June 27, 2020

26.06.2020: НБУ зафіксував відтік прямих іноземних інвестицій із країни

НБУ зафіксував відтік прямих іноземних інвестицій із країни
НБУ зафіксував відтік прямих іноземних інвестицій із країни
  • НБУ зафіксував відтік прямих іноземних інвестицій із країни.
  • Європа не відкриватиме кордони для громадян України з 1 липня.
  • Швейцарський суд засудив колишнього депутата Мартиненка до 2,5 років в’язниці за відмивання грошей.

В Україні

  • На заході країни досі підтоплено майже 4 тис. будинків. Найбільші наслідки повені – у Прикарпатті.
  • Завершено передачу в концесію Херсонського морського порту компанії "Рисоіл-Херсон".
  • НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо можливого отримання неправомірної вигоди директором Укрпошти Смілянським.
  • Офіс генпрокурора закрив справу про заволодіння стабілізаційним кредитом НБУ в розмірі 1,2 млрд грн власником VAB-банку олігархом Бахматюком.
  • Федеральний суд Швейцарії засудив до 28 місяців тюремного ув’язнення за відмивання грошей у складі злочинного угруповання колишнього депутата Мартиненка, основного фінансового донора партії "Народний фронт".
  • НБУ в І кв. зафіксував відтік прямих іноземних інвестицій з України в розмірі $1.6 млрд.
  • Торги на міжбанку пройшли без особливих коливань, обсяг угод був невеликим. Нацбанк не брав участі в сесії. Курс на довгі вихідні встановлено на позначці 26,69 ₴/$ (-0,01 грн), 29,95 ₴/€ (+0,04 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,01 грн). Упродовж тижня НБУ купив $424 млн – переважно в Нафтогазу, який продавав валюту через держбанки.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією американського університету Ґопкінса, у світі станом на ранок 27 червня темпи захворюваності коронавірусів знову зросли – кількість хворих та інфікованих збільшилася на 194 тис. Майже половина випадків – у США та Бразилії – по 47 тис., 18 тис. – в Індії, по 6 тис. – у РФ, ПАР та Мексиці. Упродовж доби в Україні зафіксовано 948 випадків інфікування, померли 24 хворих. МОЗ констатував, що переважна більшість загиблих від коронавірусу страждали хронічними захворюваннями, насамперед – серцево-судинної системи. У Києві впродовж доби зареєстровано 142 нових випадки зараження. влада столиці розглядає можливість повторного запровадження жорсткого карантину Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що захворюваність на пневмонію зросла втричі проти травня, і попередив про можливе посилення карантинних обмежень у 13 областях країни, із можливою зупинкою руху громадського транспорту.
    Влада США й надалі відкриває економіку, попри стрибок захворюваності в кількох штатах.
    Україну через зростання захворюваності не включено до переліку країн, громадянам яких буде дозволено в’їзд до ЄС. Єврокомісія переглядатиме обмеження кожні 2 тижні.

Війна

  • На Донбасі ситуація знову загострилася. Окупанти обстріляли з мінометів та ствольної артилерії позиції українських військ у передмістях Авдіївки й у Кримському – у районі траси Р-66 на півночі Луганської обл. Під мінометні обстріли потрапили оборонці Славного – на захід від Докучаєвська, неподалік від КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, а також у Попаснянському районі – у Катеринівці, Новоолександрівці та Новозванівці. Перестрілки та вогневі контакти сталися у Водяному – на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька й Горлівки, а також у Золотому Луганської обл. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено українського військовослужбовця.

Україна та світ

  • Канцлер Німеччини Меркель заявила, що західний світ не може більше покладатися на США, як лідера, і має відповідно скоригувати власні пріоритети.

Тренди

  • У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про рієлторську діяльність, яким депутати планують "детінізувати" ринок, зобов’язавши оформляти всі угоди купівлі-продажу, лізингу, оренди через спеціально навчених і атестованих рієлторів. Експерти вказують, що документ практично повністю копіює аналогічний "закон" "Донецької народної республіки" й несе величезні корупційні ризики, віддаючи ринок у руки вузького кола компаній та осіб, які отримають ліцензії.
  • Партія "Голос" проголосувала за припинення депутатських повноважень співака Вакарчука.
  • Центр Разумкова опублікував результати опитування за підсумками року президентства Зеленського, який було проведено наприкінці квітня. За даними соціологів, З7 % учасників опитування оцінили діяльність Зеленського позитивно, 34 % ≠ нейтрально, а 28 % – погано. Більшість респондентів заявили, що Зеленський не виконав жодної зі своїх передвиборчих обіцянок. 43 % констатували погіршення ситуації в країні, 33 % – не помітили змін, а 15 % – заявили, що вона покращилася.


No comments:

Post a Comment