August 29, 2020

28.08.2020: САП закрила справу "Роттердам+

САП закрила справу "Роттердам+
САП закрила справу "Роттердам+
  • САП закрила справу "Роттердам+".
  • Конституційний суд визнав незаконним призначення Ситника головою НАБУ.

В Україні

  • Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури закрив кримінальне провадження за фактом зловживань під час застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+" через "брак складу злочину". Постанову винесено на підставі експертизи СБУ, яка заперечує наявність збитків від дій чиновників. За оцінкою НАБУ, сума збитків становить 39 млрд грн. Бюро має намір оскаржити в суді постанову про закриття справи.
  • Конституційний суд визнав перевищення повноважень попереднім президентом Порошенко під час призначення Ситника главою НАБУ. Рішення, проте, не означає негайного зняття чиновника з посади, а бюро назвало його "політично вмотивованим".
    Також визнано неконституційними низку положень указу Кабміну щодо запровадження карантину в частині обмеження зарплати чиновників та суддів, а також прав на свободу пересування, мирні зібрання, підприємницьку діяльність та доступ до медичної допомоги.
  • За даними Держстату, середня зарплата в липні виросла на 2,6 % проти червня і склала 11,8 тис. грн. У порівнянні з липнем 2019 р, за оцінкою чиновників, вона зросла на 5,1 %.
  • Нацбанк знову "пилососив" ринок і купив приблизно $20 млн, що за умов невеликого обсягу угод призвело до поступового ослаблення гривні. Довідковий курс встановлено на рівні 27,48 ₴/$ (+0,02 грн), 32,73 ₴/€ (+0,30 грн), 3,69 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у п’ятницю в Україні заразилися коронавірусом 2,4 тис. осіб, померли – 41. У світі зафіксовано 285 тис. нових інфікованих, померли – 5,7 тис. Україна піднялася на 26 місце у світі за кількістю осіб, що заразилися. Кабмін не планує запроваджувати жорсткі обмеження в разі "другої хвилі", а має намір обмежитися "адаптивним карантином". За інформацією ЗМІ, уряд планує скасувати обмеження на в’їзд іноземців із країн "зеленої зони". Авіакомпанія МАУ оголосила про скорочення кількості міжнародних і внутрішніх рейсів через обмеження в’їзду іноземців.
    Прикордонники після оголошення заборони не пустили до країни кілька десятків хасидів, які прямували до місця паломництва – могили цадика Нахмана, де вони традиційно святкують новий рік за єврейським календарем. Жителі Умані не пустили до могили хасидів, які вже прибули до міста.
    Туніс вніс Україну до "червоного списку" й заборонив відвідування країни туристами. Угорщина закриває кордони для іноземців з 1 вересня, крім транзитних пасажирів, дипломатів та військових конвоїв.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил не зафіксував порушень режиму припинення вогню протягом доби.

Україна та світ

  • Президент Зеленський сподівається на зустріч глав держав "нормандської четвірки" після узгодження всіх питань на переговорах радників.
  • Грузинська опозиційна партія "Єдиний національний рух" планує висунути Саакашвілі на посаду прем’єр-міністра майбутнього уряду.
  • Президент Зеленський пообіцяв голові Єврокомісії фон дер Ляйен найближчим часом ухвалити закони, які передбачено угодою про асоціацію.
  • У Білорусі силові структури масово затримують учасників протесту проти фальсифікації виборів. Президент Лукашенко не збирається відмовлятися від своєї посади, й, схоже, вибрав варіант силового вирішення з опорою на Росію.

No comments:

Post a Comment