July 01, 2020

30.06.2020: Саакашвілі анонсував реформи в ключових сферах

Саакашвілі анонсував реформи в ключових сферах
Саакашвілі анонсував реформи в ключових сферах
  • Саакашвілі анонсував реформи в ключових сферах.
  • Рада НБУ відмовився подовжити контракт заст. голови правління Чурію.

В Україні

  • Фінансовий комітет Верховної Ради рекомендував надати Укрпошті функції поштового банку. Проти цього різко виступають чиновники НБУ.
  • За даними Держстату, понад 20 % працездатного населення працює без офіційного оформлення.
    Борги з виплати заробітної плати в травні зросли майже на 5 % проти квітня й перевищують 3,1 млрд грн.
  • З 1 липня уряд проіндексує пенсії. Мінімальний її розмір складе 1712 грн.
  • Рада НБУ відмовилася розглядати призначення заступника голови правління Чурія на наступний семирічний термін. Чиновники Нацбанку назвали дії Ради незаконними.
  • Результати аукціону з розміщення ОВДП для Мінфіну були невтішні – чиновникам вдалося продати держзобов’язання лише на 1,27 млрд грн, прибутковість за ними залишилася на попередньому рівні. На думку аналітиків, основними покупцями ОВДП, як і раніше, є держбанки, а нерезиденти поступово позбавляються від них, на вторинному ринку тощо, і виводять кошти з країни. Нафтогаз продавав валюту майже весь день, переважну її частину купив НБУ ($170 млн), а залишки – Сітібанк, що обслуговує нерезидентів. Торги на міжбанку пройшли дуже активно, компанії закривали місячні та квартальні контракти. Курс гривні змінився незначно: 26,68 ₴/$ (-0,02 грн), 29,87 ₴/€ (-0,08 грн), 3,75 ₴/10 руб (-0,10 грн).
    Мінфін планує розмістити доларові єврооблігації на суму $ 750 млн із терміном погашення 12 років для викупу євробондів, які мають бути погашені у 2021 і 2022 рр.

Київ

  • Київська міська адміністрація відклала до кінця року скасування безоплатного проїзду для пільгових категорій населення з інших міст.
  • З 1 липня поновлюється робота кільцевої електрички.

Пандемія коронавірусу

  • За даними американського університету Хопкінса, темпи зараження на коронавірус у світі не вщухають – у вівторок кількість інфікованих збільшилася на 173 тис., померли 5 тис. осіб. Упродовж доби в Україні зафіксовано 664 нових випадки захворювання на коронавірус, 14 осіб – померли. Усього проведено 666 тис. тестів, які підтвердили зараження 45 тис. осіб. Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив про різке скорочення захворюваності серед медичних працівників. Він погрожує, що в разі зростання кількості інфікованих може ініціювати закриття курортів, зокрема, в Одесі. Після перевірки поліцією в місті оштрафовано власників 3 нічних клубів. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що в разі досягнення рівня 60 заражених на 100 тис. населення уряд планує посилення карантину по всій країні. Шмигаль стверджує, що медична система готова до повторного спалаху й похвалився, що Кабміну вдалося не допустити паніки. Водночас, за його словами, він усвідомлює що негативні наслідки повторного запровадження карантину для економіки й жертви серед населення можуть перевищити позитивний ефект. Президент Зеленський оголосив, що країна має готуватися до другої хвилі епідемії.
    Податкова служба повідомила, що під час карантину надходження податку з доходів фізичних осіб у різних галузях скоротилися від 10 до 80 %, найбільший спад – у торгівлі. Міжнародний аеропорт "Київ" (Жуляни) скорочує у 2 рази персонал через коронавірусну кризу, яка спричинила різке скорочення авіаперевезень. У Львові перед будівлею мерії відбувся мітинг, учасники якого вимагали відновити роботу дитячих садків.
    Рада ЄС затвердила список країн, громадяни яких можуть в’їжджати на територію Шенгенської зони без обмежень. України в ньому немає, проте дозволено в’їзд деяким категоріям українців – студентам, морякам, транзитним пасажирам, висококваліфікованим фахівцям, які працюють за контрактами, сезонним працівникам, а також особам, що мають посвідку на проживання або членів сімей – громадян ЄС. "Зелений" список держав переглядатиметься кожні 2 тижні.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої місцевого значення. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Невельському в околицях Донецька, у Зайцевому в районі Горлівки, у Луганському – на Світлодарському водосховищі, а також у Луганській обл. – у Новозванівці в околицях Попасної та в Новотошківському на трасі Р-66. Перестрілки й вогневі контакти сталися всією лінією фронту від Азовського моря до півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок бойових дій дістали поранень 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Трамп схвалив виведення 9,5 тис. військовослужбовців із Німеччини, частину з них буде перебазовано до Польщі.
  • У Конгресі США підготовлено проєкт військового бюджету на наступний рік, який передбачає істотне посилення санкцій щодо фізичних та юридичних осіб, які прямо чи опосередковано беруть участь у проєкті "Північний потік-2".
    Росія в червні різко наростила транзит газу через Україну через зупинення газогону "Турецький потік".

Тренди

  • Голова виконкому Нацради реформ Саакашвілі заявив, що президент Зеленський підтримав заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, оскільки, на його думку, це допоможе українській економіці. Проти цього податку виступають кредитори України, зокрема – МВФ та Світовий банк.
    Саакашвілі повідомив, що Зеленський доручив йому підготувати "фундаментальну концепцію революційної судової реформи", а також анонсував "революційну реформу митниці", яка, за його словами, дозволить пропускати вантажі впродовж 15 хвилин, уніфікувати ставки мита і криміналізувати контрабанду.
    На засіданні Нацради було представлено ​​реформа приватизації, яка, за твердженням голови Фонду держмайна Сенниченко, дасть змогу кардинально прискорити процес продажу держпакетів акцій.
    Офіс президента розробив і представив на засіданні Нацради законопроєкт про "інвестиційних нянь", який, нібито, має підтримати та стимулювати іноземні інвестиції.
  • Колишній глава РНБО Турчинов заявив, що очолить штаб, створений партією "Європейська солідарність". За його словами, Україні потрібне мирне перезавантаження влади, а дилетантизм та популізм руйнують механізм управління й ведуть до дестабілізації та хаосу.
    Попередній президент Порошенко розвинув бурхливу діяльність і постійно перебуває в центрі уваги ЗМІ. Він стверджує, що проти нього відкрито 24 кримінальних провадження, які інспіровано Офісом президента та особисто Зеленським. Генпрокурор Венедиктова записала відеозвернення, у якому стверджує, що всі підозри Порошенку складено відповідно законодавству.
    Результати опитування Центру Разумкова підтвердили тенденцію падіння рейтингів президента Зеленського та його політичної сили. У разі проведення дострокових президентських виборів, за твердженням соціологів, до другого туру разом із ним вийшов би лідер "Опозиційної платформи – За життя" Бойко.
  • Після "революційних податкових інновацій" "Слуги народу" велика кількість підприємців планують переводити бізнес до інших країн. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, їх понад 27 %. Йдеться як про IT-фахівців та працівників креативної галузі, так і про виробничі структури.

No comments:

Post a Comment