June 26, 2020

25.06.2020: Кабмін схвалив запровадження "електронного громадянства"

Кабмін схвалив запровадження "електронного громадянства"
Кабмін схвалив запровадження "електронного громадянства"
  • Кабмін схвалив запровадження "електронного громадянства".
  • На хабарі затримано голову Кіровоградської ОДА.
  • Приватбанк запускає "доступну іпотеку" під 10 % річних.

В Україні

  • Кабмін ухвалив рішення про запровадження "електронного резидентства" – іноземці зможуть отримати індивідуальний податковий номер, електронний підпис, можливість відкрити рахунок в українському банку, а також спрощений доступ до адмінпослуг. Хоча чиновники стверджують, що постанова спрямована на залучення до країни IT-фахівців, низка експертів вважають, що воно служитиме для легалізації іноземців, які мають намір купити землю після відкриття ринку землі.
    Виконувачем обов’язків міністра освіти призначено ректора Чернігівського технологічного університету Шкарлета – колишнього члена Партії регіонів, який балотувався на виборах до облради від партії "Блок Порошенка". Призначення було зроблено в обхід Верховної Ради, профільний комітет якої не підтримав його кандидатуру.
  • Комітет Верховної Ради з енергетики підтримав законопроєкт про зміни до "зеленого тарифу" та реструктуризації боргів підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками альтернативної електроенергії.
  • Україна звернулася до ЄС та НАТО з проханням про допомогу в ліквідації наслідків повені на заході країни. Президент Зеленський "терміново" прибув із робочою поїздкою до регіону, який постраждав, і пообіцяв, що нормальне життя "відновиться найближчими днями". Кабмін виділив 745 млн грн для підтримання громадян в областях, що постраждали від стихії.
  • СБУ та НАБУ затримали під час отримання хабаря голову Кіровоградської обласної державної адміністрації Балоня – одного з висуванців "команди Зеленського". Кабмін без обговорення погодив зняття його з посади в цей же день.
  • Вищий антикорупційний суд обрав особисте зобов’язання як запобіжний захід колишньому міністрові інфраструктури Омеляну.
  • Приватбанк оголосив про запуск з 1 липня програми "доступної іпотеки" терміном до 20 років під 9,99 % річних із виплатою початкового внеску позичальником у розмірі 30 %. Кредит може бути використано для купівлі житла як на первинному, так і на вторинному ринку.
  • За оцінкою МВФ, причиною падіння ВВП України у 2020 р на 8,2 % є “недостатні накопичення домогосподарств і обмежене фіскальне підтримання економіки". Прогноз для України є одним із найгірших для країн Європи.
  • За даними Мінфіну, державний і гарантований державою борг у гривні станом на початок червня виріс на 0,59 % – до 2,21 трлн грн, в іноземній валюті – на $0,72 млрд (0,83 %) – до $82,12 млрд.
  • Курс долара на міжбанку незначно зріс напередодні довгих вихідних у країні й виплат відшкодування ПДВ експортерам, яким тепер вистачає гривні на поточні витрати: 26,70 ₴/$ (+0,05 грн), 29,91 ₴/€ (-0,16 грн), 3,85 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними університету Ґопкінса, у світі станом на ранок п’ятниці зафіксовано понад 180 тис. нових інфікованих та хворих, з них по 40 тис. – у США та Бразилії, 18 тис. – в Індії, понад 7 тис. – у Росії. В Україні офіційні цифри захворюваності зростають щодня ​– упродовж четверга зареєстровано 1109 нових випадків, померли – 19 осіб. За оцінкою Київської школи економіки, ситуація в країні набагато гірше – мова йде про 150 тис. інфікованих, а не про 40 тис., які озвучує офіційна статистика. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що Кабмін готується до розгортання лікарень "другої хвилі" для приймання нових хворих. За твердженням чиновників Держпотребслужби, кожне четверте підприємство порушує протиепідемічні обмеження. МОЗ пояснює зростання захворюваності масовим порушенням карантину, а МВС вважає громадський транспорт одним з основних каналів поширення хвороби.
    Кабмін дозволив роботу кінотеатрів за умови наповнюваності залів не більш ніж 50 % із 2 липня.
    Туристична компанія JoinUp! повідомила про повне завантаження авіарейсів до Туреччини, Єгипту та Албанію, які відкриті без обмежень для українських туристів із 1 липня. Телеканал Євроньюз повідомив, що Україну можуть включити до списку країн, громадянам яких дозволено в’їзд до ЄС. Кабмін звільнив осіб, що приїжджають у країну з-за кордону від обсервації й самоізоляції за наявності негативного тесту на коронавірус.
    Укрлегпром звернувся до уряду з проханням забезпечити постачання МОЗ засобів захисту, вироблених в Україні. Чиновники так і не зняли мито на ввезення сировини для виробництва таких товарів, а також заборонили експорт, водночас як усі обмеження на імпорт знято, що призводить до фактичного знищення галузі. МОЗ закуповує в перекупників імпортні костюми біозахисту на 40 % дорожче тих, що виготовляються місцевими підприємствами.

Війна

  • Доба на Донбасі минула відносно спокійно – вогневі контакти та перестрілки сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, в околицях Донецька – у Новомихайлівці й Мар’їнці, а також у Кримському, поруч із траси Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. За інформацією офіційного зведення штабу операції об’єднаних сил, під час бойових дій поранено українського військовослужбовця.
  • Пресслужба Офісу президента представила календар проведення місцевих виборів на окупованій території, який українська делегація запропонувала на переговорах тристоронній контактній групі з врегулювання на Донбасі. Чиновники заявили, що вибори можуть відбутись у разі повної деескалації та отримання контролю Україною над кордоном із РФ.

No comments:

Post a Comment