July 07, 2020

06.07.2020: Данія надала дозвіл на прокладання "Північного потоку-2" через свої води російським кораблям

Данія надала дозвіл на прокладання "Північного потоку-2" через свої води російським кораблям
Данія надала дозвіл на прокладання "Північного потоку-2"
через свої води російським кораблям
  • Данія надала дозвіл на прокладання "Північного потоку-2" через свої води російським кораблям.
  • Віцепрем’єр Резніков знову заговорив про миротворців на Донбасі.
  • Рада НБУ вдруге провалив перепризначення Чурія.

В Україні

  • До підземних сховищ закачано вже понад 20 млрд м³ газу.
  • Аналітики інвестбанку J.P. Morgan змінили свій прогноз після звільнення глави НБУ й уважають, що облікова ставка залишиться на рівні 6 %.
  • Рада НБУ вдруге не погодила подовження терміну повноважень заст. глави регулятора Чурія.
  • На міжбанку курс гривні почав різко зміцнюватися, що дало змогу Нацбанку купити приблизно $75 млн: 27,13 ₴/$ (-0,04 грн), 30,72 ₴/€ (+0,21 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,03 грн). Наприкінці сесії курс просів нижче 27 грн за долар. Також знизилися котирування й в обмінних пунктах.За даними НБУ, у червні через обмінні пункти було громадяни продали $1,28 млрд – на $ 177 млн ​​більше, ніж купили.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби, що минула, кількість нових випадків зараження на коронавірус в Україні практично не змінилася – зафіксовано 564 інфікованих, померли 21 особа. МОЗ заявив про "другий день стабілізації". У світі другий день поспіль фіксується 171 тис. заражень.
    ЄС і Всесвітня організація охорони здоров’я передають Україні обладнання, витратні матеріали та реагенти для проведення тестів на коронавірус.
    За даними Держстату, трохи менше половини підприємств не зможуть наростити виробництво продукції в III кварталі. Половина підприємств не зможуть відновити експорт. 75 % – не планують скорочення персоналу.
    МЗС України вважає винними авіакомпанії, які відправили туристів до Греції, де вони були затримані через закриті для українців кордони Євросоюзу. Чиновники наполягають, що харчування туристів і їхнє повернення до України має бути здійснено коштом перевізників WizzAir і Ryanair. МЗС запустив інтерактивну мапу щодо можливості поїздок до інших країн.

Війна

  • На Донбасі епіцентр боїв перемістився до Горлівки. Українські війська було обстріляно зі ствольної артилерії та мінометів у Новгородському, із мінометів – у Південному й Зайцевому, а також у Верхньоторецькому, розташованому західніше, Також обстріляно з мінометів Новотошківське на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Перестрілки сталися у Водяному на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці на схід від Волновахи, а також у районі Золотого в Луганській обл., поблизу від ділянки розведення військ. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів травмовано українського військовослужбовця.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков заявив, що Росія не ставила ультиматум Україні щодо закріплення в Конституції "особливого статусу" "республік" Донбасу. Він визнав, що ідея про створення Консультаційної ради належить саме йому. Резніков допускає, що зустріч глав держав у "нормандському” форматі може відбутися вже в серпні. За його словами, чиновники вивчають можливість розширення мандата ОБСЄ для залучення до країни миротворчих сил. Усі попередні спроби Порошенка проштовхнути введення поліційний сил ОБСЄ та миротворчих сил ООН провалилися.

Україна та світ

  • Данія дозволила прокладання газогону "Північний потік-2" через свої води з використанням якірних суден, які є у РФ. Більшість країн ЄС виступили проти американських санкцій проти проєкту, оскільки вони спрямовані, у тому числі, і проти європейських компаній. США готують нові санкції проти компаній, прямо або побічно залучених до будівництва.
  • Україна різко наростила імпорт зрідженого газу. У порівнянні з минулим роком постачання зросло на 44 % Основний постачальник – Росія, імпорт із неї виріс на 20 % проти травня.

Тренди

  • На сайті президента петиція про заборону впровадження стандарту мобільного зв’язку 5G набрала 25 тис. голосів і має бути розглянута Зеленським. 1 липня МОЗ дозволив підвищити в 10 разів допустиму потужність випромінювачів, які використовуються мобільними операторами, що різко збільшить електромагнітне навантаження на організм людей. Впровадження мереж 5G потребуватиме ще більшого збільшення цього порогу, також буде підвищено частоту передачі сигналу.
  • Глава парламентського комітету з фінансової політики Гетманцев оголосив про погодження зі МВФ концепції податкової амністії та повідомив, що депутати поки не планують впроваджувати обов’язкове декларування доходів усіма громадянами.
  • Мін’юст планує створення окремого суду для бізнесу – арбітражу або державного суду.
  • Кілька депутатів від "Слуги народу" ініціюють відставку міністра інфраструктури Криклія, через створення в міністерстві корупційної схеми сертифікації газобалонного обладнання.
  • Президент Порошенко відкинув звинувачення депутата Верещук від "Слуги народу" про привітання президента РФ Путіна з Днем Росії у 2014 р, хоча, за її словами, інформація про це є на офіційному сайті Кремля.

No comments:

Post a Comment