September 16, 2020

15.09.2020: Зеленський підписав нову стратегію національної безпеки

 

Зеленський підписав нову стратегію національної безпеки

  • Зеленський підписав нову стратегію національної безпеки.

  • ВАКС заарештував помічника депутата "Слуги народу".

  • Верховна Рада засудила переслідування опозиції владою Білорусі.

  • НБУ врегулював обіг електронних грошей.

В Україні

  • Президент Зеленський 13 вересня запровадив нову стратегію національної безпеки. Документ підписано главою його Офісу Єрмаком. Стратегія проголошує отримання постійного членства України в ЄС та НАТО. Віцепрем’єр-міністр Іванишина вважає, що конфлікт на Донбасі не стане перешкодою для вступу країни до Альянсу.

  • Верховна Рада спростила реєстрацію кандидатів у депутати місцевих рад та мери, скасувавши надання довідки про несудимість.
    Секретар РНБО Данилов заявив, що підрахунок голосів на виборах буде дуже складним.
    Згідно з опитуванням служби "Рейтинг", на респонденти надали перевагу на виборах у столиці партії мера Кличка "Удар", за нею йдуть "Слуга народу" та "Європейська солідарність". Жодній із партій не вдасться сформувати більшість у Київраді.

  • Глава Нафтогазу Коболєв оцінив плату за транзит російського газу через українську газотранспортну систему приблизно в $2 млрд. Він нагадав, що розрахунки за контрактом здійснюються за формулою "качай або плати".
    В околицях Києва стався прорив магістрального газопроводу, яким російський газ прокачується до Європи.

  • Фонд держмайна виставив на продаж перший спиртзавод держкомпанії "Укрспирт".

  • Вищий антикорупційний суд призначив заставу в 1 млн грн помічникові депутата від партії "Слуга народу" Юрченка за отримання коштів за лобіювання законопроєкту. Юрченко заявив про вихід із фракції на час розслідування.

  • Нацбанк прийняв постанову про регулювання обігу електронних грошей з обов’язковою верифікацією користувачів та заборонив усі офіційні транзакції несертифікованих електронних грошей та криптовалют.

  • Мінфін розмістив на аукціоні ОВДП у доларах – 2-річні під 3,5 % річних на $112 млн, а також у гривні: короткострокові 6-місячні – на 2,0 млрд під 7,82 %, і 2-річні – на 0,9 млрд грн, з підвищеною до 10,43 % ставкою прибутковості. Попит на валюту на міжбанку залишається стабільно високим, пропозиція не покриває попит. Ситуацію дещо згладив Нацбанк, який продав понад $20 млн. Офіційний курс встановлено на позначці 28,06 ₴/$ (+0,06 грн), 33,34 ₴/€ (+0,10 грн), 3,74 ₴/10 руб (+0,03 грн). На думку глави Ради НБУ Данилишина, ринок налаштований на девальвацію гривні, тому низка угод укладаються з постачанням валюти наперед на тлі можливого посилення карантинних обмежень та скорочення економічної активності.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту worldometer, у вівторок у світі зафіксовано 278 тис. нових випадків зараження коронавірусом, померли – 6 тис. осіб. В Україні отримано 2,9 тис. позитивних тестів на коронавірус, померли – 76 хворих. У середньому, у країні протягом доби з різних причин вмирає приблизно 1600 осіб.
    Міськрада Івано-Франківська проголосувала за поступове відкриття в місті дитячих садків та шкіл, обґрунтовуючи рішення правом громадян на отримання освіти.
    Мінфін оголосив, що з фонду боротьби з наслідками епідемії витрачено лише 22,9 млрд грн, що становить 35 % від загальної суми.
    Між КПВВ на українсько-білоруському кордоні застрягли кілька сотень хасидів, які прагнуть потрапити до Умані на святкування єврейського нового року. В’їзд у країну їм заборонено рішенням Кабміну. Один із хасидів спробував прорватися до України через болота, але його було затримано та видворено з країни. МЗС України звернувся до влади Білорусі з проханням не оформляти виїзд в Україну осіб, які підпадають під карантинні обмеження Кабміну. Президент Лукашенко доручив уряду домовитися з Україною про пропуск хасидів.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з підствольних гранатометів у Причепилівці й Катеринівці на північній ділянці фронту в Луганській обл. За твердженням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними, вогонь у відповідь не відкривався. Під Водяним на приморській ділянці фронту засобами радіоелектронної боротьби було припинено спробу окупанті вести розвідку безпілотником. У Шумах в околицях Горлівки й у Водяному на вибухових пристроях підірвалися та дістали поранень 3 військовослужбовців. Ще один боєць загинув унаслідок необережного поводження з гранатою.

Україна та світ

  • Верховна Рада засудила дії влади Білорусі, яка переслідує опозицію, що протестує проти фальсифікації президентських виборів. Парламент закликав президента країни Лукашенка налагодити демократичний діалог із громадою.

  • Президент Зеленський на зустрічі з президентом Австрії ван дер Беленом заявив, що в нього немає “відносин” із президентом Путіним, оскільки Росія незаконно анексувала Крим та веде війну на Донбасі, проте є початок діалогу з ним. За його словами, це дало змогу встановити "режим тиші" в регіоні. Зеленський заявив, що перед наступним самітом глав держав "нормандської четвірки" має відбутися ще одна зустріч їхніх радників.

Тренди

  • Чиновники РНБО стверджують, що мобільний додаток російської соцмережі "ВКонтакте" таємно збирає дані про українських користувачів.
    До Держдуми РФ внесено законопроєкт, який дозволяє блокувати "екстремістські" інтернет-ресурси без рішення суду, на підставі лише висновку експерта.

  • За твердженням міністра фінансів Марченка, причинами підвищення мінімальної зарплати є зростання фактичного прожиткового мінімуму, а також збільшення різниці між середньою й мінімальною зарплатою.
    Він також заявив, що МВФ тимчасово зупинив співпрацю з Україною та чекає на рішення щодо повернення коштів Приватбанку сім’ї олігархів Суркісів, про скасування Верховною Радою обмежень зарплат членам наглядових рад держкомпаній та про зняття з розгляду законопроєктів, що змінюють структуру корпоративного управління, а також припинення тиску на антикорупційні органи – САП та НАБУ. Ухвалення бюджету наступного року не є вимогою для надання наступних траншів. За словами міністра Україна вже виконала більшість "маяків" попередньої угоди.

  • Глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев оголосив про розроблення законопроєкту про впровадження електронного чека для малого бізнесу. За його словами, це дасть змогу  скоротити частку тіньової економіки та стане ефективним заходом у боротьбі з контрабандою.

  • Партія "Слуга народу" висунула міністра охорони здоров’я Степанова першим номером у виборчому списку до Одеської облради. Низка експертів пов’язують це висування з можливою відставкою міністра вже незабаром.

  • Експерти ГО "Центр економічної стратегії" вважають, що з урахуванням офшорних компаній російські інвестиції в українську економіку вдвічі перевищують офіційні оцінки, що робить українські санкції неефективними, а стратегічні галузі економіки – уразливими.


No comments:

Post a Comment