July 08, 2020

07.07.2020: "Команда Зеленського" пропонує ухвалити окремий закон про статус мов нацменшин

"Команда Зеленського" пропонує ухвалити окремий закон про статус мов нацменшин
"Команда Зеленського" пропонує ухвалити окремий закон про статус мов нацменшин
  • "Команда Зеленського" пропонує ухвалити окремий закон про статус мов нацменшин.
  • У Луганській області вирують лісові пожежі.
  • У проєкті військового бюджету США на 2021 р допомогу Україні збільшено до 275 млн.
  • Зеленський самостійно повідомив про порушення ним вимог декларування.

В Україні

  • Конституційний суд розглядає подання про визнання неконституційним закону про мову, прийнятого Верховною Радою минулого скликання. Представник президента в Конституційному суді Веніславський заявив про необхідність ухвалення окремого закону, що регулює статус російської та інших мов національних меншин, без визнання чинного закону антиконституційним.
  • Українські агровиробники знову поставили рекорд з експорту зернових – обсяг постачання в поточному маркетинговому році зріс із 50,4 млн т до 57,2 млн т. Понад половину експорту складає кукурудза.
  • У Луганській області вирують лісові пожежі. Їхніми жертвами стали вже 7 чол., майже 30 – перебувають у лікарнях. Вогнем знищено десятки будинків, відселено кілька населених пунктів. Влада не виключає версію підпалу.
  • Станом на кінець червня, міжнародні резерви країни становлять $28,5 млрд, що забезпечує фінансування критичного імпорту впродовж 4,8 місяця. У червні вони поповнилися на $3 млрд, насамперед – коштом траншу МВФ і макрофінансової допомоги Євросоюзу. Майже половина резервів – зовнішні і внутрішні позики.
  • Гривня поступово зміцнюється через малу кількість покупців долара. Нацбанку вдалося купити приблизно $45 млн, що стабілізувало курс на позначці 27,13 ₴/$ (-0,04 грн), 30,72 ₴/€ (+0,21 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн). Ситуація може змінитися після погашення Мінфіном гривневих ОВДП у п’ятницю. Аукціоні з розміщення нових державних зобов’язань у вівторок для чиновників став провальним – продажі склали всього 300 млн, що в рази менше, ніж за попередніх розміщень. Це свідчить про різке зниження інтересу до українських облігацій через падіння їхньої прибутковості й загрожує відтоком коштів нерезидентів.

Київ

  • Головний санлікар Ляшко не виключає свого висунення кандидатом у мери столиці.

Пандемія коронавірусу

  • Українські чиновники знову показали зростання кількості заражень на коронавірус – у вівторок було зафіксовано 807 нових випадків, померли 23 особи. Головний санлікар Ляшко заявив, що за даними математичного моделювання, кількість осіб, що заразилися, може сягнути 150 тис. У світі впродовж доби зареєстровано майже 208 тис. інфікованих, померли 5,5 тис. хворих.
    Президент США Трамп оголосив про вихід із Всесвітньої організації охорони здоров’я із 6 липня 2021 року, згідно з вимогами статуту організації. Він заявив, що чиновники ВООЗ працюють на Китай і не попередили вчасно світ про початок епідемії коронавірусу. Колишній віцепрезидент Байден – його конкурент на президентських виборах, що відбудуться восени, заявив, що в разі свого обрання скасує рішення Трампа. Без грошей США ВООЗ фактично не зможе існувати.
    Чорногорія спростила умови в’їзду для туристів з України – до країни пускатимуть без наявності тестів. Українським туристам можна літати до 23 країн, зокрема, до Великої Британії та США.

Війна

  • Поновилися бої в районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Окупанти атакували позиції українських військ у Новотошківському за підтримки ствольної артилерії, мінометів та бойових машин піхоти, перестрілки сталися неподалік – у районі Орєхового й Золотого. Під мінометні обстріли потрапили оборонці Новолуганського на Світлодарському водосховищі, Авдіївки, а також Павлополя на схід від Маріуполя. Українські війська було обстріляно з протитанкового ракетного комплексу в Богданівці. Перестрілки не припиняються всією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 4 українських бійців.

Україна та світ

  • У нижній палаті Конгресу США представлено військовий бюджет наступного року, у якому військову допомогу Україні буде збільшено до $ 275 млн. Ним передбачено постачання озброєнь, навчання військовослужбовців та підтримка розвідки.
  • Президент Зеленський оголосив про вихід з угоди країн СНД про створення ради керівників фінансових розвідок.
  • Україна направила до Франції 2 фахівців для участі в розшифровці самописців авіалайнера МАУ, який було збито 8 січня вартовими ісламської революції в небі над Тегераном.

Тренди

  • За словами міністра економрозвитку Петрашка, безробіття в Україні скорочується вже третій тиждень поспіль, проте надходження єдиного соціального внеску від підприємств падає. Це свідчить про перетікання робочих місць до тіньового сектору. Процес може прискоритися після підвищення мінімальної заробітної плати, яке уряд запланував уже на вересень за вказівкою президента Зеленського. Таке рішення спричинить зростання податкового навантаження, насамперед – на малі та середні підприємства, власники яких офіційно переведуть працівників на неповний робочий день або звільнять, а фактично – доплачуватимуть у конвертах.
  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, що дасть змогу звільняти окремих міністрів, а не відправляти уряд у відставку цілком, через скарги депутатів про ігнорування чиновниками засідань комітетів і їхньої відмови виконувати розпорядження парламенту.
  • Президент Зеленський самостійно повідомив НАЗК про порушення ним вимог декларування змін майнового стану. Агентство вручило йому 2 протоколи і збирається направити матеріали до суду. Низка експертів вважають дії Зеленського піар-акцією, оскільки в подібному випадку суд в Івано-Франківську відмовився накладати на нього штраф за порушення карантину, мотивуючи це недоторканністю президента.
  • Депутати просувають законопроєкт про введення плати за земельні паї в розмірі 6 тис. грн. На думку більшості експертів, він спрямований на примус селян до продажу землі агрохолдингам, оскільки для них ця сума є істотним ударом по фінансовому стану.

No comments:

Post a Comment