September 05, 2020

04.09.2020: Рівень довіри до президента і влади швидко падає

Рівень довіри до президента і влади швидко падає
Рівень довіри до президента і влади швидко падає
  • Рівень довіри до президента і влади швидко падає.
  • Мер Тернополя відмовився виконувати карантинні обмеження уряду.
  • Росія запровадила санкції проти депутатів Верховної Ради.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про регулювання руху персонального легкого електротранспорту (скутерів, самокатів, сігвеїв).
  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що вартість газу для побутових споживачів зросте, проте залишиться найнижчою в Європі. Нафтогаз оголосив, що в 60 містах підприємства теплокомуненерго не погасили борги, що ставить під загрозу початок опалювального сезону. Пресслужба Міненерго повідомила про накопичення перед осінньо-зимовим сезоном великих запасів палива – у 3,5 раза більші, ніж минулого року.
  • Міністр юстиції Малюська оголосив про підготовку законопроєкту, який дасть змогу Приватбанку не повертати кошти офшорним компаніям сім’ї олігархів Суркісів за рішенням суду.
  • Обсяги торгів на міжбанківському ринку, як і раніше, незначні. Нацбанк зафіксував нижню планку курсу, виставивши лот на покупку, тому після закриття всіх угод на цьому рівні долар знову став дорожчати. Офіційний курс виріс на 4 коп. щодо долара: 27,73 ₴/$ (+0,04 грн), 32,86 ₴/€ (+0,12 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За офіційними даними, у п’ятницю у світі заразилися коронавірусом майже 300 тис. людей. І попри досить високі темпи інфікування, смертність від ускладнень тримається на одному рівні – приблизно 6 тис.осіб на добу. В Україні заразилися 2,8 тис. осіб, померли – 50. Найбільшу кількість випадків зафіксовано в Харківській обл., у Києві, Тернопільській та Одеській обл. Мер Тернополя відмовився посилювати карантинні обмеження в місті, попри включення його до "червоного списку". Мер Умані повідомив, що до міста встигли в’їхати хасиди, у яких виявлено зараження.
    Швейцарія запровадила 10-денний карантин для осіб, що прибувають з України, через зростання захворюваності.
    Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я прогнозують, що вакцинація проти коронавірусу почнеться не раніше, ніж за 9 місяців.

Війна

  • На Донбасі впродовж доби зафіксовано лише одне порушення режиму припинення вогню. Окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів в Авдіївці. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Росія запровадила економічні санкції проти депутатів Верховної Ради від партій "Голос", "Батьківщина", "Європейська солідарність" і кількох позафракційних. Депутати від президентської партії під санкції не потрапили.

Тренди

  • Європейська бізнес асоціація заявила, що законопроєкт про "Бюро економічної безпеки" прийнято лише для перейменування податкової міліції. Повноваження нового органу будуть суттєво розширено, у нього за спрощеною процедурою зможуть працевлаштуватися співробітники податкової міліції. Усі ці чинники, на думку підприємців, призведуть до посилення тиску на бізнес.
  • Результати спільного опитування суспільної думки Центру Разумкова та Фонду "Демократичні ініціативи" продемонстрували, що рейтинги президента, його партії, а також усіх гілок влади швидко падають. Зеленському не довіряють 49 % респондентів, довіряють – 44 %. Рівень недовіри до Верховної Ради – 75 %, до уряду – 72 ", держапарату (знеособленим чиновникам) – 78 %. Найбільший рівень довіри – до армії, церкви, волонтерських організацій.

No comments:

Post a Comment