July 05, 2020

04.07.2020: Козак зажадав від України негайного закріплення в Конституції "особливого статусу" ОРДЛО

Козак зажадав від України негайного закріплення в Конституції "особливого статусу" ОРДЛО
Козак зажадав від України негайного закріплення в Конституції
"особливого статусу" ОРДЛО
  • Козак зажадав від України негайного закріплення в Конституції "особливого статусу" ОРДЛО.
  • Туреччина видаватиме українцям дозволи на туристичне проживання.

В Україні

  • Президент Зеленський відвідав Одесу, де взяв участь у параді Військово-морських сил. Він пообіцяв видати квартири всім морякам, які не зрадили Україну у 2014 р.
    Зеленський зажадав від місцевої влади до 20 липня прибрати танкер Delfi, що затонув неподалік від міського пляжу, і пригрозив, що в іншому випадку місцевими чиновниками займуться правоохоронні органи.
  • Набув чинності закон про заборону банкам стягувати з клієнтів штрафи й пені за прострочення платежів за кредитами під час карантину й упродовж 30 днів після його закінчення.
  • У центрі Києва сталася масова бійка зі застосуванням вогнепальної зброї, 3 учасників зіткнення поранено, поліція затримала 10 осіб. Президент Зеленський зажадав від міністра внутрішніх справ Авакова та генпрокурора Венедиктової забезпечити ефективну координацію зусиль щодо недопущення ескалації насильства на вулицях.

Пандемія коронавірусу

  • У суботу у світі діагностовано 189 тис. випадків зараження коронавірусною інфекцією, померли 4,4 тис. осіб. В Україні кількість нових інфікованих дещо знизилося до 823, померли 22 особи. Найбільша кількість тих, що заразився – у Львівській обл., Закарпатті та Донецькій обл. Виконувач обов’язків міністра освіти та науки Шкарлет заявив, що чиновники готують програму "комбінованого" навчання в школах в умовах карантину, яка передбачатиме навчання у 2 зміни і проведення частини занять онлайн.

Війна

  • Не припиняються бої на півночі Луганської області. У Новотошківському, на трасі Р-66 "Бахмутка", українські війська було обстріляно зі ствольної артилерії, мінометів і гранатометів, у цьому ж районі з гранатометів обстріляли оборонців Орєхового і Кримського. Окупанти атакували за підтримки мінометів на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Павлополі, Гнутовому, Пищовику. Перестрілки сталися в Мар’їнці на околиці Донецька й у Катеринівці в Попаснянському районі Луганської обл. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Туреччина оголосила про включення України до списку держав, громадянам яких надано право на отримання короткострокових дозволів на туристичне проживання.
  • Представництво ЄС в Україні заявило, що Євросоюз не визнає незаконну анексію Криму Росією й засудив проведення референдуму на території півострова.
  • Заступник голови адміністрації російського президента Козак заявив, що Росія вимагає негайного ухвалення Україною поправок до Конституції, що закріплюють особливий статус "республік" Донбасу.
  • Колишній "прем’єр-міністр ДНР", російський громадянин Бородай на з’їзді партії "Батьківщина" заявив про швидке входження "республік" до складу Росії.

Тренди

  • Президент Зеленський заявив, що тиску на керівництво НБУ не було, і не вбачає ризиків девальвації гривні, оскільки всі банкіри досить спокійно сприйняли відставку глави регулятора Смолія.

No comments:

Post a Comment