July 04, 2020

03.07.2020: Верховна рада звільнила глав НБУ й АМКУ

Верховна рада звільнила глав НБУ й АМКУ
Верховна рада звільнила глав НБУ й АМКУ
  • Верховна рада звільнила глав НБУ й АМКУ.
  • Росія вимагає прийняття Україною "десятків законів" перед зустріччю глав держав "нормандської четвірки".
  • Абітурієнтам з окупованих територій дозволено вступати до вишів без обов’язкового ЗНО.

В Україні

  • Верховна Рада звільнила голову НБУ Смолія. У звіті перед депутатами він заявив, що його заява про відставку є протестом проти політичного тиску й економічно необґрунтованих рішень, які приймаються президентом і урядом для короткострокових перемог, але можуть дорого коштувати економіці навіть у недалекій перспективі. Обов’язки голови правління до призначення нового керівника буде виконувати його перший заступник Рожкова. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що президент висуне кандидатуру нового глави регулятора за кілька днів.
    Влада насилу нашкребли голоси за відставку глави Антимонопольного комітету Терентьєва – рішення було ухвалено мінімальною більшістю.
    Прийнято закон про можливість вступу до ВНЗ абітурієнтів з окупованих територій за результатами вступних іспитів без проходження зовнішнього незалежного оцінювання.
    У першому читанні без обговорення прийнято урядовий законопроєкт про реструктуризацію "зеленого" тарифу.
  • Міністр фінансів Марченко повідомив, що виплати України у 2021 р із погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу складуть приблизно 600 млрд грн.
  • Прем’єр-міністр Шмигаль планує підписання меморандуму з Єврокомісією про надання макрофінансової допомоги (кредиту) у розмірі €1,2 млрд наприкінці липня.
  • Торги на міжбанківському ринку були не дуже активними за відсутності нерезидентів, через вихідний день ​​у США в понеділок. Ринок швидко прийшов до рівноваги без участі Нацбанку: 27,17 ₴/$ (-0,01 грн), 30,51 ₴/€ (-0,15 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,05 грн). Колишній глава НБУ Смолій повідомив, що в четвер для підтримання курсу було продано $150 млн, а на початку тижня регулятор купив майже $170 млн.

Київ

  • Київська влада оголосила про запуск зв’язку стандарту 4G на 9 станціях метро

Пандемія коронавірусу

  • 3 липня у світі зареєстровано 209 тис. випадків інфікування коронавірусною інфекцією, 5,1 тис. хворих – померли. В Україні впродовж доби заразилися 914 осіб, померли – 19.Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що уряд не має наміру запроваджувати жорсткий карантин навіть за перевищення бар’єру в 60 активних хворих на 100 тис. населення. Він також повідомив про початок розгортання в 3 областях лікарень другої та третьої хвилі для приймання хворих на коронавірус.

Війна

  • Упродовж доби кількість порушень режиму припинення вогню окупантами різко зросла. Вони обстріляли зі ствольної артилерії та мінометів Новотошківське на трасі Р-66 у Луганській обл., Під мінометний обстріл потрапили оборонці Авдіївки, а також Південного, Шумов, Зайцевого й Залізного в околицях Головки, Орєхового й Золотого в районі траси Р-66. Перестрілки зі застосуванням стрілецької зброї та гранатометів сталися всією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця, померла від ран мешканка селища Зайцевого.

Україна та світ

  • У Берліні відбулася зустріч радників глав держав "Нормандської четвірки" щодо врегулювання на Донбасі. Заступник глави адміністрації російського президента Козак заявив, що умовою проведення зустрічі на вищому рівні має бути прийняття Україною "десятків законів", попередньо узгоджених із донбаськими "республіками". Росія також наполягає на імплементації до українського законодавства "формули Штайнмайєра". У переговорах з української сторони взяли участь голова Офісу президента Єрмак та віце-прем’єр-міністр із реінтеграції тимчасово окупованих територій Резніков. Вони заявили, що російська делегація взяла тайм-аут для підготовки відповідей на спільні пропозиції Німеччини, Франції та України.
  • Міністр закордонних справ Кулеба допускає підписання угоди про зону вільної торгівлі до кінця поточного року.
  • Президент РФ Путін підписав закон про зміни до конституції, які дають йому змогу бути обраним ще на 2 терміни. За даними Центральної виборчої комісії РФ, за ці поправки проголосували майже 80 % громадян, що прийшли на дільниці.

Тренди

  • Міністр інфраструктури Криклій оголосив про підготовку закону про державне регулювання у сфері транспорту, для чого чиновники мають намір створити ще одну національну комісію.

No comments:

Post a Comment