September 19, 2020

18.09.2020: Світовий банк відклав надання кредиту Україні

Світовий банк відклав надання кредиту Україні

  • Світовий банк відклав надання кредиту Україні.

  • Чернівці, Тернопіль та Івано-Франківськ виключено з "червоної" карантинної зони.

  • Об’єм готівки в обігу проти 2019 р зросла на 20 %.

В Україні

  • Пресслужба Нафтогазу повідомила, що через заборгованість 90 підприємств теплокомуненерго за газ, який уже спожито, запуск опалювального сезону в 57 населених пунктах – під загрозою. Укртрансгаз повідомив, що до підземних сховищ закачано рекордний обсяг газу – понад 27 млрд м³.

  • За даними Держстату, ВВП України в II кварталі впав на 11,4 % проти аналогічного періоду 2019 р.

  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що Світовий банк відклав надання траншу кредиту в розмірі $350 млн на підтримання критично важливих реформ в економіці. Рада директорів банку погодила надання кредиту ще в червні, проте загальмувала процес на тлі повідомлень з України про атаку чиновників та депутатів на антикорупційні органи й витрачання коштів, які вже отримано, на неузгоджені з кредиторами цілі. З різних джерел надходять повідомлення про замороження фінансування МВФ через рішення суду про повернення Приватбанком коштів офшорним компаніям, що належать родині олігархів Суркісів. Європейський інвестиційний банк заявив про готовність фінансувати проєкти в Україні за умови мінімізації ризиків, насамперед – у гармонізації законодавства з європейським.
    Міністр висловив надію, що кредитні кошти все-таки буде отримано до кінця року.

  • За даними НБУ, валовий зовнішній борг України в II кварталі зріс на $2,5 млрд і сягнув $122,8 млрд, що становить 78,8 % ВВП.

  • Торги на міжбанку тривали дуже спокійно, за незначного перевищення попиту над пропозицією. Нацбанк знову виставив валюту на продаж із котируваннями трохи вище за ринкове. Для повного задоволення попиту йому досить було продати $20 млн. Курс зафіксовано на позначці 28,17 ₴/$ (+0,06 грн), 33,35 ₴/€ (+0,17 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У світі впродовж доби знову зареєстровано понад 315 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 5,4 тис. осіб. МОЗ України повідомив про 3,2 тис. позитивних тестів, померли 48 хворих. У середньому на день в Україні помирає 1,6 тис. людей., майже 90 % – від захворювань серцево-судинної системи, інсультів, онкозахворювань.
    Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оновила поділ країни на карантинні зони. Тернопіль, Івано-Франківськ та Чернівці переведено до "помаранчевої" зони, Київ – як і раніше, залишається в ній. Президент Зеленський стверджує, що виборча кампанія спричинила зростання кількості заражень.
    Фінляндія, Норвегія та Німеччина – найкраще за всіх впоралися з наслідками коронакризи. До десятки кращих країн увійшла і Швеція, уряд якої відмовився запроваджувати карантин.
    Прем’єр-міністр Великобританії Джонсон заявив, що його країна зіткнулася з 2-й хвилею епідемії, так само, як і багато інших країн Європи, проте уряд зупиняти економіку не планує.
    Єврокомісія підписала ще одну угоду на постачання 300 млн доз вакцини від коронавірусу, яку розробляє компанія Sanofi/GSK.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на ділянці фронту на схід від Маріуполя й у Новотошківському в районі траси Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними. Під час ліквідації загоряння в районі Залізного під Горлівкою на вибуховому пристрої підірвався та дістав поранень український військовослужбовець.

  • Глава Офісу президента Єрмак заявив у відповідь на звинувачення свого попередника Богдана, що в нього таємних угод із Росією "немає й бути не може". За його словами, проведення виборів на території "республік" можливо тільки після повної деокупації, урегулювання всіх питань безпеки та з дотриманням стандартів ОБСЄ.
    Президент Зеленський заявив, що Україна повністю виконала один із пунктів угод, які було досягнуто на саміті "нормандської четвірки" в Парижі – дотримується "режиму тиші".

Україна та світ

  • Колишній президент Порошенко попередив, що дії української влади призведуть до скасування безвізового режиму з ЄС. Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що безвізовому режиму нічого не загрожує, а президент Зеленський заявив, що Порошенко досі вважає себе царем країни, проте в нього немає права "відбирати" або "надавати" громадянам право безвізових поїздок.

Тренди

  • Міністр фінансів Марченко назвав підвищення мінімальної зарплати причиною скорочення в бюджеті 2021 році коштів, запланованих на виплату субсидій населенню.
    Укрпошта не виключає підвищення вартості послуг через зростання мінімальної зарплати.

  • Нацбанк констатував збільшення на 20 % обсягу готівки в обігу з початку 2020 р. Торі зростання готівкової грошової маси склало всього 6 %. Попри прогнози, попит на готівку в усьому світі суттєво зріс із моменту оголошення карантину, навіть всупереч попередженню влади про те, що банкноти можуть бути переносником вірусу.


No comments:

Post a Comment