July 29, 2020

28.08.2020: Кучма пішов з української делегації на переговорах у Мінську

Кучма пішов з української делегації на переговорах у Мінську
Кучма пішов з української делегації на переговорах у Мінську
  • Кучма пішов з української делегації на переговорах у Мінську.
  • МОЗ вніс Болгарію та Албанію до "червоного" списку ".
  • Саакашвілі запропонував кардинально реформувати судову систему.

В Україні

  • Міністерство енергетики констатувало зниження виробництва електроенергії в першому півріччі на 8 %, проти І півріччя 2019 р.
  • Національна поліція і спецпідрозділу вже понад 5 діб не можуть знайти "терориста", який захопив поліціянта в Полтаві і зник на території Полтавської обл.
  • До суду передано обвинувальний акт щодо голови Херсонської облради Мангера, якого прокуратура звинувачує в замовленні вбивства активістки Гандзюк.
  • За даними Держстату, середня реальна зарплата в країні зросла в червні проти аналогічного періоду минулого року на 4,8 %, а проти травня — на 9,5 %. Заборгованість із зарплати залишилася практично на колишньому рівні і склала на 1 липня 3,15 млрд грн.
  • Держборг України в червні виріс у гривні на 59,7 млрд грн (на 2,7 %) — до 2,27 трлн грн, у доларовому еквіваленті — на $2,89 млрд (на 3,5 %) — до $85,01 млрд.
  • Мінфін вдало розмістив держоблігації, із процентною ставкою на рівні попереднього тижня. На аукціоні було продано ОВДП у гривні: 6-місячні на суму 5 млрд грн під 7,10 % річних та 12-місячні — на 2,1 млрд грн під 9,2 % річних, а також 10-місячні доларові — на $130, 5 млн під 3,5 % річних. Валютний ринок майже затих після виплат Держказначейством відшкодування ПДВ, що почалися по обіді тому обсяг угод був незначним — усього майже $74 млн. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,68 ₴/$ (-0,07 грн), 32,45 ₴/€ (-0,15 грн), 3,82 ₴/10 руб (-0,06 грн). Після обіду, коли експортери припинили продаж валюти, котирування почали зростати й сягнули рівня 27,72 ₴/$.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer.info, у вівторок на коронавірус заразилися майже 248 тис. осіб, померли — 5,6 тис. Український МОЗ також зафіксував ще один стрибок інфікування — до 1022 випадків, кількість померлих у вівторок зросла до 21.
    Заразився коронавірусною інфекцією депутат Гетманцев, глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.
    МОЗ оновив список країн "червоної" зони, до нього включено Болгарію та Албанію.
    Заразився радник президента США з нацбезпеки О’Браєн — він працює вдома в режимі самоізоляції. Президент Білорусі Лукашенко заявив, що переніс захворювання безсимптомно.
    Італія подовжила режим надзвичайного стану до 15 жовтня.
    Президент США Трамп не виключає постачання американської вакцини за кордон після початку її виробництва.

Війна

  • На Донбасі протягом доби зафіксовано один неприцільний обстріл із підствольного гранатомета в районі населеного пункту Шуми в околицях Горлівки. Втрат серед українських військовослужбовців немає. У перший день перемир’я спостерігачі ОБСЄ нарахували 111 порушень режиму припинення вогню. Віцепрем’єр-міністр Резніков назвав обстріли з боку "армій республік" лише порушенням режиму тиші, а не перемир’я.
  • Колишній президент Кучма залишив посаду глави української делегації на мінських переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Він заявив, що впродовж останнього року робота групи значно просунулася й висловив готовність надалі ділитися досвідом та консультувати учасників переговорів. На його місце, найвірогідніше, буде призначено його заступника — віцепрем’єр-міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Резнікова.

Україна та світ

  • Президент Зеленський запровадив безвізовий режим для китайських туристів з 1 серпня 2020 до 31 січня 2021 р.

Тренди

  • 96 депутатів Верховної Ради подали проєкт постанови про звільнення міністра охорони здоров’я Степанова за профнепридатність, некомпетентність та недбалість.
  • Голова виконкому Нацради реформ Саакашвілі заявив, що судова система має бути повністю реформована, щоби дати справедливість українського народу. Він запропонував змінити систему судів та зменшити їхню кількість із 764 до 200, замінивши три органи контролю над суддями на єдиний. Також він запропонував ліквідувати монополію на проведення судових експертиз у кримінальних провадженнях, переглянути функції Верховного суду для формування прецедентного права та провести референдум щодо подальшої долі Конституційного суду.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що з фонду боротьби з коронавірусів витрачено всього 10 % коштів, а решту уряд планує перерозподілити для боротьби з економічними наслідками епідемії.

No comments:

Post a Comment