September 15, 2020

14.09.2020: Бюджет на 2021 рік отримано Верховною Радою

 Бюджет на 2021 рік отримано Верховною Радою

  • Бюджет на 2021 рік отримано Верховною Радою.

  • З 15 вересня почалося висунення кандидатів у мери та депутати місцевих рад.

  • Хасиди не змогли прорватися до України з Білорусі.

В Україні

  • Кабмін передав до Верховної Ради проєкт бюджету на 2021 р, який розраховано на базі курсу 29,1 ₴/$. Чиновники Мінфіну стверджують, що параметри документу з Нацбанком погоджено. Доходи бюджету заплановано на рівні 1,71 трлн грн, витрати – 1,35 трлн грн за дефіциту в 6 % ВВП. Загальний обсяг ВВП оцінено в 4,5 трлн грн, а його зростання – на 4,6 %. До бюджету закладено зростання видатків за всіма основними напрямами. На виплати за державним та гарантованим державою боргом заплановано понад $21 млрд – 599 млрд грн, з них на виплати відсотків та купонного доходу – 160 млрд грн. Для фінансування дефіциту бюджету передбачено збільшення запозичень ще на 64 млрд грн. Глава профільного комітету парламенту Гетманцев заявив, що бюджет має бути прийнято до 1 грудня, проте багато економістів уважають його нереалістичним і таким, що вимагає кардинального перегляду. Серед депутатів монобільшості Верховної Ради йдуть розмови про можливу заміну міністра фінансів.

  • 15 вересня розпочався наступний етап місцевих виборів – висування кандидатів у депутати місцевих рад та мери населених пунктів, який триватиме 10 днів.

  • Кабмін доручив Держаудиторській службі перевірити витрачання коштів фонду боротьби з наслідками епідемії коронавірусу.

  • Фонд держмайна повідомив про надходження до бюджету 1,1 млрд грн від продажу готелю "Дніпро" в центрі Києва.

  • На міжбанку відчувався дефіцит валюти, який не задовольнили навіть продажі Нафтогазу через Укргазбанк. Курс гривні до долара опустився нижче психологічної позначки до 28,00 ₴/$ (+0,10 грн), 33,25 ₴/€ (+0,18 грн), 3,71 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту worldometer, упродовж доби у світі заразилися коронавірусом 242 тис. осіб, померли – 4,3 тис. У більшості країн спостерігається зниження кількості важких випадків та смертності за незначного зростання кількості тих, хто заразився. В Україні чиновники МОЗ повідомили про 2,9 тис. інфікованих, 53 хворих – померли. Зростання кількості заражень в Україні експерти пов’язують зі збільшенням тестування.Нацполіція відкрила кримінальні провадження за фактами порушення карантину в Одесі та Дніпрі під час святкування дня міста.
    На КПВВ на кордоні з Білоруссю прикордонники запобігли спробі в’їзду кількох сотень хасидів, які прямували до Умані на святкування єврейського нового року.
    Компанія WizzAir й надалі скорочує рейси до України, на весну наступного року тощо.
    Французька влада посилила карантинні обмеження через зростання інфікування.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів в околицях Донецька – у Мар’їнці та Авдіївці, на приморській ділянці фронту – вели авіарозвідку безпілотником. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними, втрат серед українських військовослужбовців не було.

  • Глава Офісу президента Єрмак на зустрічі з послами країн "великої сімки" поінформував про ситуацію на переговорах у "нормандському форматі", пообіцяв посилити комунікацію із громадськістю та донести до людей "чіткий план дій для досягнення миру з конкретними датами виконання всіх домовленостей, які було досягнуто на саміті в Парижі".
    Президент Зеленський назвав "закінчення війни" своїм пріоритетом, а не "порожніми словами" та "романтичними обіцянками" й висловив задоволення, що українська армія не відповідає на обстріли "сепаратистів".
    Партія "Слуга народу" планує обговорити зміни до постанови парламенту про проведення місцевих виборів 18 вересня, які вніс глава делегації на мінських переговорах Кравчук і на яких наполягає російський представник Козак і донбаські "республіки".
    Українська делегація на мінських переговорах має намір призначити спікера для висловлення узгодженої позиції представників.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що не вбачає підстав для скасування Євросоюзом безвізового режиму для громадян України.

  • У Сочі відбулася зустріч президента РФ Путіна з президентом Білорусі Лукашенком. Путін висловив своє задоволення планами Лукашенка щодо внесення змін до білоруської конституції й пообіцяв надати країні кредит у розмірі $1,5 млрд. Обидва президенти констатували, що країни не планують припиняти співпрацю у всіх сферах. Багато аналітиків вважають, що Путіну вигідно змінити режим у Білорусі та поява на місці Лукашенка менш "токсичного" кандидата – більш лояльного до Росії.

Тренди

  • Аналітики агентства Standard & Poor's не виключають зниження кредитного рейтингу України в разі відмови влади від проведення ключових економічних реформ.


No comments:

Post a Comment