окупантами – українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Старогнатівці на схід від Волновахи, в Авдіївці, а також у Шумах в околицях Горлівки. За зведенням штабу, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було. У Станично-Луганському районі поруч із лінією фронту співробітниками Держслужби з надзвичайних ситуацій та бійцями ВСУ погашено лісову пожежу.
  • Глава Верховної Ради Разумков заявив про неможливість внесення змін до постанови Верховної Ради про призначення місцевих виборів із метою одночасного їхнього проведення також і на непідконтрольній території Донбасу. За його словами, це питання в комітетах не обговорювалося, його винесення на голосування не планується. Скандальний депутат від "Слуги народу" Тищенко оголосив про свою участь у створеній у парламенті групі з підготовки змін до законів для врегулювання конфлікту на Донбасі.

Україна та світ

  • Польська державна газова компанія PGNiG та дочірня компанія ERU виграли тендер на постачання газу Оператору ГТС України.
  • Вірменія звернулася до ЄСПЛ із проханням вжити термінових заходів щодо Азербайджану для припинення його наступу в Нагірному Карабасі. Президент Туреччини Ердоган заявив про підтримку Азербайджану й зажадав від Вірменії звільнити територію Нагірно-Карабаської автономної обл., яку було захоплено в 1988 р.

Тренди

  • Парламентський комітет із податкової, митної та фінансової політики підтримав законопроєкт про бюро фінансових розслідувань та запропонував винести його на друге читання. За словами заст. голови комітету, у документі з’явилася норма щодо збереження СБУ, як одного з органів розслідування економічних злочинів.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про погашення коштом Нафтогазу податкового боргу компанії Укрнафта, якою фактично розпоряджається олігарх Коломойський.

 

No comments:

Post a Comment