September 17, 2020

16.09.2020: Власники NOVUS купили мережу супермаркетів Billa

Власники NOVUS купили мережу супермаркетів Billa

  • Власники NOVUS купили мережу супермаркетів Billa.

  • До 2022 р подовжено мораторій на стягнення боргів за валютною іпотекою.

  • Кабмін знову змінив порядок включення територій до "червоної” карантинної зони.

В Україні

  • Верховна Рада за пропонуванням президента Зеленського подовжила до 1 січня 2022 р мораторій на стягнення боргів за валютними кредитами на купівлю житла.

  • Кабмін скасував обмеження зарплат керівників державних банків, які було запроваджено з початку карантину.
    Підтримано включення до додатка для смартфонів "Дія" електронних індивідуальних номерів платників податків та довідок внутрішньо переміщених осіб, а також розширено застосування електронних документів, які зареєстровано в цьому додатку.
    Пенсії будуть проіндексовані на зростання інфляції із 1 березня 2021 р.

  • Список кандидатів до Київради від партії колишнього президента Порошенка "Європейська солідарність" очолила його дружина, від партії "Голос" – колишній начальник Митної служби Нефьодов. У відповідь на підтримання його "Європейською солідарністю", мер Кличко заявив, що не збирається торгуватися та піде на вибори самостійно.
    Партія "Слуга народу" вважає, що міністр охорони здоров’я Степанов, якого висунуто першим номером списку до Одеської облради, не зобов’язаний йти у відпустку на час проведення виборчої кампанії.

  • Конституційний суд визнав неконституційними певні положення закону про НАБУ, які пов’язані з повноваженнями президента щодо призначення його глави та організації відомства.

  • На Запорізькому автозаводі налагоджено збирання автомобілів Renault. За заявою компанії, машинокомплекти поставляються з московського заводу.

  • В Україні сталася одна з найбільш значущих за останній час корпоративних угод. Власники мережі супермаркетів Novus купили мережу "Білла-Україна" в австрійської компанії Rewe International AG. Операцію має схвалити Антимонопольний комітет.

  • Нацбанк планує проводити перевірки банків дистанційно.

  • Верховна Рада призначила членом Ради НБУ Горбаля – колишнього власника Укргазбанку, який було визнано неплатоспроможним та націоналізовано у 2009 р. Горбаль – колишній депутат Верховної Ради від Партії Регіонів.

  • Протягом тижня Нацбанк виставляв заявки на купівлю валюти трохи нижчі за середні котирування без явної необхідності, і це підштовхнуло ринок до зростання курсу. Вранці в середу курс став швидко зростати, Нацбанк виставив валюту на продаж трохи вище загальних котирувань і її швидко розкупили, після чого попит вичерпався, а котирування повернулися до ранкового рівня. Офіційний курс встановлено на позначці 28,12 ₴/$ (+0,06 грн), 33,39 ₴/€ (+0,04 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,01 грн). Для згладжування стрибка курсу регулятор продав $35 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Український МОЗ зареєстрував у середу майже 3,6 тис. інфікованих коронавірусною інфекцією, померли – 60 осіб. Згідно з результатами соцопитування групи "Рейтинг", 45 % респондентів уважають рішення уряду щодо боротьби з коронавірусом оптимальними, 23 % – занадто м’якими, а 18 % – невиправдано жорсткими. 61 % опитаних більше бояться економічних наслідків епідемії, а 29 % – самої хвороби. За опитуванням Європейської бізнес асоціації, 40 % малих підприємців не готові до посилення карантину та заявили, що їм доведеться скоротити або закрити бізнес і звернутися до держави по допомогу.
    За повідомленнями ЗМІ, коронавірусом захворів мер Харкова Кернес, а почесний патріарх УПЦ Київського патріархату Філарет – видужав.
    Кабмін змінив критерії віднесення регіонів до "червоної" карантинній зоні – населені пункти включатимуться до списку за 5-разового перевищення кількості інфікованих від середнього у країні та заповнювання 70 % лікарняних ліжок протягом останніх 5 діб.
    Кабмін закрив КПВВ на білорусько-українському кордоні, через який до України намагалися прорватися хасиди, які, за твердженням МЗС, порушують карантинні правила Білорусі.
    У світі в середу зафіксовано 302 тис. нових випадків зараження, 6,2 тис. осіб – померли. З моменту оголошення пандемії у світі від ускладнень померли 0,95 млн осіб. У середньому протягом року помирає понад 56 млн, народжується – понад 135 млн людей.
    Президент США Трамп оголосив, що вакцинація населення країни від коронавірусу почнеться вже в жовтні.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та підствольного гранатомета у Водяному на ділянці фронту на схід від Маріуполя й у Катеринівці Попаснянського району Луганської обл. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що в Новотошківському загинув український боєць, нібито, унаслідок необережного поводження з гранатою.

  • Відбулася відеоконференція тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі. Офіс президента повідомив, що учасники переговорів констатували дотримання сторонами "режиму тиші", "попри провокації", та обговорили підготовку до обміну утримуваними особами за принципом "всіх на всіх". Російський представник Гризлов звинуватив Україну у виході з домовленостей у зв’язку з відмовою проведення інспекції представниками російської армії, ОБСЄ та незаконних збройних формувань "ДНР" позицій українських військ у Шумах під Горлівкою. Українська делегація заявила, що інспекція не була проведена через неконструктивну позицію РФ. Глава делегації Кравчук заявив, що рішення про проведення виборів на території ОРДЛО має ухвалити Верховна Рада.

Україна та світ

  • Міністерство культури має намір просити компанії Apple та Google вилучити додаток для смартфонів російської мережі ВКонтакте зі своїх магазинів додатків для України.

  • Президент Білорусі Лукашенко назвав Україну форпостом політичних провокацій, які націлені проти його країни. Він заявив, що вибори були проведені за законом, результат отримано, а наступні – відбудуться за Конституцією, яку ще не підготовлено. Прессекретар російського президента Пєсков назвав Лукашенка легітимним президентом Білорусі та заявив, що він не потребує гарантій безпеки. Під час переговорів із Путіним Лукашенко попросив у Росії "певні типи зброї". Міністр оборони РФ Шойгу прибув до Мінська "для обговорення військового співробітництва".

Тренди

  • Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що до проєкту бюджету на 2021 р закладено дефіцит у розмірі 6 % для того, щоби не підвищувати податки, збільшити витрати на медицину та підтримати людей і бізнес. Він також заявив, що підвищення мінімальної зарплати сприятиме зростанню економіки та максимально враховує потреби людей. Шмигаль уважає проєкт бюджету реалістичним і сподівається на його виконання.

  • Згідно з опитуванням групи "Рейтинг" діяльністю президента Зеленського незадоволені 57 %, задоволені – 35 %, 53 % – йому не довіряють. Діяльністю глави Верховної Ради Разумкова незадоволені 55 %, задоволені – 23 %, прем’єр-міністра Шмигаля – незадоволені 59 %, задоволені – 14 %. Незадоволені діяльністю Верховної Ради – 76 %, уряду – 73 %. На другому місці в президентському рейтингу – лідер "Опозиційної платформи – За життя" Бойко, на третьому – колишній президент Порошенко, на четвертому – глава "Батьківщини" Тимошенко.

  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про підвищення до 51 тис. грн штрафів для водіїв вантажівок за перевантаження, а також за відмову від зупинення та зважування.


No comments:

Post a Comment