September 04, 2020

03.09.2020: Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6 %

Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6 %
Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6 %
  • Нацбанк залишив облікову ставку на рівні 6 %.
  • Нацрада з телерадіомовлення відкликала ліцензію в радіостанції "Прямий FM".

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про посилення кримінальної відповідальності за крадіжку автомобіля.
    Прийнято закон про державні гарантії за кредитами для малого та середнього бізнесу у 2020 р на суму 5 млрд грн. Також прийнято поправки до бюджету поточного року, що збільшують розмір можливих запозичень місцевих бюджетів на ремонт та будівництво доріг до 30 % розміру державних субвенцій на ці цілі.
    За основу прийнято законопроєкт про Бюро економічної безпеки, яке буде опікуватися злочинами у сфері економіки.
    У першому читанні прийняті законопроєкти про надання податкових пільг проєктам із великими інвестиціями, а також про поправки до Митного кодексу з преференціями для подібних проєктів.
  • Кабмін позбавив торгового представника України більшості функцій і передав управління просуванням експорту Міністерству цифрової трансформації.
  • Глава Нафтогазу Коболєв запропонував споживачам укладати договори з незмінною ціною газу на рік, незалежно від коливань цін на ринку.
  • Нацрада з телерадіомовлення анулювала ліцензію на мовлення радіостанції "Прямий FM", яка, на думку експертів, належить через підставних осіб попередньому президентові Порошенку. Представник його політсили, колишній директор Інституту національної пам’яті В’ятрович назвав анулювання ліцензії політичним тиском.
  • Рада НБУ залишила облікову ставку на попередньому рівні – 6 %. Чиновники регулятора не планують змінювати цей показник до кінця року. Погоду на валютному ринку визначив державний Укргазбанк, який продавав валюту Нафтогазу. Після продажу всіх лотів курс поступово почав зростати: 27,69 ₴/$ (+0,05 грн), 32,73 ₴/€ (-0,07 грн), 3,68 ₴/10 руб (-0,04 грн). Нацбанк у торгах участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ відрапортували про зростання кількості інфікованих коронавірусом. Протягом доби позитивні результати тестів одержали 2,7 тис. осіб, 51 хворий – помер. Президенту Зеленському на селекторній нараді повідомили, що керівники лікарень часто-густо приховують реальну інформацію щодо епідситуації в закладах, оскільки побоюються адміністративних покарань.
    Держкомісія з надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки оновила список населених пунктів і районів. До "червоної зони" включено обласні центри Івано-Франківськ, Тернопіль, Чернівці, 7 міст та 17 районів 7 областей. До "помаранчевої зони" – Луцьк, Ужгород, Львів, Суми, Харків, 20 міст і понад 30 районів 15 областей. До "жовтого списку" – Київ, Вінниця, Житомир, Миколаїв, Одеса, Рівне, Чернігів та понад 40 районів. У межах "червоної зони" заборонено проведення навчального процесу в школах. Міністр охорони здоров’я Степанов обурився діями міської влади Одеси, яка влаштувала масові гуляння на честь дня міста.
    Міська влада Умані на час свята єврейського нового року встановлює на в’їзді до зони проведення паломництва контрольно-пропускний пункт і обмежує кількість людей, що беруть участь у масових релігійних заходах.
    У світі темпи поширення інфекції залишаються на колишньому рівні – упродовж доби заразилися 288 тис. осіб, померли – 5,9 тис. Найбільша кількість випадків – в Індії (88 тис.), наступні – Бразилія та США (44 тис.).

Війна

  • Упродовж доби порушень режиму припинення вогню окупантами на Донбасі не зафіксовано. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, сапери й надалі  розмінувують прифронтову територію, а рятувальники – відновлюють зруйновані будинки й об’єкти інфраструктури. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували з моменту оголошення перемир’я понад 900 порушень.

Україна та світ

  • Прем’єр-міністр РФ Мішустін після переговорів із президентом Білорусі Лукашенком оголосив про досягнення прогресу в створенні союзної держави. У країні тривають масові маніфестації проти фальсифікації виборів. У четвер на протест вийшли журналісти, які вимагали звільнення колег, яких було затримано силовими структурами. ЄС збирається запровадити санкції проти білоруських підприємств та чиновників, проте не планує включати до нього Лукашенка. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна готова жорстко реагувати на недружні дії Білорусі.
  • Багато європейських політиків посилили риторику щодо РФ після оголошення інформації про отруєння російського опозиціонера Навального отрутою "Новачок". Прем’єр-міністр Польщі Моравецький назвав отруєння свідченням ворожості режиму Путіна. Президент Білорусі Лукашенко назвав інформацію фальсифікацією. Єврокомісія готується запровадити додаткові санкції проти РФ, але тільки після завершення розслідування інциденту.

Тренди

  • Міністерство культури, Київрада та Офіс президента повідомили, що організація святкових заходів на честь Дня незалежності коштувала понад 1,6 млн грн. Чиновники стверджують, що не платили артистам, які брали участь у поданні, а також роялті за використання творів.
  • У ЗМІ розгорівся скандал навколо проєкту указу президента, який не затвердив Кабміном про призначення довічних стипендій видатним працівникам освіти, серед яких був батько Зеленського.
  • Офіс президента відмовився коментувати звернення щодо сприяння до притягнення до відповідальності членів Вищої ради правосуддя, яка відмовилася застосовувати дисциплінарні заходи до суддів Окружного адмінсуду Києва. Пресслужба НАБУ оголосила, що відмова ВСП від відсторонення від посади суддів може свідчити про зв’язок між ними та конфлікт інтересів.

No comments:

Post a Comment