August 11, 2020

10.08.2020: До ПСГ закачано рекордні обсяги газу

До ПСГ закачано рекордні обсяги газу
До ПСГ закачано рекордні обсяги газу
  • До ПСГ закачано рекордні обсяги газу.
  • Степанов заявив про початок "другої хвилі епідемії".
  • Іран відмовляється виплатити компенсацію за збитий літак МАУ.
  • У Білорусі тривають протести після підбивання підсумків президентських виборів.

В Україні

  • Оператор ГТС України повідомив, що в підземних сховищах уже накопичено понад 23 млрд м³ газу. За наявних темпів закачування до початку опалювального сезону до ПСГ буде закачано понад 25,5 млрд м³. До початку опалювального сезону 2019 року в сховища закачали 21,9 млрд м³.
  • Слідом за главою Нафтогазу Коболєва, про різке підвищення цін на газ для населення до початку опалювального сезону – до 5 і більше тис. грн за 1000 м³ – заявили й газозбутової компанії, що належать олігархові Фірташу. Зростання тарифів вони пояснюють підвищенням ціни газу на європейських хабах.
  • Міністерство цифрової трансформації оголосило про швидке збільшення покриття території країни зв’язком стандарту 4G після обміну частот між операторами в діапазоні 900 МГц. У липні покриття з’явилося у 2 тис. населених пунктів, переважно в західних областях, а всього зв’язок 4G вже є в 17,6 тис. населених пунктів.
  • Торги на міжбанку пройшли без інтриги з незначним зміцненням гривні: 27,60 ₴/$ (-0,05 грн), 32,46 ₴/€ (-0,21 грн), 3,74 ₴/10 руб (-0, 01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, темпи поширення епідемії коронавируса залишаються незмінними. У понеділок позитивні тести отримані у 216 тис. осіб (у неділю – у 224 тис.), померли від ускладнень – 4,5 тис. (у неділю – 4,8 тис.).
    В Україні впродовж доби – 1,15 тис нових випадків інфікування, померли – 29 осіб, найгірша ситуація – у Львівській, Одеській, Харківській обл.й у Києві.
    Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що "друга хвиля" епідемії в Україні вже розпочинається, а стрибок захворюваності станеться на початку осені синхронно з епідемією сезонного грипу.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли зі стрілецької зброї позиції українських військ у районі Красногорівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріл був неприцільним, втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас не вбачає умов для проведення демократичних виборів у "республіках", проте, за його словами, сподівається на конструктивну позицію Росії з цього питання.
    Керівник української делегації на мінських переговорах колишній президент Кравчук підтримує ідею свого радника Фокіна щодо поїздки на окуповану територію. Він відкинув пропозиції глави політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Медведчука, проте вважає, що мирні пропозиції мають бути узгоджені з Росією та мешканцями ОРДЛО.

Україна та світ

  • Після президентських виборів у Білорусі ситуація в країні залишається вкрай напруженою. Опозиційний кандидат Тихановська, якій Центральна виборча комісія нарахувала приблизно 10 % голосів (у чинного президента Лукашенка, за офіційними даними – понад 80 %), була змушена виїхати до Литви під загрозою репресій. Вона заявила про свою перемогу й зажадала проведення повторних виборів. Усією країною відбуваються зіткнення, противники Лукашенко почали застосовувати коктейлі Молотова. Силові структури заарештували понад 3 тис. осіб. Доступ до інтернету обмежено в багатьох населених пунктах. Західні країни не визнали результати виборів, Литва закликала ЄС запровадити санкції проти Білорусі через політичні репресії.
  • Іран відмовляється виплатити компенсацію за збитий авіалайнер МАУ, обґрунтовуючи це тим, що його було застраховано європейськими компаніями. Заступник міністра закордонних справ Єнин стверджує, що Іран буде змушений компенсувати збитки МАУ, якщо не безпосередньо, то через виплати страховим компаніям.

Тренди

  • Партія "Слуга народу" повідомила, що президент Зеленський ініціює позачергове засідання 25 серпня парламенту для ухвалення внесеного ним закону про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн із 1 вересня.

No comments:

Post a Comment