August 13, 2020

12.08.2020: Кабмін планує залишити в держвласності лише 300 підприємств

Кабмін планує залишити в держвласності тільки 300 підприємств
Кабмін планує залишити в держвласності лише 300 підприємств
  • Кабмін планує залишити в держвласності лише 300 підприємств.
  • Введено нові критерії карантинних зон.
  • Мінфін запустив оновлений реєстр юросіб, ФОП та громадських організацій.
  • Білоруські силовики застосували бойову зброю проти протестувальників і населення.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про проведення святкування Дня Незалежності з урахуванням епідеміологічної ситуації в країні.
    Підписано також закон про оборонні закупівлі, який Верховна Рада ухвалила 17 липня.
  • Мінфін запустив оновлений реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських організацій.
  • Нафтогаз перерахував до бюджету протягом 7 місяців 2020 року майже 78 млрд грн, з них майже 40 млрд – дивіденди за 2019 р.
  • Кабмін оголосив, що в держвласності залишиться лише 300 найбільших підприємств із 3000. Прем’єр-міністр Шмигаль планує продати до 50 % акцій найбільших держкомпаній – Нафтогазу, Укрзалізниці та Укрпошти.
    Міністр інфраструктури Криклій заявив, що державну авіакомпанію може бути створено в рамках реалізації стратегії авіаційної галузі.
    Уряд планує ліквідувати Укроборонпром та створити керуючу компанію, якій підпорядковуватимуться холдинги-виробники озброєнь, а також аерокосмічний холдинг, до якого буде долучено також підприємство "Антонов". Разом із ліквідацією Укроборонпрому буде звільнено все керівництво компанії.
    Міністри підтримали законопроєкт про поступове замінювання паспортів на пластикові ID-карти в момент першого отримання або переклеювання фотографії.
  • НАБУ спростувало інформацію про закриття провадження про зловживання під час застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+".
  • Суд залишив під вартою бійця ССО Антоненка, якому поліція пред’явила звинувачення в співучасті у вбивстві журналіста Шеремета.
  • Валютний ринок перебуває в стані сплячки. За невеликого обсягу угод навіть незначні операції повністю змінюють картину. У середу весь день пропозиція трохи перевищувала попит, що дало змогу Нацбанку купити $20 млн. Валюту на курсовому мінімумі купували й нерезиденти. Довідковий курс встановлено на позначці 27,52 ₴/$ (-0,07 грн), 32,40 ₴/€ (-0,16 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення коронавірусу у світі залишаються практично незмінними. У середу зафіксовано 286 тис. нових випадків зараження, 6,8 тис. осіб померли від ускладнень. В Україні чиновники відзвітували про 1592 випадки інфікування, 22 хворих – померли. Кабмін запровадив нові критерії для включення населених пунктів та районів до певних карантинних зон залежно від кількості зроблених тестів, заповненості ліжок у лікарнях, а також кількості нових випадків на 100 тис. населення впродовж 2 тижнів.
    У Луганській облдержадміністрації запроваджено карантин після позитивного тесту одного зі співробітників.
    МОЗ України заявив, що російська вакцина від коронавірусу може бути небезпечною, оскільки не пройшла третю фазу клінічних випробувань на людях для підтвердження браку важких побічних ефектів.
    Представник Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я Стороженко заявив, що у світі вже почалася друга хвиля пандемії, а в деяких країнах – навіть третя.

Війна

  • На Донбасі триває відносне перемир’я. У середу окупанти порушили режим припинення вогню в Мар’їнці в околицях Донецька, у Залізному та Південному в районі Горлівки. У Красногорівці зафіксовано мінування "сірої зони" протипіхотною міною, яку було випущено з протитанкового гранатомета. Втрат серед українських військовослужбовців у середу не було.
    Оперативне командування "Північ" повідомило про загибель у прифронтовій зоні бійця-розвідника, нібито, унаслідок "необережного поводження зі зброєю".
  • З ініціативи французького президента Макрона відбулися його переговори з президентом РФ Путіним щодо врегулювання на Донбасі. Путін учергове підкреслив свою вимогу щодо необхідності виконання Україною взятих на себе зобов’язань щодо політичного врегулювання на Донбасі, виборів в ОРДЛО тощо, а також щодо прямих переговорів із "республіками".

Україна та світ

  • У Білорусі 5 добу поспіль тривають масові протести в усіх великих містах. З’явилася інформація про застосування поліцією та спецпідрозділами бойових набоїв проти маніфестантів і населення. З телебачення й радіо масово звільняються ведучі. Президент Латвії Науседа запропонував план урегулювання ситуації в Білорусі, який включає припинення застосування сили проти громадян владою країни, звільнення затриманих та відновлення діалогу з громадянським суспільством. Попередній президент України Порошенко закликав президента Лукашенка провести повторні вибори під контролем міжнародних організацій. Глава Управління ООН із прав людини Бачелет засудила застосування владою насильства до демонстрантів. Держдепартамент США припускає запровадження санкцій щодо Білорусі.
    Після відновлення доступу до основних онлайн-ресурсів Білорусі на сайті альтернативного підрахунку голосів з’явилася інформація щодо масового голосування за опозиційного кандидата Тіхановскої. КДБ Білорусі розповсюдило інформацію про нібито підготовку замаху на неї членами її виборчого штабу.
  • Україна відправила до Білорусі запит про видавання 28 найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".
  • Кабмін ухвалив рішення про вихід із Ради культурного співробітництва Співдружності Незалежних Держав.

Тренди

  • Офіс президента анонсував будівництво об’їзної магістралі навколо Києва 150 км завдовжки, частиною якої буде міст через Дніпро в районі Обухова. Вартість проєкту оцінено в 65 млрд грн, термін будівництва – 5–6 років "за умови достатнього та стабільного фінансування".

No comments:

Post a Comment