September 08, 2020

07.09.2020: Ощадбанк втратить повну гарантію вкладів із 1 січня

Ощадбанк втратить повну гарантію вкладів із 1 січня
Ощадбанк втратить повну гарантію вкладів із 1 січня
  • Ощадбанк втратить повну гарантію вкладів із 1 січня.
  • Україна повернула посла до Мінська.
  • Грузинська опозиція висунула Саакашвілі кандидатом у прем’єр–міністри.

В Україні

  • Кабмін запровадив цілодобовий ваговий контроль вантажівок на дорогах бригадами в складі співробітників Укртрансбезпеки, Нацполіції, СБУ, Податкової служби, разом із представниками Укравтодору та місцевих органів влади. Президент Зеленський наказав Міністерству інфраструктури "перезавантажити" Укртрансбезпеку, яка, за його словами, не справляється із завданням збереження щойно відремонтованих доріг.
  • У Кривому Розі майже 400 шахтарів залишилися під землею та оголосили страйк із вимогою збільшення зарплати та поліпшення умов праці.
  • З подачі Міністерства фінансів у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який надасть можливість Приватбанку не допустити стягнення $350 млн на користь офшорних компаній сім’ї олігархів Суркісів. Чиновники міністерства пообіцяли подати апеляцію на рішення суду до середи.
  • Рада з фінансової стабільності НБУ рекомендувала збільшити гарантовану суму повернення вкладів із 200 до 600 тис. грн. Водночас Рада схвалила приєднання державного Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів, що призведе до скасування повних державних гарантій вкладникам, обмеживши їх сумою 600 тис. грн. Входження Ощадбанку у ФГВФО відбудеться 1 січня 2021 г. Це дасть змогу уряду продати частину акцій банку приватним інвесторам.
  • На валютному ринку обсяг торгів був невеликим у зв’язку з вихідним днем ​​у США. Чиновники Нацбанку та Нафтогаз знову здійснили перекладання коштів із кишені в кишеню – практично всю суму, яку виставив на продаж Укргазбанк, викупив НБУ, після чого на невеликих угодах курс несуттєво зріс до 27,75 ₴/$ (+0,02 грн), 32,81 ₴/€ (-0,05 грн), 3,65 ₴/10 руб (-0,05 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зареєстровано 2,4 тис. випадків інфікування коронавірусом, померли від ускладнень – 57 осіб. Попри розпорядження уряду про включення Івано-Франківська до "червоній зоні" епідеміологічної небезпеки, міська рада ухвалила рішення про відкриття з 14 вересня шкіл та дитячих садків міста.
    З початку року пасажиропотік через міжнародний аеропорт "Бориспіль" впав на 65 %.
    У світі в понеділок зафіксовано 198 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 3,8 тис.осіб.

Війна

  • У понеділок на Донбасі окупанти обстріляли зі стрілецької зброї та гранатометів позиції українських військ у Кам’янці в околицях Авдіївки. У шпиталі помер боєць, який дістав у неділю поранень унаслідок підриву вантажівки на міні. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що сапери Держслужби з надзвичайних ситуацій і надалі розміновують прифронтові території, а співробітники рятувальних служб відновлюють зруйновані об’єкти інфраструктури та житлові будинки.
    Представники Генштабу заявили, що порушення перемир’я має намір дискредитувати домовленості, які було досягнуто на переговорах тристоронньої контактної групи.З моменту оголошення перемир’я місія ОБСЄ нарахувала майже 1 тис. випадків порушення режиму припинення вогню. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що загибель українських військовослужбовців буде темою обговорення на зустрічі глав МЗС у "нормандському форматі".

Україна та світ

  • Об’єднання опозиційних партій Грузії оголосило про висунення колишнього президента країни Саакашвілі кандидатом на пост прем’єр-міністра. Для повернення до країни він має відновити громадянство, яке він втратив після отримання українського. Також проти нього винесені вироки за перевищення службових повноважень і триває кримінальне провадження щодо розкрадання держкоштів. Саакашвілі оголосив, що в разі перемоги блоку на виборах очолить уряд, але не на весь термін, а протягом "стабілізаційного періоду".
  • Президент США Трамп заявив, що після отруєння російського опозиціонера Навального російською владою повністю підтримує припинення будівництва газопроводу "Північний потік-2".
  • У Білорусі влада заарештувала кількох лідерів опозиції. Міністерство оборони привело в повну бойову готовність резервні підрозділи, зокрема, артилерію й танки. Єврокомісар із закордонних справ Боррель назвав арешти "неприйнятними". Міністр закордонних справ Німеччини Маас пригрозив запровадженням санкцій проти президента Лукашенка особисто, якщо він не відмовиться від репресій та не піде на діалог з опозицією. Український МЗС повернув посла в Білорусі до Мінська після консультацій.
  • За твердженням адвоката українських політв’язнів у РФ Полозова, після "великого обміну" 7 вересня 2019 р російська правоохоронці заарештували ще кілька десятків людей. Більшість заарештованих в окупованому Криму – кримські татари.

Тренди

  • Асоціація міст України, яку очолює мер Києва Кличко, звернулася до президента Зеленського з вимогою щодо припинення численних обшуків та перевірок правоохоронними органами. Перевірки почалися після різких висловлювань глав міст і об’єднання їх в опозиційні партії, які складуть серйозну конкуренцію "Слузі народу" на місцевих виборах 25 жовтня.
  • Антимонопольний комітет програв у всіх інстанціях позови проти компаній, що належать колишньому депутату Микитасю, про накладення на них штрафу за змову під час участі в тендерах. Причиною експерти назвали неграмотне формулювання штрафних вимог.

No comments:

Post a Comment