September 02, 2020

01.09.2020: Депутат Лерос звинуватив у корупції Зеленського та його оточення

Депутат Лерос звинуватив у корупції Зеленського та його оточення
Депутат Лерос звинуватив у корупції Зеленського та його оточення
  • Депутат Лерос звинуватив у корупції Зеленського та його оточення, його було виключено з фракції "Слуга народу".
  • Вища рада правосуддя відмовився усувати з посади одіозного суддю Вовка.
  • Коболєв не вбачає можливості зниження цін на газ для населення.

В Україні

  • НАБУ опублікувала записи розмов, які свідчать про корупцію і зловживання суддів Обласного адмінсуду Києва та його керівника судді Вовка. Вища рада правосуддя відмовився відсторонити від посади Вовка та інших суддів, оскільки "прокуратура не довела, що підозри були вручені належним чином".
  • Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що не вбачає можливості зниження цін на газ, які, за його словами, "визначає ринок". Він також відмовився прогнозувати ціни на найближчі місяці. Ціни на газ різко зросли після скасування його постачання населенню та підприємствам теплокомуненерго за спецзобов’язаннями (ПСО) із 1 серпня.
  • Мінфін відзвітував про перший місяць роботи програмних касових апаратів – реєстраторів розрахункових операцій. Їх було зареєстровано майже 32 тис., з них 95 % – фінансовими компаніями. Чиновники попередили, що з 1 січня 2021 року більшість фізосіб-підприємців II-ІV груп мають встановити РРО, а з 1 квітня – застосування РРО стане обов’язковим для всіх ФОП, крім І групи.
  • За даними Держказначейства, доходи держбюджету в серпні склали 100,2 млрд грн, що на 15,2 % перевищує планові показники й на 14,3 % вище тогорічного рівня.
  • Мінфін погасив ще одну порцію євробондів, які було випущено в рамках реструктуризації держборгу у 2015 р, на суму $1,69 млрд, а також $0,40 млрд купонного доходу за облігаціями з терміном погашення у 2020–2027 рр.
  • Мінфіну вдалося розмістити 13-місячні ОВДП на суму 2,8 млрд грн, хоча ставку довелося підняти до 9,29 % річних. На інші облігації покупців не знайшлося. На валютному ринку панував спокій, обсяги угод були незначні, курс швидко прийшов до рівноваги без участі Нацбанку: 27,60 ₴/$ (+0,04 грн), 33,07 ₴/€ (+0,17 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зафіксовано майже 2,5 тис. випадків зараження коронавірусом, помер 51 хворий. Прем’єр-міністр Шмигаль прогнозує, що щоденне зростання кількості інфікованих у кінці вересня сягне 3 тис. Головний санлікар Ляшко сподівається, що вакцина від коронавірусу буде створено в березні 2021 р.
    Діти пішли в школу по всій країні. Президент Зеленський заявив, що школи готові до дистанційного формату навчання, хоча, за його словами, замінити живий процес віртуальною освітою неможливо.
    У світі у вівторок заразилися майже 260 тис.осіб, померли – 5,9 тис. Влада США оголосила, що не планує розробляти вакцину від коронавірусу спільно з корумпованою Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що перебуває  під впливом Китаю. МОЗ України планує збільшити кількість тестів на антитіла, які використовують у США, на підставі протоколу, наданому європейським регіональним бюро ВООЗ.

Війна

  • На Донбасі зафіксовано 3 випадки порушення окупантами режиму припинення вогню – у Водяному на приморській ділянці фронту, у Мар’їнці на околиці Донецька й у Майорську в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • У Білорусі тривають масові протести. 1 вересня на вулиці вийшли студенти університетів. Спецпідрозділи міліції затримали декількох демонстрантів. Президент Лукашенко назвав маніфестації "віртуальною реальністю" й заявив, що збереже з президентом РФ Путіним "спільну батьківщину" Білорусі та Росії. Білорусь попросила рефінансувати на 15 років держборг перед РФ на суму $600 млн.

Тренди

  • Депутат від "Слуги народу" Лерос із трибуни Верховної Ради звинуватив президента Зеленського та його найближче оточення – глав Офісу Єрмака і СБУ Баканова, у корупції й у вбудовуванні в олігархічну систему. У березні Лерос звинуватив брата Єрмака в торгівлі посадами. Депутата пов’язують із колишнім главою Офісу Зеленського Богданом, якого фактично вижив із посади Єрмак. У Лероса й Богдана в серпні невідомими було спалено автівки. Після гучного виступу фракція виключила Лероса зі свого складу.
  • Керівництво партії "Слуги народу" не виключає ротації кількох міністрів Кабміну або відправлення у відставку всього уряду. Водночас голова Верховної Ради Разумков висловив надію, що урядом буде вчасно подано проєкт бюджету наступного року й країна отримає  головний кошторис вчасно.

No comments:

Post a Comment