August 12, 2020

11.08.2020: Зеленський підписав скандальний закон про легалізацію грального бізнесу

Зеленський підписав скандальний закон про легалізацію грального бізнесу
Зеленський підписав закон про легалізацію грального бізнесу
  • Зеленський підписав скандальний закон про легалізацію грального бізнесу.
  • Суд відпустив під домашній арешт лікаря Кузьменко, яку підозрюють у співучасті у вбивстві журналіста Шеремета.
  • У Білорусі тривають масові протести.
  • Путін оголосив про створення вакцини від коронавірусу.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про легалізацію грального бізнесу, попри наявність у ньому очевидних суперечностей, зокрема, до низки інших законів, а також між статтями самого закону. Депутати президентської партії запевняли, що Зеленський ветує закон та поверне його до Верховної Ради зі своїми зауваженнями, однак цього не сталося. Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко назвала його "злочином проти українців" та оголосила про подання до Конституційного суду депутатами від її політсили щодо визнання закону неконституційним.
  • Кабмін створює Національного оператора на ринку торгівлі тютюновими виробами. Єдиною компанією, яка відповідає критеріям, може стати "Тедіс-Україна", яку Антимонопольний комітет оштрафував за використання монопольного становища.
  • Глава Фонду Держмайна Сенниченко оголосив про готовність почати продаж об’єктів держкомпанії Укрспирт.
  • Суд відпустив під домашній арешт лікаря Кузьменко, яку поліція підозрює в співучасті у вбивстві журналіста Шеремета.
  • НАБУ оголосило в розшук кількох суддів Окружного адмінсуду Києва, зокрема, одіозного суддю Вовка, а також членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, яких підозрюють у захопленні влади через ухвалення політично мотивованих судових рішень. Вовк заявив, що наразі перебуває в Україні й від слідства не ховається. Приватбанк зажадав відведення Вовка в процесі про повернення коштів компаніям, що належать Суркісам – партнерам олігарха Коломойського.
  • З 1 вересня набувають чинності зміни до закону про банківську діяльність, які зобов’язують банки надавати повну й актуальну інформацію щодо умов кредитування, на офіційних сайтах та в рекламі тощо.
  • Мінфін розмістив валютні 1,5-річні ОВДП на $190 млн під 3,6 % річних і короткострокові гривневі – на суму майже 4,9 млрд грн, під 7 % річних. Основні покупці гривневих облігацій – держбанки та українські фінансові компанії. За даними Мінфіну, держбанки вклали в ОВДП упродовж II кварталу 54 млрд грн, портфель Приватбанку – понад 166 млрд грн, Ощадбанку – 94 млрд грн. Нерезиденти купували тільки валютні держзобов’язання, тому поступово скуповують валюту на міжбанку, а не конвертують її в гривню, як це було рік тому. Торги пройшли досить мляво, НБУ купив в анонімному режимі, за оцінками банкірів, приблизно $20 млн. Довідковий курс встановлено на позначці 27,60 ₴/$, 32,56 ₴/€ (+0,09 грн), 3,79 ₴/10 руб (+0,05 грн).

Київ

  • Шоумен Притула оголосив про висування кандидатом у мери столиці від партії "Голос".

Пандемія коронавірусу

  • У світі у вівторок на коронавірус заразилися 266 тис. осіб, померли – 6,6 тис. В Україні МОЗ відзвітував про 1,4 тис. позитивних тестів, померли від ускладнень – 19 хворих. Логарифмічні графіки інфікування і смертності демонструють поступове зниження темпів поширення вірусу, проте чиновники більшості країн, зокрема, України, а також Всесвітньої організації охорони здоров’я лякають "другою хвилею пандемії", яка, нібито, накриє світ уже цієї осені.
    Президент РФ Путін заявив, що в країні вже розроблено й випробувано першу у світі вакцину від коронавірусу, а його дочці вже зроблено щеплення. Влада Німеччини і США назвали російську вакцину ризикованим експериментом на людях.

Війна

  • На Донбасі зберігається перемир’я. Штаб операції об’єднаних сил повідомив про 2 випадки порушення режиму припинення вогню окупантами – у Широкиному на азовському узбережжі й у Мар’їнці на околиці Донецька. ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • ЦВК припускає проведення місцевих виборів 25 жовтня в територіальних громадах уздовж лінії бойових дій за умов дотримання стандартів безпеки.
  • Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Проєкту ООН "Права людини для України" провів опитування щодо ставлення до внутрішніх переселенців. Понад половина респондентів (55 %) уважають жителів окупованих територій жертвами конфлікту, що потребують всебічного  підтримання з боку влади України.

Україна та світ

  • У Білорусі тривають масові протести – люди обурені підтасуваннями на виборах. Оголошено страйк на кількох великих підприємствах. Поліція та силовики затримують і б’ють перехожих у центрах міст, де мітингувальники зводять барикади. Європарламент пригрозив запровадити санкції проти Лукашенка та чиновників його режиму за фальсифікації та політичні репресії. Міністри закордонних справ 8 країн ЄС закликали уряд Білорусі припинити переслідування учасників мітингу й констатували, що президентські вибори не відповідали міжнародним правовим стандартам. Президент Литви Науседа заявив, що ЄС планує відправити до країни представника для переговорів із Лукашенком. Частина депутатів Верховної Ради підтримали мітингувальників.
  • За відсутності лідера опозиції загостренням політичної ситуації в країні може скористатися Росія, яка протягом останніх років чинить тиск на Лукашенка для повного підпорядкування Білорусі та перетворення її на провінцію в складі "союзної держави".

Тренди

  • Президент Зеленський заявив про початок видавання іпотечних кредитів банками під 10 % річних. За твердженням Офісу президента, у липні банки уклали 200 кредитних договорів на загальну суму 75 млн грн.

No comments:

Post a Comment