August 19, 2020

18.08.2020: Чиновники Офісу президента зірвали операцію українських спецслужб?

Чиновники Офісу президента зірвали операцію українських спецслужб?
Чиновники Офісу президента зірвали операцію українських спецслужб?
  • Чиновники Офісу президента зірвали операцію українських спецслужб?
  • Двом підозрюваним в організації вбивства Шеремета вручено обвинувачення.
  • ВООЗ закликала уряди не запроваджувати жорсткий карантин у разі зростання захворюваності на коронавірус.

В Україні

  • Кабмін схвалив залучення кредиту від компанії Cargill на суму €250 млн під 5,95 % за зобов’язаннями з погашенням за 3 роки й під 6,85 % – з погашенням за 5 років.
  • Підозрюваним в організації вбивства журналіста Шеремета військовослужбовцю Антоненку й лікарю Кузьменко вручено обвинувальні акти. Захист ще однієї фігурантки розслідування – медсестри Дугарь – відмовився від отримання звинувачення через ненадання слідством матеріалів адвокатам.
  • Міністерство економіки вважає, що емісія гривні, яку уряд і НБУ планують здійснити для підтримання бізнесу, призведе до зростання інфляції.
  • За інформацією Рахункової палати, план за доходами держбюджету в І півріччі 2020 р недовиконано на 38 млрд грн, за видатками – на 51 млрд. Реальний ВВП впав на 6,7 %, випуск промислової продукції – на 8,3 %. Витрати на погашення та обслуговування держборгу склали 220 млрд грн (приблизно $8 млрд) – це третина всіх витрат бюджету.
  • Нацбанк провів аукціон із рефінансування банків, за результатами якого було видано 3-місячні кредити 14 банкам на загальну суму 4,8 млрд грн під 6 % річних. Понад половину суми отримав державний Укрексімбанк.
  • Мінфін невдало провів розміщення ОВДП у вівторок – 6-місячні держзобов’язання було продано на суму майже 1 млрд грн під 7,82 % річних, 2-річні – на 0,66 млрд грн під 10,14 % річних, у валюті – на $31 млн під 3,39 % річних. Агресивне скуповування валюти Нацбанком на міжбанку наприкінці сесії призвело до ослаблення гривні, якої не вистачило всім покупцям. Довідковий курс встановлено на позначці 27,23 ₴/$ (-0,07 грн), 32,50 ₴/€ (+0,12 грн), 3,73 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Протягом доби у світі, за даними сайту Worldometer, заразилися коронавірусом майже 254 тис. осіб, померли від ускладнень – 6,3 тис. Чиновники МОЗ відрапортували про рекордне зростання кількості інфікованих в Україні – у вівторок позитивні тести отримали 1967 осіб, померли – 28 хворих.
    Франція запроваджує обов’язкове носіння масок в офісах, їхнє придбання має оплачуватися роботодавцями.
    Головний епідеміолог Всесвітньої організації охорони здоров’я ван Керкхове закликала уряди не запроваджувати жорсткий карантин у разі зростання захворюваності на коронавірус, оскільки, за твердженням чиновників ВООЗ, негативні економічні наслідки карантину перевищують умовний виграш у сфері охорони здоров’я.

Війна

  • На Донбасі впродовж доби порушень режиму припинення вогню не зафіксовано, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • У Білорусі 9 день поспіль тривають масові протести через невизнання опозицією результатів президентських виборів. Члени виборчих комісій повідомили про масові фальсифікації на користь чинного президента Лукашенка. Сам Лукашенко назвав створення опозицією координаційної ради спробою захоплення влади. Він оголосив про приведення в бойову готовність військових частин на кордоні з ЄС. Генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Альянс не становить загрози для країни й закликав владу дотримувати прав громадян. За інформацією російських ЗМІ, до Мінська прибув літак директора ФСБ РФ Бортнікова. Польща прийняла перших біженців із Білорусі.

Тренди

  • Українські газові компанії скорочують видобуток на тлі падіння цін на світових ринках, а також згортають програми геологічної розвідки.
  • Журналіст Бутусов повідомив про провал операції українських спецслужб із захоплення найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", що брали участь у війні на Донбасі. Літак із бойовиками, які прибули до Мінська, мали посадити в Україні. Однак, за твердженням журналіста, інформацію про спецоперацію злили Росії особи з найближчого оточення президента Зеленського – глава його Офісу Єрмак та його заступник Демченко. Начальник Головного управління розвідки Буданов заявив, що найманців до Білорусі перекинули російські спецслужби й це не пов’язано зі спецоперацією СБУ.

No comments:

Post a Comment