August 26, 2020

25.08.2020: Верховна Рада підвищила мінімальну зарплату до 5 тис. грн з 1 вересня

Верховна Рада підвищила мінімальну зарплату до 5 тис. грн з 1 вересня
Верховна Рада підвищила мінімальну зарплату до 5 тис. грн з 1 вересня
  • Верховна Рада підвищила мінімальну зарплату до 5 тис. грн з 1 вересня.
  • Уряд має намір подовжити карантин до 1 листопада.
  • НБУ виводить із ринку банк "Аркада".
  • Суд над обвинуваченими у вбивстві Шеремета розпочнеться 4 вересня.
  • Кравчук запропонував подати воду до Криму.

В Україні

  • Відбулася позачергова сесія Верховної Ради, яка прийняла пропозицію президента Зеленського про підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн з 1 вересня. Кабміну доручено провести конкурс на найкращий ескіз великого державного герба України. Затверджено угоди про надання кредитів зі МВФ і ЄС з усіма вимогами, які пред’явлено донорами.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Україна вже найближчим часом отримає перший транш макрофінансової допомоги Єврокомісії в розмірі €600 млн.
    На думку низки економістів, підвищення мінімальної зарплати поряд із виконанням вимог міжнародних донорів призведе до різкого зростання тиску на малий бізнес та підприємців, які так і не змогли відновити нормальну діяльність після запровадження карантину.
  • Президент Зеленський змінив командувача Сил спеціальних операцій. Він заявив, що в умовах перемир’я завданням ССО має стати недопущення "провокацій проросійських бойовиків".
  • За даними Держстату, промислове виробництво в липні скоротилося на 4,2 % проти аналогічного періоду попереднього року.
  • Шевченківський районний суд почне розгляд справи за обвинуваченням у скоєнні вбивства журналіста Шеремета 4 вересня. МВС та прокуратура висунули звинувачення військовослужбовцеві Антоненку, лікарю Кузьменко та військовому медику Дугарь. Суд подовжив їм на 2 місяці терміни дії запобіжного заходу.
  • НБУ визнав банк "Аркада" неплатоспроможним після втрати ним більшості активів. Банк втратив основний свій актив – будівлю головного офісу в центрі столиці – після того, як пов’язана з ним девелоперська компанія не змогла завершити будівництво житлових комплексів через протидію київської влади.
  • Мінфін знову провалив розміщення держоблігацій: у вівторок було продано 4-місячних ОВДП усього на 78 млн грн і півторарічних доларових – на $30 млн. Нацбанк знову кермував курсом на міжбанку й, хоча купив усього $10-$15 млн, утримав гривню від подальшого зміцнення. Довідковий курс встановлено на позначці 27,44 ₴/$ (+0,04 грн), 32,41 ₴/€ (-0,05 грн), 3,67 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у світі у вівторок зафіксовано 248 тис. випадків зараження коронавірусом, померли – 6 тис. осіб. В Україні отримано 1,67 тис. позитивних тестів, померли – 36 хворих. На нараді в президента Зеленського прем’єр-міністр Шмигаль запропонував подовжити карантин до 1 листопада. Також уряд планує заборонити на 30 днів в’їзд іноземних громадян із країн, включених до "червоного" списку.
    МОЗ оприлюднив вимоги до організації навчального процесу в школах. Учні 1–4 класів можуть ходити без масок. Якщо в класі буде виявлено інфікування хоча б одного учня, усіх інших має бути відправлено на самоізоляцію. Вчителі в класах "помаранчевої зони" мають носити захисні щитки, у жовтій та зеленій – дотримуватися дистанції.
    Президент Зеленський на зустрічі з рабинами заявив, що приїзд хасидів на святкування єврейського нового року може призвести до колапсу системи охорони здоров’я в Україні та в Ізраїлі через різке зростання кількості інфікованих.

Війна

  • На Донбасі у вівторок сталося порушення окупантами режиму припинення вогню – у районі Золотого вони стріляли з підствольного гранатомета. На лінії фронту 2 бійців дістали  поранень унаслідок підриву на міні. Командування операції об’єднаних сил повідомило про загибель офіцера в прифронтовій зоні "через необережне поводження зі зброєю". ОБСЄ зафіксувала 24 серпня 6 випадків порушення окупаційними військами режиму тиші. Спостерігачі місії також поскаржилися на обмеження свободи їхнього пересування окупованою територією.
  • Керівник української делегації на мінських переговорах колишній президент Кравчук заявив про можливість подачі води до Криму в разі настання там гуманітарної катастрофи. Керівник парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що Кравчук не має права робити подібні заяви, а Верховна Рада не підтримає цю ініціативу.
    ЗМІ також опублікували лист Кравчука до Верховної Ради, яким він попросив змінити постанову про проведення місцевих виборів, прибравши з неї пункт про скасування проведення виборів в ОРДЛО одночасно з виборами по всій країні. Лист буде розглянуто профільним комітетом 26 серпня.

Україна та світ

  • Зустріч радників глав держав у "нормандському форматі", яку було заплановано на 28 серпня, скасовано через "відрядження радника президента Макрона". Російські ЗМІ стверджують, що зустріч зірвано через незгоду РФ із пропозиціями Німеччини, Франції та України.
    Президент Зеленський заявив, що вбачає високі шанси "закінчення війни" за результатами наступної зустрічі "нормандської четвірки". Він стверджує, що перебуває в прямому діалозі з президентом РФ Путіним і обговорює з ним усі необхідні моменти.
  • У Білорусі тривають протести проти фальсифікацій на президентських виборах. У Мінську, Гродно й Гомелі відбулися багатотисячні демонстрації на честь дня проголошення державного суверенітету країни. ЗМІ повідомили про вербування найманців в ОРДЛО, яких перекидають до Білорусі через Росію.

No comments:

Post a Comment