June 29, 2020

28.06.2020: Україна відзначила День Конституції

Україна відзначила День Конституції
Україна відзначила День Конституції
  • Україна відзначила День Конституції.
  • Відкрилися пункти пропуску на кордоні з Угорщиною.

В Україні

  • Президент Зеленський привітав громадян із Днем Конституції й закликав їх поважати права одне одного. На думку більшості експертів, Конституція з моменту її прийняття залишилася декларативним документом, а не нормою прямої дії, а значна частина законодавства прямо чи опосередковано суперечить її положенням та обмежує права громадян.
  • Зеленський підписав закон про зміни до Бюджетного кодексу, які регулюють фінансування ремонту та будівництво доріг із коштів місцевих бюджетів, зокрема, із залученням кредитних коштів.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби, що минула, у світі зафіксовано невелике зниження темпів зараження коронавірусною. інфекцією – до 160 тис. Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що в неділю в Україні зареєстровано 646 випадків, а всього з початку епідемії – 43,6 тис. Він звинуватив громадян України в порушенні карантинних обмежень після пом’якшення карантину, що спричинило зростання захворюваності, на відміну від європейських країн, де, за його словами, цих правил мешканці дотримуються. Міністр пояснив зростання показчиків захворюваності на пневмонію зміною алгоритму тестування, фактично визнавши, що всі випадки записуються до "коронавірусної" статистики.
    Пресслужба МВС оголосила, що особи, що перетинають пункти пропуску на кордоні або КПВВ на тимчасово окуповані території та мають негативний результат тесту на коронавірус, не потребують обов’язкової обсервації або самоізоляції. Це стосується й випускників шкіл, які приїжджають на контрольовану територію для проходження зовнішнього незалежного оцінювання в супроводі дорослих, а також співробітників дипломатичних та гуманітарних місій.

Війна

  • Активні бойові дії на Донбасі впродовж доби тривали в районі Світлодарського водосховища. У Луганському окупанти атакували за підтримки ствольної артилерії, мінометів, гранатометів та стрілецької зброї, у Миронівському – позиції українських військ було обстріляно з мінометів. Зіткнення та перестрілки сталися у Водяному ≠ на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці – на схід від Волновахи, в Авдіївці, у Північному – у районі Горлівки – Торецька, а також у Луганській обл. – у Новозванівці Попаснянського р-ну та в Золотому поруч із ділянкою розведення військ. У Північному окупанти зробили постріл із ПТРК, ракета влучила в житловий будинок. За офіційним зведенням, минулої доби втрат серед військовослужбовців і мирних мешканців не було.
  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив що у напрямку Донецька на повітряних кулях на честь Дня Конституції запущено 15-метровий прапор України.

Україна та світ

  • На українсько-угорському кордоні відновлено роботу 4 пунктів пропуску.
  • Найбільша угорська газова компанія MOL оголосила про намір під’єднатися до газопроводу "Турецький потік", для чого буде побудовано гілку газопроводу із Сербії з проектною потужністю 6 млрд м³ на рік.
  • Військове відомство США оголосило про перекидання частини військового контингенту з Німеччини до Польщі як попередження президенту РФ Путіну й недопущення агресії, подібної анексії Криму у 2014 р.
  • У Польщі відбувся перший тур президентських виборів. У другому турі зустрінуться чинний президент Дуда та мер Варшави Тшасковський.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що його країна наразі є єдиним союзником Росії в поточній геополітичній ситуації.

Тренди

  • Заст. голови Верховної Ради Стефанчук заявив про підготовку депутатами від "Слуги народу" змін до Конституції, що закріплюють права опозиції. Він планує винесення їх на голосування цієї осені.

No comments:

Post a Comment