August 08, 2020

07.08.2020: Мін’юст зупинив на тиждень роботу реєстру фізичних та юридичних осіб

Мін’юст зупинив на тиждень роботу реєстру фізичних та юридичних осіб
Мін’юст зупинив на тиждень роботу реєстру фізичних та юридичних осіб
  • Мін’юст зупинив на тиждень роботу реєстру фізичних та юридичних осіб.
  • ЄС знову не включив Україну до "зеленого списку".
  • НАБУ закрило справу "Роттердам+"

В Україні

  • НАБУ закрило справу щодо зловживань під застосування формули розрахунку ціни енергетичного вугілля "Роттердам+". Бюро не спромоглося провести жодної експертизи. Отже, з попереднього президента Порошенко знято звинувачення в підтриманні бізнесу олігарха Ахметова через підконтрольних йому членів Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Олігарх Ярославський, який має намір разом із китайськими інвесторами купити акції "Мотор Січ", заявив про ще один арешт акцій компанії прокуратурою та поскаржився на тиск влади.
  • Мін’юст тимчасово зупинив на тиждень -– до 17 серпня – роботу Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб для модернізації програмного забезпечення. Чиновники стверджують, що ця зупинка жодним чином не вплине на проведенні передвиборчої кампанії.
  • Президент Зеленський у відповідь на петицію про відмову в оренді Києво-Печерської Лаври УПЦ Московського патріархату заявив, що питання управління об’єктами держвласності перебувають у компетенції Кабміну.
  • П’ятничні торги на міжбанку пройшли досить мляво, більшість угод було закрито до обіду. Невелике перевищення пропозиції над попитом дало змогу Нацбанку купити валюту на аукціоні. Довідковий курс встановлено на позначці 27,65 ₴/$ (-0,03 грн), 32,68 ₴/€ (-0,11 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,02 грн). Упродовж тижня НБУ поповнив резерви на $40 млн. Попри розміщення в липні єврооблігацій на суму $2,0 млрд, чисті витрати на погашення та обслуговування держборгу в іноземній валюті в липні склали $1,5 млрд. Міжнародні резерви зросли на 1 %, і сягнули $28,8 млрд.
    Валютний виторг від експорту чорних металів та прокату протягом 7 місяців поточного року зменшилася майже на 20 % проти аналогічного періоду минулого року – до $4,5 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби у світі зареєстровано 283 тис. інфікованих на коронавірусну інфекцію, померли – 6,4 тис. осіб. Зростання кількості тих, хто заразилися, не супроводжується зростанням смертності, яка практично не змінюється протягом кількох останніх тижнів. В Україні знову зареєстровано зростання кількості позитивних тестів – до 1489, померли – 27 осіб. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що ініціюватиме посилення контролю за дотриманням карантинних заходів, а також збільшення на третину обсягу тестування. За словами міністра, із "червоного" списку виключено міста Луцьк та Тернопіль. З’явилося повідомлення про включення до "червоного" списку Харкова, проте через деякий час воно було знято. Президент Зеленський заявив, що уряд має "мобілізувати сили" для недопущення другої хвилі епідемії. Кабмін переходить на надзвичайний режим роботи через загострення епідеміологічної ситуації та планує проводити засідання комісії з надзвичайних ситуацій кілька разів на тиждень. За інформацією ЗМІ, уряд має намір скасувати заборону на залізничне сполучення з містами та населеними пунктами, які включено до "червоної" зони. Пресслужба Нацполіції повідомила, що найбільшу кількість порушень карантинного режиму зареєстровано в Києві, Львівській, Дніпропетровській, Харківській та Одеській обл.
    ЄС учергове не включив Україну до списку держав, громадянам яких дозволено в’їзд на територію Шенгенської зони.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно тричі зі стрілецької зброї та гранатометів: у районі Горлівки – у Шумах та Травневому, а також у Новолуганському на узбережжі Світлодарського водосховища. Штаб операції об’єднаних сил називає ці обстріли провокаційними, жертв серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.
  • Глава Офісу президента Єрмак сподівається на швидкий обмін утримуваними особами на Донбасі. Він також заявив, що списки кримських татар для обміну вже передано Путіну. За словами Єрмака, українська делегація веде переговори із "сепаратистами" щодо 3–5 нових ділянок розведення військ. Президент Зеленський заявив, що на прийдешній зустрічі глав держав у "нормандському форматі" презентує успіхи перемир’я, що дасть змогу рухатися в напрямі закінчення війни.

Україна та світ

  • Єврочиновники нагадали українській владі про необхідність відновлення конкурсного відбору на державні посади, оскільки він є однією з вимог ЄС для надання другого траншу макрофінансової допомоги на суму €600 млн.
  • Олігарх Коломойський стверджує, що всі інвестиції в нерухомість США були зроблені їм власним коштом.
  • Влада Білорусі депортувала з країни двох українських журналістів телеканалу "Теперішній час" – проєкту "Радіо Свобода" зі штаб-квартирою в Празі.

Тренди

  • Європейська бізнес-асоціація виступила категорично проти підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн, як це передбачає законопроєкт, внесений до Верховної Ради президентом Зеленським. На думку аналітиків асоціації, подібне підвищення призведе до зростання податкового навантаження, зокрема, на фонд зарплати недержавних підприємств, і, насамкінець, – до зростання тіньової зайнятості та частки зарплат "у конвертах".
  • Президент Зеленський стверджує, що заст. глави МВС Татаров – "нормальний" і "не побіг за Януковичем". Фактично, Зеленський виступає за повну відмову від люстрації та повернення до влади "перевірених кадрів", зокрема, осіб, які брали активну участь у репресіях проти активістів Майдану.
  • Міністерство інфраструктури підготувало законопроєкт про регулювання діяльності служб таксі, яким передбачено видавання патентів водіям.

No comments:

Post a Comment