July 02, 2020

01.07.2020: Глава НБУ Смолій подав у відставку.

Глава НБУ Смолій подав у відставку.
Глава НБУ Смолій подав у відставку.
  • Глава НБУ Смолій подав у відставку.
  • Україна розмістила єврооблігації на $1,75 млрд.
  • Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про "інвестиційних нянь".

В Україні

  • Депутати монобільшості Верховної Ради впродовж 2 днів провалили майже 200 поправок із 3,5 тис. до закону про легалізацію грального бізнесу.
  • Президент Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями, яким запроваджується новий інститут "інвестиційних нянь".
    Він також затвердив графік ротації членів Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • З 1 липня в Україні припинено дію монополії на виробництво спирту. Ліцензію зможуть отримати підприємства будь-якої форми власності, їм також буде дозволено експортувати продукцію. До 1 липня 2021 р спирт буде вироблятися тільки на державних заводах, які уряд має намір виставити на продаж уже незабаром.
  • Кабмін розширив повноваження Міністерства цифрової трансформації, доручивши йому формування державної політики у сфері цифрових інновацій та електронного документообігу.
    Запуск ринку газу для населення відкладено на місяць – до 1 серпня, проте ціни на послуги транспортування газу вже підвищено. З 1 липня споживачі мають можливість самостійного вибору постачальника газу. Чиновники стверджують, що для цього потрібно подати лише "мінімальний" пакет документів.
    Кабмін підтримав впровадження експериментальної державної системи у сфері будівництва, яка має замінити реєстр Державної архітектурно-будівельної інспекції.
    Після скандального призначення колишнього члена Партії регіонів Шкарлета міністром освіти та науки, Кабмін звільнив 4 його заступників.
  • Суд укотре не обрав запобіжний захід колишньому президенту Порошенку. Наступне засідання суду відбудеться 8 липня.
  • Упродовж місяця з моменту впровадження автоматичної відеофіксації порушень правил дорожнього руху, камери зафіксували майже 700 тис. порушень, а до бюджету надійшло 31 млн грн.
    З 1 липня зросли штрафи за керування автотранспортом у нетверезому стані – за повторне порушення передбачено штраф до 51 тис. грн.
  • За інформацією Держстату, заборгованість населення за комунальні послуги в травні скоротилася на 5,6 % проти квітня і склала 54,1 млрд грн, рівень оплати склав 137 %.
  • Згідно із законом про фінансовий "спліт", який було прийнято під тиском МВФ, Нацбанку з 1 липня передано повноваження з регулювання ринку позабанківських фінансових послуг. З цього моменту він контролюватиме діяльність ломбардів, страхових та кредитних компаній.
  • Держказначейство відзвітувало про перевиконання планів із наповнення держбюджету в червні. Сума надходжень склала 131 млрд грн, що на 10,9 % більше за план і на 64 % більше, ніж за аналогічний період 2019 року. В останні дні місяця до бюджету перерахували прибуток за 2019 рік Приватбанк – 25,5 млрд грн і Нафтогаз –39,6 млрд, що дало змогу сформувати рекордно високий залишок на казначейському рахунку – 75,7 млрд грн. Отже, уряд практично повністю вилучив фінансові резерви Нафтогазу, які було отримано після виплати штрафів Газпромом за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Україна розмістила 12-річні єврооблігації на суму $1,75 млрд під 7,3 % річних. Мінфін має намір викупити цим коштом держзобов’язання з погашенням у 2021 і 2022 роках на суму $750 млн.
  • Подав у відставку глава НБУ Смолій. Він заявив, що його змусив піти на цей крок сильний політичний тиск із боку президента та його оточення, яке він відчував упродовж тривалого часу. Смолій написав заяву після вкрай різкої розмови із Зеленським на засіданні Нацради реформ, де президент висловив невдоволення монетарною політикою НБУ, який, за його твердженням, перешкоджає масштабному вливанню коштів до економіки і кредитуванню бізнесу. ЗМІ повідомили, що на місце Смолія "команда Зеленського" планує призначити главу державного Укргазбанку Шевченка. Голосування у Верховній Раді за відставку Смолія може відбутися вже 3 липня. Призначення повністю підконтрольної Офісу президента кандидатури на посаду голови правління Нацбанку може означати повну втрату регулятором своєї незалежності, хоча це й не завадило Україні одержати  міжнародні кредити у 2014 р після призначення Гонтаревої. Більшість експертів припускають, що новий глава НБУ не перешкоджатиме планам масштабної емісії гривні і припиненню співпраці зі МВФ, які активно обговорюються в оточенні Зеленського.
    Відставка сталася в день підтвердження розміщення Україною єврооблігацій на суму $1,75 млрд. На думку низки експертів, зміна керівництва НБУ може спричинити скасування угоди. Посли країн "великої сімки" наполягають на незалежності НБУ й застерігають керівництво України від спроб відкату реформ.
  • Ринок відреагував на припинення продажу валюти Нафтогазом зростанням котирувань. Результати аукціону з розміщення ОВДП у вівторок були більш ніж скромні. На ринку сформувався попит на валюту від нерезидентів, які купують її для виведення дивідендів, а також іноземних спекулянтів, які позбавляються гривневих ОВДП. Курс встановлено на позначці 26,77 ₴/$ (+0,10 грн), 30,00 ₴/€ (+0,13 грн), 3,76 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними американського університету Ґопкінса, e середу зафіксовано черговий стрибок захворюваності на коронавірус – понад 196 тис. нових випадків, з них 50 тис.– у США, 45 тис. – у Бразилії, майже 19 тис. – в Індії. В Україні впродовж доби зареєстровано 889 нових інфікованих та хворих, 12 осіб – померли.
    Кабмін запропонував збільшити розміри штрафів за неносіння масок у громадських місцях, а також відповідальність власників установ, організацій та водіїв транспорту за недотримання маскового режиму відвідувачами та пасажирами. Київська влада заборонила роботу закладів харчування та кінотеатрів після 22:00.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що уряд уже витратив майже 20 млрд грн на боротьбу з епідемією. 35 млрд грн із фонду боротьби з наслідками епідемії уряд перенаправив на будівництво й ремонт доріг.
    Польща скасувала 14-денну обсервацію для пасажирів літаків, що прилітають з України.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів оборонців селища Піски під Донецьком, Авдіївки та Луганського, що розташовано на Світлодарському водосховищі, перестрілки сталися в Авдіївці, Травневому в околицях Горлівки, у Луганському, а також в Орєховому на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, у середу під час бойових дій дістав поранень український військовослужбовець.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель наполягає на завершенні будівництва газопроводу "Північний потік-2" й виступає різко проти нових екстериторіальних санкцій США. Водночас вона визнала, що "Північний потік-2" є "економічним проєктом, що має політичний складник".
  • Кабмін схвалив угоду з Туреччиною щодо взаємного визнання водійських посвідчень і їхнього обміну в спрощеному порядку без необхідності складання іспитів.
  • Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про глобальне припинення вогню у всіх збройних конфліктах через пандемію коронавірусу.
  • Франція запросила українських експертів узяти участь у розшифровці інформації бортових самописців авіалайнера, який було збито іранськими "стражами ісламської революції" в небі над Тегераном 8 січня.

Тренди

  • Глава Офісу президента Єрмак оголосив про підготовку законопроєкту, яким передбачено покарання за публікацію секретних та особистих розмов чиновників.
  • Профільний комітет Верховної Ради запропонував ухвалити в першому читанні закон про регулювання діяльності ЗМІ та блогерів, проти якого різко виступають журналісти. На думку більшості експертів документ суттєво обмежить свободу слова й посилить контроль чиновників та президентського оточення над медіа.
  • За твердженням прем’єр-міністра Шмигаля, підвищення мінімальної зарплати дасть змогу підвищити купівельний попит та збільшить надходження до бюджету податків із зарплати. Він стверджує, що підвищення мінімальної зарплати спричине зростання споживання української продукції за умови скорочення імпорту.
  • Партія "Голос" заявила, що комітет Верховної Ради з правоохоронної діяльності відмовився розглядати проєкт постанови про відставку міністра внутрішніх справ Авакова.
  • За інформацією ЗМІ, президент Зеленський звільняє главу Антимонопольного комітету через відмову "розв’язувати питання" про накладення штрафів на монопольного постачальника сигарет до України – компанії "Тедіс".
  • За словами глави комітету Верховної Ради з питань освіти та науки Бабака, Україна не готова до повного переходу на дистанційне навчання в умовах епідемії. Він уважає, що онлайн-освіта не може замінити очне, а лише може бути додатковим інструментом отримання знань.

No comments:

Post a Comment