August 20, 2020

19.08.2020: Погоджено 4 нових ділянки розведення військ на Донбасі

Погоджено 4 нових ділянки розведення військ на Донбасі
Погоджено 4 нових ділянки розведення військ на Донбасі
  • Погоджено 4 нових ділянки розведення військ на Донбасі.
  • В Україні – антирекорд за кількістю інфікованих і смертей від коронавірусу.
  • Позачергова сесія парламенту відбудеться 25 серпня.
  • У віці 101 року помер академік Патон.

В Україні

  • Президент Зеленський доручив СБУ здійснювати контроль за ваговим режимом. Кабмін дозволив проводити ваговий контроль автотранспорту бригаді в складі лише одного інспектора Укртрансбезпеки, із залученням співробітників інших відомств.
  • Глава Верховної Ради Разумков скликає позачергову сесію парламенту на 25 серпня. До порядку денного включено законопроєкти про внесення змін до закону про бюджет на 2020 р, які передбачають підвищення мінімальної зарплати, а також ратифікацію угод із міжнародними кредиторами.
  • Кабмін звільнив в. о. голови Митної служби Муратова і призначив на посаду його заступника.
    Нафтогаз виключено зі списку постачальників газу за спецзобов’язаннями (ПСО). Отже, скасовано постанову, яка зобов’язувала Нафтогаз постачати газ населенню та підприємствам теплокомуненерго за фіксованою ціною. Нафтогаз оголосив про намір розвивати видобуток вуглеводнів у Єгипті на концесійному родовищі, хоча згортає видобуток в Україні.
    Змінено формулу розрахунку собівартості електроенергії для Укргідроенерго та Енергоатома, що дає змогу  виключити з неї витрати, пов’язані з ПСО для населення.
    Уряд прийняв постанову про регулювання посередницьких послуг із працевлаштування за кордоном.
  • У віці 101 року помер президент Академії наук Патон.
  • Вищий антикорупційний суд закрив провадження проти колишнього міністра інфраструктури Омеляна через закінчення терміну давності, попри те, що слідство зафіксувало низку серйозних корупційних злочинів.
  • Суд подовжив до 18 жовтня арешт без права внесення застави двох підозрюваних в організації вбивства активістки Гандзюк – голови Херсонської облради Мангера й помічника депутата Левіна.
  • На міжбанку весь день відчувався брак валюти, який не змогли компенсувати продажі державного Укргазбанку. НБУ в торгах участі не брав, що призвело до поступового зростання ціни долара наприкінці сесії до 27,40 грн. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,31 ₴/$ (+0,08 грн), 32,60 ₴/€ (+0,11 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією сайту Worldometer, у середу у світі заразилися коронавірусом майже 272 тис. осіб, померли – 6,6 тис. В Україні чиновники повідомили про черговий антирекорд – кількість інфікованих упродовж доби сягнула 2134, померли – 40 осіб. Україна в рейтингу поширення коронавірусу піднялася на 15 місце у світі. Лідерами з зараження залишаються Харківська, Чернівецька та Львівська обл. та Київ.
    Кабмін доручив Міністерству охорони здоров’я розробити рекомендації щодо підготовки до місцевих виборів, які мають забезпечити безпеку виборців та членів виборчих комісій.
    За даними Всесвітньої торгової організації, рівень світової торгівлі товарами просів нижче кризового 2008 р, найгірші показники – в автомобільній промисловості, а також у галузях контейнерних та авіаперевезень.

Війна

  • На Донбасі впродовж доби зафіксовано три випадки порушення режиму тиші – позиції українських військ було обстріляно в Луганському та в околицях Попасної. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, усе обстріли були провокативними, втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Офіс президента повідомив, що на засіданні тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі досягнуто згоди щодо 20 нових ділянок розмінування й 4 ділянок розведення військ. "Представники республік" блокували переговори, поки керівник української делегації колишній президент Кравчук не пообіцяв звернутися до Верховної Ради з проханням про перегляд постанови, яка за їхнім твердженням, порушує мінські домовленості.
    Заступник Кравчука, колишній прем’єр-міністр Фокін заявив в інтерв’ю телеканалу "112", який належить куму російського президента Медведчуку, що "потрібно зрозуміти" окупацію Криму Росією, оскільки якби Росія не окупувала Крим, туди б "прийшли американці".

Україна та світ

  • Кабмін знизив вартість оформлення електронних віз для іноземців у 4 рази – з $85 до $20 за одноразову, і до $30 – за дворазову.
    Уряд денонсував 7 міжнародних договорів у рамках Союзу незалежних держав (СНД), які було укладено з 1993 до 2001 рр. через порушення Росією повітряного простору над окупованим Кримом.
  • ЄС не визнав результати виборів у Білорусі. Лідер білоруських опозиціонерів Тіхановська закликала лідерів країн Євросоюзу "підтримати пробудження" країни. Влада розпочала переслідування активістів та волонтерів. Лукашенко оголосив, що не збирається влаштовувати повторні вибори й уважає себе законно обраним президентом.
    Президент РФ Путін заявив, що не вбачає необхідності у введенні військ до Білорусі в рамках договору про колективну безпеку (ОДКБ). Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що інтенсивне спілкування президентів триває на тлі загострення ситуації в Білорусі, яке має бути врегульовано в "рамках правового поля".

No comments:

Post a Comment