September 27, 2020

26.09.2020: Зеленський вважає результати перемир’я на Донбасі беззаперечним успіхом

Зеленський вважає результати перемир’я на Донбасі беззаперечним успіхом

  • Зеленський вважає результати перемир’я на Донбасі беззаперечним успіхом.

  • На фронті в Луганській області підірвалися на міні 3 українських військових.

  • В авіакатастрофі під Харковом вижив лише один курсант.

В Україні

  • Помер ще один курсант, який постраждав в авіакатастрофі навчального літака Ан-26 під Харковом. З 27 курсантів та членів екіпажу вижив лише один військовослужбовець. Бортові самописці літака знайдено, прем’єр-міністр Шмигаль поставив завдання закінчити розслідування катастрофи якнайшвидше. 26 вересня було оголошено днем ​​жалоби. Президент Зеленський через трагедію доручив перевірити держзакупівлі в оборонному комплексі. За інформацією ЗМІ, літак, що впав, експлуатувався вже понад 40 років, термін його служби неодноразово подовжувався, зокрема, – цього року, ще на 3 роки.

  • Суд визнав банкрутом компанію "Київенерго", власником якої є олігарх Ахметов. Після позбавлення її права користування тепловими мережами Києва, усе її борги перед Нафтогазом було передано комунальному підприємству "Київтеплоенерго". А для експлуатації електричних мереж Ахметов створив компанію "Yasno", яка й надалі постачає електроенергію київським споживачам.

Пандемія коронавірусу

  • У світі в суботу зафіксовано 294 тис. інфікованих коронавірусом, померли – 5,3 тис. осіб. В Україні отримали позитивні тести 3,1 тис. осіб., 56 хворих – померли від ускладнень. МОЗ стверджує, що до ослаблення карантину не готові 23 області та Київ.
    Влада Китаю почала масову вакцинацію населення, не чекаючи остаточних результатів випробувань. МОЗ Іспанії закликав владу Мадрида посилити карантин. У Лондоні поліція розігнала масову маніфестацію противників коронавірусних обмежень, які влада країни знову запровадила після зростання захворюваності.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з гранатометів та стрілецької зброї в Опитному на околиці Донецька, в околицях Авдіївки, у Верхньоторецькому на захід від Горлівки та в Новолуганському на узбережжі Світлодарського водосховища. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, в Орєховому на трасі Р-66 на півночі Луганської обл., у прифронтовій зоні підірвалися на міні й дістали поранень 3 українських військовослужбовців.

  • Президент Зеленський відвідав район проведення операції об’єднаних сил, зокрема, КПВВ "Майорське", який тимчасово не працює через карантин Там він провів нараду за підсумками роботи тристоронньої контактної групи, за участі міністра оборони, начальника Генштабу, генералів, що беруть участь в операції, а також чиновників свого офісу і представників спостережної місії ОБСЄ. Зеленський заявив, що "загальне та стійке припинення вогню" є беззаперечним успіхом на шляху до досягнення миру на Донбасі. Учасники наради констатували виконання Україною зобов’язання щодо розмінування всіх 12 ділянок, які було узгоджено на переговорах ТКГ, а також готовність до дзеркального відведення військ на 4 додаткових ділянках і підготовку до відкриття нових КПВВ через лінію фронту. Глава Офісу президента Єрмак уважає, що затягувати переговори не має сенсу й наполягає на прискоренні переговорного процесу. Він запропонував проводити конференції учасників ТКГ щотижня.

Україна та світ

  • У Білорусі тривають масові демонстрації проти фальсифікації результатів президентських виборів. На мітингу в суботу співробітники силових структур без розпізнавальних знаків затримали майже сто учасників мітингів та перехожих. Білоруські "кіберпартизани" зламали ефір державного телеканалу "Білорусь-1" та продемонстрували кадри побиття маніфестантів. Прем’єр-міністр Швеції Льовен запропонував владі Білорусі посередництво у врегулюванні внутрішньополітичної кризи. На думку французького президента Макрона, Лукашенко є нелегітимним президентом та мусить покинути посаду. Міністр закордонних справ країни Макей у зверненні до Генеральної асамблеї ООН заявив, що санкції, запроваджені проти чиновників режиму Лукашенка, є спробою довести країну до хаосу й анархії й матимуть зворотний ефект. Макей також оголосив про початок конституційної реформи й заявив, що майбутнє країни визначатиме білоруський народ.

  • У Криму пересохла одна з річок, що живлять велике Білогорське водосховище в околицях Сімферополя. Після припинення постачання води з Дніпра Північно-Кримським каналом на півострові почалася посуха, що вже призвело до різкого обмеження водопостачання населених пунктів.

  • МЗС України оголосив про перенесення саміту "Україна – ЄС" на 6 жовтня.

  • Вірменія та Азербайджан відновили повномасштабні військові дії після того, як вірменська влада повідомила про наступ азербайджанських військ у Нагірному Карабасі. Росія має військові бази у Вірменії, а також постачає зброю Азербайджану.

Тренди

  • Мажоритарний депутат фракції "Слуга народу" Галушко вийшов із партії, заявивши, що всі місця в партійному списку на місцевих виборах продані, а заяви президента Зеленського щодо боротьби з корупціонерами та старими елітами залишилися лише словами.

  • У Верховній Раді депутати від партії "Слуга народу" зареєстрували законопроєкт, яким дозволяють уряду випустити ОВДП на 19,6 млрд грн для покриття боргу підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" електроенергії.

No comments:

Post a Comment