June 30, 2020

29.06.2020: Іран передав Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ.

Іран передав Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ.
Іран передав Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ.
  • Іран передав Франції "чорні скриньки" збитого літака МАУ.
  • Згідно з опитуванням КМІС, Зеленський та його "команда" розгубили електоральну підтримку.
  • Українці не зможуть подорожувати до ЄС із 1 липня.
  • ЄС подовжив секторальні санкції проти РФ ще на пів року.

В Україні

  • З 1 липня в Україні прожитковий мінімум зросте з 2027 до 2118 грн, підвищення мінімальної зарплати уряд запланував на осінь.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби, що минула, у світі зареєстровано понад 160 тис. нових випадків зараження коронавірусом, загальна кількість хворих та інфікованих перевищила 10,4 млн. Станом на ранок 30 червня в Україні зафіксовано 706 нових випадків інфікування, померли – 12 хворих. МОЗ оголосило, що до ослаблення карантину не готові 12 областей та Київ. Керівник комітету Верховної Ради з освіти та науки Бабак заявив, що, у разі погіршення епідеміологічної ситуації в регіонах, навчальний рік у школах та вишах може початися з дистанційно. Прем’єр-міністр Шмигаль закликав запровадити "комендантську годину" щодо нічних клубів, обмеживши час їхньої роботи до 22:00.
    Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Гебрейесус й надалі залякує світ прискоренням темпів поширення захворюваності, проте визнав, що незабаром світові доведеться розв’язувати питання, як жити далі в умовах пандемії. Він заявив, що більшість людей у світі сприйнятливі до вірусу.
    Влада ЄС не включила Україну до переліку країн, громадянам яких дозволено в’їзд до Шенгенської зони з 1 липня, проте її немає й у "червоному" списку.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів у Невельському в околицях Донецька, у Луганському на Світлодарському водосховищі й у Кримському – у Луганській обл. поруч із трасою Р-66 "Бахмутка". Локальні бої сталися всією лінією фронту – у Старогнатівці на схід від Волновахи, у Березовому – на трасі Донецьк – Маріуполь, у Мар’їнці на околиці Донецька, у Південному (Чигирях) в околицях Горлівки, на Світлодарському водосховищі й у Золотому – поблизу ділянки розведення військ у Луганській обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів поранено 2 українських військовослужбовців.
  • Заступник міністра закордонних справ Боднар вважає можливим вторгнення Росії до Херсонської обл. для захоплення дамби, що перекриває канал, яким до окупованого Криму постачалася вода з Дніпра. Таку ж точку зору має й колишній командувач силами США в Європі Ходжес. Президент РФ Путін оголосив призов резервістів до всіх родів військ – Росія готується до проведення масштабних військових навчань Кавказ-2020, які можуть стати прикриттям агресії.

Україна та світ

  • Рада ЄС, після оцінювання виконання Росією Мінських домовленостей, подовжила проти неї ще на пів року секторальні економічні санкції у відповідь на агресію в Україні. Санкції діють проти компаній у фінансовій, енергетичній та військовій сферах, а також щодо підприємств, що виробляють товари подвійного призначення.
  • ЄС надає екстрену допомогу Україні в ліквідації наслідків повені. З Італії доставлено засоби індивідуального захисту, намети, бензопили та електрогенератори. Україні передано також супутникові знімки району стихійного лиха.
  • Іран відправив до Франції чорні ящики літака компанії МАУ, збитого ракетою в небі над Тегераном 8 січня.
  • Міжнародний банк реконструкції та розвитку виділяє Україні кредит у розмірі $350 млн на підтримання економічного відновлення. Кошти мають бути витрачені на посилення антикорупційних структур, анбандлінг Нафтогазу, зміцнення ринку землі та збільшення пенсійних виплат.

Тренди

  • Українські ЗМІ й соцмережі активно обговорюють опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології. Згідно з його результатами, підтримка населенням президента Зеленського впала до 38 %, а його дії не схвалюють 45 %. Респонденти також негативно оцінили роботу Кабміну та Верховної Ради, причому рівень підтримки всіх гілок влади стабільно падає багато місяців поспіль. Більшість опитаних вважають, що влада України не впоралася з епідемією коронавірусу й захворюваність буде зростати. Також більшість підтримує кримінальне переслідування попереднього президента і прагнуть його тюремного ув’язнення. На думку низки експертів, опитування має замовний характер, а його замовником є ​​проросійські сили, про що свідчать наявність у ньому питань, пов’язаних із застосуванням російської мови, а також формулювання інших питань.
  • Посол Великої Британії в Україні Сіммонс заявила, що в проведенні переговорів у "Будапештському" форматі після вторгнення Росії до Криму й початку війни на Донбасі не було сенсу. Росія заявляє, що не порушувала Будапештський меморандум, оскільки анексувала Крим без погроз та застосування ядерної зброї.

No comments:

Post a Comment