September 03, 2020

02.09.2020: Фірми Суркісів відсудили в Приватбанку $350 млн

Фірми Суркісів відсудили в Приватбанку $350 млн
Фірми Суркісів відсудили в Приватбанку $350 млн
  • Фірми Суркісів відсудили в Приватбанку $350 млн.
  • НБУ з 1 жовтня вилучає з обігу монети номіналом 25 коп. та банкноти до 2003 р.
  • ТКГ погодила 20 нових ділянок розмінування на Донбасі.

В Україні


  • Верховна Рада прийняла закон про звільнення до 2028 р від сплати ПДВ та ввізного мита під час ввезення обладнання та комплектуючих для виробництв, які виготовляють електротранспорт, зокрема, електромобілі.
    Прийнято закон про контроль приватизації держмайна комітетом Верховної Ради. Комітет набув право схвалення кандидатури глави Фонду держмайна.
    За основу прийнято законопроєкт про облік трудової діяльності, який передбачає впровадження електронних трудових книжок, а ведення реєстру застрахованих осіб покладено на Пенсійний фонд.
    Прийнято закон про будівельні матеріали, у якому, на відміну від норм ЄС, бракує  вимог щодо надання інформації про вміст у продукції шкідливих речовин.
  • Податкова служба оголосила про перевиконання плану збору податків уже 4 місяць поспіль. У серпні платники податків сплатили понад 100 млрд грн – на 14 млрд грн більше, ніж закладено до бюджету, завдяки збільшенню платежів ПДВ.
  • Державний Приватбанк програв справу в суді першої інстанції офшорним компаніям, що належать родині олігархів Суркісів, про повернення їхніх депозитів на суму $350 млн (10 млрд грн), які було конвертовано в капітал під час націоналізації. Міністерство фінансів оголосило, що рішення суду буде оскаржено в апеляції, а держава докладе максимум зусиль для збереження фінансової стабільності й недопущення втрати коштів платників податків.
  • Згідно з опитуванням Європейської бізнес асоціації, більшість підприємців упродовж року не відчули поліпшень у роботі митних органів, у сфері усунення корупційних "схем" тощо.
  • Нацбанк скасував обмеження на зарплату керівництва установи, які було запроваджено на час карантину.
  • З 1 жовтня виводяться з обігу монети номіналом 25 коп., а також банкноти, випущені до 2003 р.
  • Пропонування валюти на торгах було незначним, що призвело до поступового ослаблення курсу гривні. Нацбанк у торгах участі не брав, курс встановлено на позначці 27,64 ₴/$ (+0,04 грн), 32,80 ₴/€ (-0,27 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби виявлено 2,4 тис. заражених коронавірусом, померли – 54 осіб.
    Кабмін скоротив перелік причин для в’їзду іноземців до України, виключивши з нього можливість транзиту. Цим прийомом користувалися хасиди, які брали квиток до Борисполя, а потім із Жулян, а замість другого рейсу їхали до Умані. Водночас розширено перелік родичів, яким дозволено в’їжджати до України.
    Мінфін оголосив, що з фонду боротьби з наслідками епідемії витрачено всього приблизно 29 % із 66 млрд грн.
    У світі зафіксовано 286 тис. випадків інфікування, померли 6,3 тис. осіб. Найбільша кількість інфікованих – в Індії та Бразилії. У США темпи зараження поступово вщухають.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з підствольного гранатомета в Мар’їнці на околиці Донецька. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
    У Луганській області виникли масштабні пожежі, у гасінні яких беруть участь підрозділи ЗСУ. Під час ліквідації пожеж дістали  опіків 2 військовослужбовців. Пожежі охопили й Харківську обл., де вогнем знищено село.
  • На відеоконференції тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі було погоджено 20 нових ділянок розмінування, а також досягнуто домовленості щодо 4 додаткових ділянок розведення військ.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що ситуацію в Білорусі дестабілізують 200 екстремістів, яких підготовлено в Україні.
  • Німецькі вчені з’ясували, що російського опозиціонера Навального було отруєно речовиною, що подібна отруті, яку застосовували російські агенти в британському Солсбері. Євросоюз та НАТО поклали відповідальність за отруєння на владу РФ. Представник Держдепартаменту США заявив, що отруєння Навального дає негативний сигнал світовій спільноті. Дії Росії засудило й міністерство закордонних справ України.
  • Оператор ГТС України повідомив, що обсяг прокачування газу Газпромом через українську газотранспортну систему за 8 місяців скоротився на 42 % і склав 34,8 млрд м³. До підземних сховищ закачано 7,9 млрд м³ газу, що належить іноземним трейдерам. Нафтогаз оголосив, що на зиму в ПСГ уже закачано 25,6 млрд м³ газу.

Тренди

  • Президент Зеленський у відповідь на звинувачення його депутатом Леросом у корупції й роботі на олігархів назвав його "хабарником та зрадником" країни. Лерос заявив, що "клоун із 95 кварталу" Зеленський його оббрехав і пригрозив подати заяву про злочин президента.
  • Посли західних країн та Всесвітній банк звернулися до керівництва Верховної Ради з претензіями щодо призначення нових членів конкурсної комісії з обрання керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури після того, як у відставку пішов її глава Холодницький. Західні партнери звернули увагу, що склад комісії повністю змінюється, а до неї планується призначити осіб, які не мають досвіду антикорупційної діяльності.
  • Лобістам нового законопроєкту про регулювання рієлторської діяльності вдалося протягнути його через Антикорупційний комітет Верховної Ради й винести його на голосування до сесійної зали, попри наявність у ньому безлічі суперечностей та статей, що дають змогу  створити корупційні схеми. Також законопроєкт передбачає обмеження конституційного права громадян розпоряджатися власним майном, передаючи це право "спеціально навченим рієлторам".

No comments:

Post a Comment