July 25, 2020

24.07.2020: СБУ й Нацполіція посилюють заходи безпеки по всій країні

СБУ й Нацполіція посилюють заходи безпеки по всій країні
  • СБУ й Нацполіція посилюють заходи безпеки по всій країні.
  • Оголошено умови отримання другого траншу макрофінансової допомоги ЄС.
  • Печерський суд закрив адмінсправу проти Зеленського за порушення ним декларування.

В Україні

  • Печерський суд закрив адміністративну справу проти президента Зеленського через недекларування ним доходів, оскільки "президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень".
  • Поліція за допомогою вертольотів так і не змогла зловити злочинця, який захопив поліціянта в Полтаві. Глава Нацполіції Клименко оголосив про початок операції з підвищення безпеки на дорогах зі збільшенням кількості патрулів. Мер Києва Кличко звернувся до керівництва Нацполіції і СБУ з проханням посилити заходи безпеки в столиці. СБУ анонсувала посилення "оборонних заходів" по всій країні, у Києві тощо.
  • За даним Держказначейської служби, бюджет 6 місяців зведено з дефіцитом 18,8 млрд грн. Зовнішні запозичення склали 109,3 млрд грн, на погашення боргу й виплату відсотків витрачено 156,2 млрд.
  • Президент Зеленський запевнив керівництво Європейського банку реконструкції та розвитку, що новий глава НБУ проводитиме ефективну й незалежну політику.
  • Приватбанк у поданому в США позові заявив, що колишні власники банку Коломойський та Боголюбов відмили через американські компанії майже $800 млн.
  • Оголошено умови отримання другого траншу макрофінансової допомоги (кредиту) Єврокомісії. Головні з них — судова реформа, реформування податкової служби та митниці, ліквідація Держфіскальної служби та податкової міліції.
  • C ранку на міжбанку пропозиція перевищувала попит і гривня почала зміцнюватися. Довідковий курс було зафіксовано за мінімальної ціни долара: 27,76 ₴/$ (-0,12 грн), 32,22 ₴/€ (-0,01 грн), 3,86 ₴/10 руб (-0,05 грн). Проте після обіду стався курсової розворот, і котирування наприкінці сесії виросли до рівня четверга. Нацбанк у торгах участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ повідомили про різке зростання кількості інфікованих на коронавірус — до 1106, померли 19 хворих. Швидко зростає кількість випадків зараження й у світі — у п’ятницю зареєстровано понад 288 тис. інфікованих, 6,6 тис. — померли. Австрія повністю заборонила в’їзд громадян України та ще 32 країн на свою територію. Міністри транспорту країн ЄС домовилися про обов’язкове носіння масок усіма пасажирами віком понад 6 років, буде запроваджено жорстке дистанціювання, широке застосування цифрових квитків і їхня перевірка електронними приладами, підвищення якості циркуляції повітря й дотримання чистоти транспортних засобів.
    Авіакомпанія МАУ скасувала частину рейсів до країн ЄС, Грузії та Молдови.
    Кабмін уже розподілив усе 66 млрд грн із фонду боротьби з наслідками епідемії. Понад половину коштів — 35 млрд грн — перенаправлено на ремонт та будівництво доріг. Після гучних скандалів із підрядниками Укравтодору це викликає підозри в масштабному розкраданні держкоштів чиновниками.

Війна

  • На Донбасі тривають локальні зіткнення на півночі Луганської обл. на трасі Р-66 "Бахмутка" — у Новотошківському та Золотому, на ділянці фронту в районі азовського узбережжя — у Широкиному, Лебединському, Гнутовому, Пищовику. Окупанти атакували за підтримки мінометів у Старогнатівці — на схід від Волновахи й в Опитному на околиці Донецька. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Заст. міністра закордонних справ Єнин заявив, що результати розшифровки бортових самописців авіалайнера МАУ, який було збито ракетою над Тегераном 8 січня, підтвердили "незаконне втручання в роботу літака".

Тренди

  • На думку експертів Європейської бізнес-асоціації, підвищення мінімальної зарплати (й відповідне зростання податків на неї) призведе до зростання тіньових зарплат. Це погіршить ситуацію в економіці, й, насамкінець, призведе до зменшення надходження податків, оскільки підприємства зазнали серйозних втрат від карантину.
  • НБУ прогнозує збільшення кредитування в III кварталі — як підприємств, так і приватних осіб — після зниження процентних ставок банками. Через це якість кредитних портфелів банків погіршиться у зв’язку зі зростанням неплатежів.

No comments:

Post a Comment