September 18, 2020

17.09.2020: Верховна Рада призначила комісію для обрання глави САП

Верховна Рада призначила комісію для обрання глави САП

  • Верховна Рада проігнорувала попередження "великої сімки" і призначила комісію для обрання глави САП.

  • Депутату від "Слуги народу" Юрченку пред’явлено підозру в отриманні хабаря.

  • Європарламент прийняв резолюцію про зупинку будівництва "Північного потоку-2".

В Україні

  • Верховна Рада затвердила склад конкурсної комісії з відбирання кандидатів на пост глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Країни "великої сімки", Всесвітній банк та МВФ попередили, що призначення до комісії учасників із заплямованою репутацією може спричинити серйозні наслідки для України, припинення кредитування Єврокомісією і МВФ тощо. Ще одним наслідком рішення може стати скасування безвізового режиму для українців. Офіс президента закликав утриматися від "надмірних емоцій" та "спекулятивних оцінок роботи конкретних осіб" через це рішенням.
    Прийнято поправки до бюджету – 2,16 млрд грн, які призналися для виплати субсидій, спрямовано на фінансування ремонту доріг та мостів, а також на збільшення фінансування МВС.
    Прийнято закон про розвідку з пакета євроатлантичної інтеграції, з урахуванням регулювання діяльності розвідувальних органів у країнах ЄС та НАТО. Розвідувальні структури підпорядковуватимуться президентові, він же призначатиме їхніх керівників.
    Прийнято за основу законопроєкт про зниження з 20 % до 14 % ПДВ у разі постачання до України окремих видів агропродукції та худоби.
    Прийнято закон про регулювання торгівлі лікарськими препаратами в мережі Інтернет, який вимагає від власників сайтів підключення послуги онлайн-консультування фармацевтами. Дозволено продаж ліків за електронними рецептами.

  • Фонд держмайна виставив на продаж ще один спиртзавод.

  • На аукціоні продано три дозволи на видобуток бурштину на Рівненщині.

  • За даними Держстату, цього року агрокомпанії зібрали зернових на 12,4 % менше, ніж у попередньому.

  • Депутата Юрченка виключили з фракції "Слуга народу", прокуратура вручила йому підозру в отримання хабаря за лобіювання закону. Протягом 3 днів генпрокурор Венедиктова не реагувала на подання детективів НАБУ, поки в ЗМІ та соцмережах не спалахнув скандал, який прямо зачіпає президента Зеленського та його оточення.

  • Глава НБУ Шевченко заявив, що монетарна політика регулятора залишатиметься прогнозованою та спрямованою на зниження інфляції й фінансову стабільність, а рішення щодо зміни облікової ставки залежатиме від розвитку епідемічної ситуації.

  • Зростання курсу долара стримав Нацбанк, який виставив на продаж валюту трохи вище середніх котирувань, чим позначив верхню планку цін. Обсяги торгів перевищили $200 млн, попит і пропонування швидко дісталися рівноваги. Офіційний курс встановлено на позначці 28,11 ₴/$ (-0,01 грн), 33,17 ₴/€ (+0,21 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0,02 грн)

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано 3,2 тис. випадків інфікування коронавірусом, померли – 68 осіб. У світі впродовж доби заразилися майже 315 тис. людей, померли – 5,5 тис. Попри швидке зростання кількості заражень, смертність від вірусу практично не зростає. Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я висловили стурбованість швидкими темпами поширення інфекції в європейських країнах, серед яких – Україна. У Швеції, яка не запроваджувала карантин, захворюваність та смертність від коронавірусу мінімальні й не знижуються вже протягом 3 місяців.
    МОЗ України вчергове змінив протокол лікування хворих на коронавірус, розширивши перелік ліків, які дозволено застосовувати.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї в районі Старогнатівки Волноваського району Донецької обл. та з підствольного гранатомета – у Водяному на приморській ділянці фронту. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

  • Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроєкт про зміни до Кримінального кодексу, що спрощує притягнення до відповідальності учасників незаконних збройних формувань за військові злочини та злочини проти людяності.

  • Депутат від партії "Слуга народу", учасник переговорів тристоронньої контактної групи Костін заявив про намір влади включити т.зв. "Формулу Штайнмаєра" до тексту закону про особливий статус місцевого самоврядування "окремих районів Донецької та Луганської областей".

Україна та світ

  • Європарламент переважною більшістю голосів ухвалив резолюцію про отруєння російського опозиціонера Навального. Документ закликає держави заморозити європейські активи громадян РФ і компаній, причетних до отруєння, осіб, діяльність яких розслідував Навальний, а також зупинити будівництво російського газогону "Північний потік-2", прийняти стратегію підтримання російських дисидентів, неурядових організацій та незалежних ЗМІ.

  • Президент Білорусі Лукашенко оголосив про закриття кордону з Литвою й Польщею та обмеження переміщення громадян через кордон з Україною.

Тренди

  • Колишній журналіст каналу "1 + 1" Бобровников, який розслідував злочини українських військовослужбовців, замішаних у контрабанді через лінію фронту та вбивстві співробітника СБУ "Ендрю" Галущенка, оголосив про отримання політичного притулку в Німеччині. Він заявив, що розслідування злочинів після перемоги Зеленського так і не відновилося, але він готовий дати підтверджені фактами та документами показання в разі, якщо правоохоронні органи захочуть його допитати. У ЄС перебувають ще кілька політбіженців, які розслідували дії працівників українських правоохоронних структур, проти яких в Україні відкрито кримінальні провадження, а влада вимагає їхньої екстрадиції.



No comments:

Post a Comment