September 23, 2020

22.09.2020: Нафтогаз підняв на 45 % ціну газу для підприємств теплокомуненерго

Нафтогаз підняв на 45 % ціну газу для підприємств теплокомуненерго

  • Нафтогаз підняв на 45 % ціну газу для підприємств теплокомуненерго.

  • Мінінфраструктури запустило єдиний електронний квиток.

  • Боррель назвав умовою надання макрофінансової допомоги ЄС відновлення співпраці зі МВФ.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про внесення змін до бюджету 2020 року щодо надання держгарантій портфельного інвестування на суму до 5 млрд грн, а також про криміналізацію відповідальності за крадіжку автомобілів.

  • Глава Фонду держмайна Сенниченко оголосив про відновлення підготовки об’єктів до "великої приватизації", яка була зупинена після оголошення карантину, та сподівається збільшити надходження до бюджету від продажу держпакетів акцій підприємств наступного року у 2 рази – до 12 млрд грн.

  • Міністр інфраструктури Криклій оголосив про запуск пілотного проєкту "єдиного електронного квитка" SmartTicket – спочатку для поїздів та міського транспорту в Києві. За місяць чиновники планують під’єднати до системи приміські електрички, автобусних та авіаперевізників, а також місцевий транспорт інших міст.

  • Нафтогаз підвищив ціну на газ для підприємств теплокомуненерго на вересень на 45 % – до 4,3 тис. грн/1000 м³ не враховуючи ПДВ та витрати на транспортування.

  • Компанія Укренерго оголосила про намір підвищити з 1 листопада тариф за транспортування електроенергії у 2,7 раза – з 24 коп./кВт•год до 64 коп./кВт•год.

  • Нацбанк оголосив, що з 1 жовтня монети номіналом 25 коп. і банкноти, випущені до 2003 р перестануть бути платіжним засобом та виводяться з обігу. Їх можна буде обміняти в банках без обмежень.

  • Мінфін провалив аукціон із розміщення гривневих ОВДП, відмовившись підіймати прибутковість за 1-річними облігаціями. Було залучено всього 329 млн грн, що в 9 разів менше, ніж минулого тижняздебільшого завдяки розміщенню 3-місячних облігацій за ставкою 7 % річних. На валютному ринку обсяг торгів склав усього трохи понад $120 млн. Нацбанк зафіксував курс, виставивши валюту на продаж нижче середнього цінника, після чого курс гривні щодо долара повернувся до показників вівторка. Офіційний курс зафіксовано на позначці 28,21 ₴/$, 33,12 ₴/€ (-0,08 грн), 3,71 ₴/10 руб (+0,02 грн). З початку місяця НБУ продав для підтримання курсу $77 млн, а з початку року – купив більше, ніж продав, на $1,1 млрд. Після масштабних виплат для погашення та обслуговування держборгу в міжнародних резервах залишається приблизно $27 млрд. За оцінкою експертів НБУ, основним чинником падіння ВВП України в II кварталі на 11,4 % стало скорочення внутрішнього попиту. Водночас на думку глави Ради НБУ Данилишина, економіка поступово відновлюється, про що свідчить поступове зростання роздрібного товарообігу, а також зростання кількості вакансій та зниження офіційного безробіття. Наразі час продовжується відтік коштів нерезидентів із гривневих ОВДП, які конвертуються у валюту на міжбанку. Ще один чинник  – прискорення "проїдання" заощаджень населенням. Цей процес почався ще в I кварталі 2019 року, але значно прискорився після оголошення карантину.

Пандемія коронавірусу

  • У світі у вівторок зафіксовано 276 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 5,7 тис. осіб. Усього з моменту оголошення пандемії у світі заразилися 31,7 млн людей. Приріст населення світу з початку року – 102,2 млн осіб, померло – майже 42,9 млн, з них від ускладнень коронавірусу – 0,98 млн (2,28 %). МОЗ України повідомив про 3,5 тис. нових інфікованих та 63 померлих від ускладнень. Президент Зеленський запропонував включити до проєкту бюджету наступного року кошти для створення лабораторії для розроблення нових вакцин.
    За повідомленнями ЗМІ, в одній із київських лікарень наклали на себе руки 2 хворих на коронавірус.
    Шведська влада скасувала церемонію вручення Нобелівських премій через пандемію. Міжнародна асоціація повітряного транспорту закликала тестувати всіх пасажирів перед польотами, щоби не відправляти їх на самоізоляцію після прильоту. На думку авіаперевізників, це дасть змогу відновити міжнародний туризм

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, упродовж добу порушень режиму припинення вогню на Донбасі не зафіксовано, втрат серед українських військовослужбовців не було. Окупаційні війська, як і раніше, не дозволяють вільне пересування спостерігачів ОБСЄ неконтрольованою територією, безпілотники місії фіксують зосередження важкої техніки, артилерії та РСЗВ окупантів неподалік від лінії фронту.

Україна та світ

  • До України з офіційним візитом прибув єврокомісар із закордонних справ Боррель. Він заявив, що Єврокомісія готова надати Україні кредит під мінімальні відсотки ("макрофінансову допомогу") на суму €1,2 млрд для зменшення наслідків коронавірусної кризи за умови відновлення співпраці зі МВФ та встановлення верховенства права. Окрім того, Боррель нагадав, що незалежність антикорупційних органів є умовою "безвізового режиму" для громадян України, хоча, за його словами, передумов для скасування такого режиму відсутні.

  • Президент РФ Путін у виступі на засіданні Генеральної Асамблеї ООН заявив, що для відновлення світової економіки від наслідків пандемії потрібно зробити "розчищення від обмежень та санкцій".

  • За твердженням президента Франції Макрона, його зусилля спільно з канцлером Німеччини Меркель дали змогу  досягти прогресу в переговорах у "нормандському форматі"

Тренди

  • Голова виконкому Нацради реформ Саакашвілі представив президенту Зеленському казахського мультимільйонера Сейсембая, який запропонував свій план підвищення ефективності реформ, зокрема, законодавчих. За інформацією ЗМІ, Сейсембай щільно пов’язаний із російським бізнесом та перебуває в опалі у своїй країні після відходу з влади клану Назарбаєвих.


No comments:

Post a Comment