August 21, 2020

20.08.2020: Росія продавлює особливий статус ОРДЛО

Росія продавлює особливий статус ОРДЛО
Росія продавлює особливий статус ОРДЛО
  • Росія продавлює особливий статус ОРДЛО.
  • Комісія  з ТЕБ та НС розширила карантинні "зони" з 24 серпня.
  • Кабмін передав порт "Ольвія" в концесію на 35 років.

В Україні

  • Кабмін передав морський порт "Ольвія" в Миколаєві катарській компанії QTerminals у концесію на 35 років.
  • Компанія H2 зі статутним капіталом 1 тис. грн, яка не має активів, підписала меморандум з Енергоатомом та Укргідроенерго про будівництво в районі Запорізької АЕС великого дата-центру, а також заводу електролізного виробництва водню, й обіцяє залучити інвестиції під проєкт на суму $1 млрд.
  • Тенденція подорожчання долара після обіду несподівано розвернулася і гривня почала стрімко зміцнюватися. У цей момент Нацбанк купив приблизно $20 млн. Учасники торгів стверджують, що Нацбанк штучно задирає курс долара, щоби дати нагоду Нафтогазу продати валюту якомога дорожче, а після продажу – скуповує всі надлишки. Курс встановлено на позначці 27,48 ₴/$ (+0,17 грн), 32,55 ₴/€ (-0,05 грн), 3,72 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні кількість нових випадків інфікування коронавірусом упродовж доби знову перевищила 2 тис., померли 23 хворих. МОЗ має намір змінити принцип  шпитапіталізації – поміщати на стаціонарне лікування лише важкохворих, а хворих середнього ступеня тяжкості залишати на лікування вдома. Комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій значно розширила перелік міст та районів "червоної", "помаранчевої" й "жовтої" зон. До "червоної зони" включено міста Чернівці, Коломию, Самбір, Біляївку, Дубно, Острог, а також 8 районів Івано-Франківської, Рівненської, Чернівецької обл. До "помаранчевої зони" – Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Тернопіль та майже 20 районів 10 областей, Київської тощо. Київ залишився в "жовтій зоні", разом з Одесою, Рівним, Житомиром, Сумами, Хмельницьким. Розподіл на зони набуде чинності з понеділка, 24 серпня.
    Словенія включила Україну до "червоного списку" – з 21 серпня особи, що прибули з країни, мають йти на самоізоляцію.
    У світі темпи поширення інфекції залишаються на колишньому рівні – у четвер зафіксовано 268 тис. Тих, що заразилися, померли – 6,2 тис.
    З 1 вересня Єгипет вимагатиме надання негативного тесту всіма туристами, що прибувають до країни.

Війна

  • На Донбасі в четвер окупанти двічі неприцільно обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів – в Авдіївці та Новоолександрівці в околицях Попасної. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • До ЗМІ просочилася інформація щодо вимог, які висувають "представники республік" на переговорах тристоронньої контактної групи. Головна з них – проведення виборів в ОРДЛО одночасно з місцевими виборами на всій території України, а також визнання "республік" повноцінними учасниками переговорів за посередництва Росії. Російська влада поставила умовою проведенням зустрічі радників глав держав "нормандської четвірки" скасування постанови Верховної Ради щодо проведення виборів у всіх регіонах, крім окупованої території Донбасу. Глава української делегації на переговорах Кравчук оголосив, що українські представники зайняли "проактивну позицію", пропонуючи, зокрема, імплементувати т.зв. "формулу Штайнмаєра" в законодавство країни, за що заслужив похвалу президента Зеленського. У розпорядженні ЗМІ з’явився проєкт підсумкового документа наступної зустрічі керівника Офісу президента Єрмака та заст. глави Адміністрації російського президента Козака, у якому Україна зобов’язується прийняти зміни до Конституції щодо децентралізації, що передбачають "особливий статус" ОРДЛО.
  • ФСБ повідомило про затримання на території РФ групи російських та українських громадян, які нібито готували викрадення й перекидання до України одного з лідерів незаконних збройних формувань на Донбасі.

Україна та світ

  • У Росії в комі перебуває опозиціонер Навальний – його зняли з літака з ознаками важкого отруєння. Російські лікарі відмовили Франції та Німеччини у вивезенні його з РФ на лікування.
  • У Білорусі тривають масові протести. Лідер опозиції Тіхановська звернулася до білорусів із закликом залишити страх перед диктатурою й не припиняти страйки. Рух "Голос" оголосив про перемогу Тіхановскої на підставі альтернативного підрахунку голосів на третині виборчих дільниць. Слідчий комітет країни порушив кримінальну справу проти керівництва Координаційної ради опозиції, затримано керівника страйкому Мінського автозаводу. Міністр оборони країни Хренін не виключив застосування зброї проти маніфестантів. За повідомленнями російських та білоруських ЗМІ, до країни прибув "десант" із РФ, у складі представників промисловості, силових структур та ЗМІ, який бере під контроль органи управління й телебачення. Лідери Франції та Німеччини "змушені" вести переговори щодо ситуації в Білорусі з президентом РФ Путіним, оскільки Лукашенко не йде з ними на контакт.

Тренди

  • За твердженням глави НАБУ Ситника, Кабмін не хоче представляти інтереси держави в розслідуванні зловживань під час застосування формули розрахунку вартості енергетичного вугілля "Роттердам+". Прем’єр-міністр Шмигаль працював менеджером на підприємстві олігарха Ахметова – основного вигодонабувача від застосування формули. ЗМІ також включили до сфери впливу Ахметова й виконувачку обов’язків міністра енергетики Буславець.

No comments:

Post a Comment